1515
Annons

Skotske stjärnarkitekten: "SNP är ett hot mot det här landet"

Stjärnarkitekten Richard Murphy vann i fjol utmärkelsen Årets brittiska hus för sitt egensinniga hem nära slottet i Edinburgh.
Även hans åsikter om skotsk politik sticker ut.
”SNP är ett hot mot det här landet.”

Stjärnarkitekten Richard Murphy ger inte mycket för Nicola Sturgeon och Skotska nationlistpartiet.
Stjärnarkitekten Richard Murphy ger inte mycket för Nicola Sturgeon och Skotska nationlistpartiet.
BRITT, INTE SKOTTE. ”Skotska nationalistpartiet SNP är ett hot mot det här landet”, säger Richard Murphy på terrassen till sitt prisbelönta hus i Edinburgh.
BRITT, INTE SKOTTE. ”Skotska nationalistpartiet SNP är ett hot mot det här landet”, säger Richard Murphy på terrassen till sitt prisbelönta hus i Edinburgh.Bild:Jack Mikrut

Richard Murphy säger att han förstår att premiärminister Theresa May plötsligt utlyste val.

”Tories kommer att bli impopulära inom två år när det visar sig att brexit är en katastrof. Hon säger att hon vill ha ett starkt mandat i förhandlingarna. Det gör ingen skillnad för Jean-Claude Juncker eller Angela Merkel, men britterna går på det.”

Han ser redan konsekvenserna av brexitbeslutet.

”Arkitekter har det minst säkra jobbet av alla, och särskilt i det här landet där det går snabbt mellan upp- och nedgång. Vi ser recessionen först eftersom byggande bygger på förtroende. Det tar många år innan pengarna börjar komma in. Nu är förtroendet borta.”

Hans egen firma har gått från 2 till som mest 36 anställda och nu tillbaka till 12.

Fjolårets pris för sin egna kompakta bostad, med en uppfinningsrikedom som har liknats vid vaxdockans Wallaces, har gett mer uppmärksamhet än nya beställningar.

Richard Murphy säger att den privata sektorn inte mår bra.

”Det jag hör från kolleger i London är att den kommersiella marknaden är död. Det kommer inga nya kontorsbyggnader.”

Orsaken är klar enligt honom.

”Brexit är galenskap, folkomröstningen var galenskap. En folkomröstning ska handla om två klara alternativ, inte om att välja mellan något som vi alla vet inte är perfekt och något där ingen vet vad som ska hända.”

Richard Murphy säger att många väljare och politiker kommer att stå som ”dumma får” när utträdesförhandlingarna är över. Det blir svårt att få bra villkor.

”Det är hundratals saker som måste fungera. Även om viljan skulle finnas är det ett kolossalt arbete. Det blir en stor störning att dra Storbritannien ur EU.”

”Det här landet bygger på invandrare. De hundratusentals som kommer från Polen gör landet bättre. Om vi gör det svårare att få jobb här, kommer EU att göra det svårt för oss att arbeta utomlands.”

Han anser att Storbritannien har gått väldigt bra i EU – på sitt eget sätt.

”Men jag är glad att vi inte gick med i euron. Vi kunde i tysthet devalvera med 25 procent och blåsa nytt liv i vår ekonomi.”

Även skotsk självständighet är ”vansinne”.

”England och Skottland har hängt ihop längre än USA, än Tyskland, än Italien. Det skulle vara galenskap att dela upp det. Tanken på självständighet skrämmer mig. Det är dåligt nog redan som det är, men det skulle vara ekonomisk katastrof.”

På vilket sätt?
”Botten skulle gå ur ekonomin. Massor med tjänstemannajobb skulle försvinna. Finanskoncerner som Standard Life och RBS skulle flytta söderut.”

Dessutom är den offentliga sektorn ”alltför stor”.

”Den har klarat sig som en del av Storbritannien. Utan bidrag måste sjukhus stängas och lärare sparkas. Det gick bra när vi hade oljan, men priset är lågt nu.”

Det ”idiotiska valsystemet” med enmansvalkretsar tvingar Richard Murphy att taktikrösta.

”Jag har alltid röstat för Liberalerna, eller nu på Liberaldemokraterna, men nu måste man försöka tänka på vem som kan bli etta, tvåa och trea. Mitt mål är att få bort SNP.”

Han säger att SNP är ett hot mot landet.

”Jag är inte skotte eller engelsman, utan britt”, säger Richard Murphy som är uppvuxen i Cheshire i mellersta England men har bott i Skottland sedan 1978.

Richard Murphy säger att Skottland ser sig som ett speciellt land, men inte är så annorlunda mot Yorkshire i nordöstra England.

”Båda har ungefär 5 miljoner invånare, har vunnit lika många OS-medaljer och har samma problem med London.”

Richard Murphy säger att han hatar nationalism.

”Jag ser ingen skillnad mellan förra Ukip-ledaren Nigel Farage och SNP-ledaren Nicola Sturgeon. Båda skyller problemen på någon annan, EU eller London. Nationalism kan snabbt komma ur kontroll.”

I stället borde Storbritannien ha mer av ett federalt system.

”I dag ger engelsmännen bara brödsmulor. Skottarna och walesarna får bara tillräckligt för att hålla dem tysta.”

Vad skulle du välja om valet stod mellan brexit och skotsk självständighet?
”Inget. Två fel gör inte ett rätt.”


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?