1515

Skrällrapport av Volvo

Lastbilskoncernen Volvos rörelseresultat blev 7.029 miljoner kronor för det första kvartalet 2017.

Bild:Jack Mikrut

Analytikerna hade räknat med ett justerat rörelseresultat på 5.309 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten.

Inga jämförelsestörande poster ingår i utfallet. I konsensus var cirka -13 miljoner väntat.

Däremot hade valutakursförändringar en positiv effekt på rörelseresultatet om 289 miljoner kronor under första kvartalet.

Rörelsemarginalen blev 9,1 procent för kvartalet. Väntat var en marginal på 7 procent.

Försäljningen uppgick till 77.365 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 75.681 miljoner kronor.

Volvo bedömer att den nordamerikanska marknaden verkar bottna ur, efter marknadsnedgången i segmentet för fjärrtransportlastbilar under 2016.

"Vi ser positiva signaler i form av ökad orderaktivitet", skriver vd Martin Lundstedt i delårsrapporten.

Efterfrågan på lastbilar i Europa var fortsatt hög, uppger han.

"Våra kunder fortsätter att dra fördel av goda fraktvolymer och vi ser att efterfrågan är bra även i bygg- och anläggningssegmentet", heter det i rapporten.

Lastbilstillverkaren upprepar sin prognos för lastbilsmarknaderna i Europa, Nordamerika och Brasilien för det innevarande året.

Samtidigt höjer Volvo sin bedömning för den kinesiska marknaden för tunga lastbilar till 765.000 fordon, en uppjustering med 110.000 från tidigare prognos.

Tidigare bedömningar för marknaderna i Indien och Japan står också fast.

Volvos division för anläggningsmaskiner, VCE, redovisar en klart högre omsättning, såväl som rörelsemarginal, för det första kvartalet.

"Återhämtningen i gruvindustrin är bra även för Volvo CE", konstaterar Volvos vd Martin Lundstedt i rapporten.

VCE:s försäljning växte med 30 procent och uppgick till 16,2 miljarder kronor, och det var 14 procent högre än analytikernas snittprognos.

Rörelsemarginal låg samtidigt på 10 procent, den högsta nivån för divisionen på flera år och tillika 4,5 procentenheter högre än SME Direkt-prognosen. Det gjorde att rörelseresultatet på 1.617 miljoner kronor mer än dubbelt så högt än väntat.

Martin Lundstedt pekar på ökade försäljningsvolymer tillsammans med ökad intern effektivitet och en sänkt kostnadsnivå. Han anser samtidigt att det ännu finns bättringspotential.

"Vi ser dock fortsatta möjligheter att strukturellt förbättra Volvo CE:s långsiktiga konkurrenskraft", skriver han i rapporten.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?