1515
Annons

Skorna sätter ner foten i London

Med inspiration från hjortronmyrarna i Närke ska Sebastian Öhrn slå sig in i herrmodemeckat London med sina klassiska herrskor Myrqvist.

”Det är inte den största marknaden, men från London kan man nå stora delar av världen.”

SKOMAKARE. Sebastian Öhrn började med skovårdsprodukter men satsar nu stort på sitt eget herrskomärke Myrqvist. Affärsidén är att göra exklusiva och hållbara skor tillgängliga till ett överkomligt pris.
SKOMAKARE. Sebastian Öhrn började med skovårdsprodukter men satsar nu stort på sitt eget herrskomärke Myrqvist. Affärsidén är att göra exklusiva och hållbara skor tillgängliga till ett överkomligt pris.Bild:Jesper Frisk
RÅTT. I butiken på Östermalm har Sebastian Öhrn skapat en urban miljö med betong och stål, långt från chesterfieldfåtöljer och cigarrer som annars ofta förknippas med exklusiva skobutiker.
RÅTT. I butiken på Östermalm har Sebastian Öhrn skapat en urban miljö med betong och stål, långt från chesterfieldfåtöljer och cigarrer som annars ofta förknippas med exklusiva skobutiker.Bild:Jesper Frisk
GRUNDEN. Skoblock i cederträ var den produkt som Sebastian Öhrn startade med. I dag går de att få med namn ingraverat.
GRUNDEN. Skoblock i cederträ var den produkt som Sebastian Öhrn startade med. I dag går de att få med namn ingraverat.Bild:Jesper Frisk

Sebastian Öhrn är bara 25 år, men har redan varit entreprenör i sex år. Det var när han letade efter prisvärda skoblock efter studenten som han hittade en lucka på marknaden. I svenska butiker kostade skoblock i trä uppåt 500 kronor paret, men på brittiska nätbutiker var det betydligt billigare.

”Jag köpte in 1 000 par från Kina lite på chans, gjorde en enkel hemsida och sålde dem för runt 200 kronor direkt till kund. Jag lyckades få in dem hos rätt typ av bloggare och inom två år hade det vuxit till att även omfatta andra skovårdsartiklar som krämer och borstar”, säger Sebastian Öhrn.

Föräldrarnas garage och källare i Stockholmsförorten Bromma blev lager och distributionscentral för e-butiken Herrstil, och grannens dotter hyrdes in för att packa varor på kvällarna. Själv drog Sebastian Öhrn till St Andrews i Skottland för att studera ekonomi i fem år. Under större delen av tillväxtfasen har han alltså själv inte ens befunnit sig i Sverige, utan har skött affärerna på distans. De senaste åren dock med ett par anställda som har skött distribution och kundtjänst.

Men konkurrensen kring skovårdsprodukter ökade. För snart två år sedan lanserade han därför en crowdfundingkampanj på Kickstarter för att kunna sätta i gång produktionen av sitt eget skomärke, Myrqvist. Målet var 100 000 kronor, men det nåddes redan första dagen och slutsumman blev i stället 700 000 kronor. I november 2016 hade crowdfundarna fått sina skor och han kunde börja sälja skor till nya kunder.

”Det är samma affärsmodell som för skoblocken – direkt från fabrik till kunden, utan återförsäljare, till ett riktigt bra pris.”

Varumärket Myrqvist är inspirerat av somrarna i Närke, där Sebastian Öhrn plockat hjortron – eller myrbär som de också kallas – tillsammans med sin farmor på myrarna.

”Hjortron representerar vacker svensk natur för mig. Jag vill trycka på det svenska. Det får inte bli för gubbigt brittiskt, och inte för spetsigt italienskt.

Skorna tillverkas i Portugal och är så kallade randsydda klassiska herrskor, vilket innebär att ovanlädret inte är fastsytt direkt i yttersulan utan sitter ihop med den så kallade randen som går längs kanten på sulan. Detta skiljer sig från enklare konstruktioner där sula och ovandel oftast sys ihop som ett och samma stycke. Förutom att skon blir vattentätare så kan randsydda skor också sulas om otaliga gånger så länge lädret är intakt. Ett par randsydda skor kostar ofta många tusenlappar, men genom att skippa mellanhänder kan Sebastian Öhrn hålla priset på knappt 2 000 kronor paret.

Det som från början var tre modeller har blivit tio, men alla går att få i flera olika utförande och färger. Hittills har 1 500 par skor sålts, men försäljningen ökar exponentiellt.

”I dag säljer vi lika många skor per dag som vi sålde på en vecka för ett år sedan. Målet för 2018 är 4 000 par, och hittills ligger vi lite över prognosen”, säger Sebastian Öhrn, som understryker att hösten är den bästa försäljningssäsongen.

Till en början såldes skorna enbart på Herrstil, men i december öppnade Sebastian Öhrn sin första egna butik på Grev Turegatan i Stockholm.

”Det var första steget i expansionen, och nu kommer vi att fokusera mer på utlandet.”

Nyligen lanserades Myrqvists egna e-butik, som är anpassad för internationell försäljning, och det kommer även nya modeller som riktar sig till den brittiska marknaden.

”Det är striktare klädkoder där, nästan alla bär svart. Jag har många kompisar i London och en del säger på allvar att de kan få sparken om de dyker upp i bruna skor på jobbet”, säger Sebastian Öhrn.

Myrqvist är som enda svenska skotillverkare inbjuden att ställa ut på en stor skomässa i London i april.

”London är inte den största marknaden, men det är en ledande stad för mode och därifrån kan man nå stora delar av världen. Om jag skulle öppna en butik till skulle det bli i London”, säger Sebastian Öhrn.

Sebastian Öhrns varumärken Herrstil och Myrqvist rider på en våg av ökat intresse för att nörda ned sig i skor och dess omvårdnad.

”Det blir lite som en hobby att ta hand om sina skor, lite gubbigt men mysigt. Hur du vårdar dem och använder dem ger ju också karaktär och patina – ett par tio år gamla skor kan mycket väl vara snyggare än helt nya, om det är bra skor.”

Vilket är det vanligaste felet folk gör med sina skor?
”Att inte använda skoblock. Man ska inte använda samma skor två dagar i rad, utan de måste få vila ett dygn med skoblock i, för materialet drar åt sig fukt och bakterier. Cederträ tar bort odör och dödar bakterier, och gör att skon håller formen och rätar ut gångvecken.”

Hur viktiga är skorna för svenska män?
”Om man använder dem i jobbet är de väldigt viktiga. Och även om vi inte har så strikt klädkod i Sverige finns det ett stort intresse för dressat mode. Skorna är ju det första man tittar på, och en fin sko kan verkligen lyfta en outfit”, säger Sebastian Öhrn.

USA varnar Ryssland: ”Har varit mycket tydliga angående kärnvapen”

USA varnar Ryssland för ”katastrofala konsekvenser” om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.

”Vi har varit mycket tydliga”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

”Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet”, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s ”Meet the press”. 

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda ”alla tillgängliga vapen” för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

”Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt”, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med ”katastrofala konsekvenser”, men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

”Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.”

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland. 

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet. 

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera