Annons

Skövlingen av Amazonas slår nytt rekord

I skuggan av coronaviruspandemin har skövlingen av Amazonas regnskog trappats upp.

Skogsavverkningen överstiger förra årets toppnotering.

Under årets fyra första månader ökade nedhuggningen med 55 procent, jämfört med samma period förra året, enligt satellitbilder från Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut.

”Tyvärr ser det ut som att vi kan förvänta oss rekordstora bränder och skövlingar i år”, skriver Greenpeaces talesperson Rômulo Batista i ett uttalande.

Sammanlagt ödelades 1 202 kvadratkilometer skog mellan januari och april, en yta som är över 2,5 gånger så stor som Göteborg. Det är den största skövlade arealen vid den här tiden på året sedan mätningarna började i augusti 2015.

Att så stora mängder skog har avverkats så här tidigt på året oroar experter, eftersom högsäsongen för skogsavverkning brukar börja först i slutet av maj.

”Början på året är vanligtvis inte den tiden på året då skogshuggning sker, eftersom det regnar, och det regnar mycket”, säger Erika Berenguer, miljöförskare vid universiteten i Oxford och Lancaster.

I fjol höggs totalt 10 123 kvadratkilometer skog ned i den brasilianska delen av Amazonasregnskogen, en ökning med 85 procent och den hittills högsta noteringen under ett år.

Skövlingen orsakades av rekordstora skogsbränder, tillsammans med olaglig avverkning, gruvdrift och jordbruk på skyddade marker.

Presidenten Jair Bolsonaro, som tillträdde 2019, har propagerat för att skyddade landområden öppnas för gruvdrift och jordbruk.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera