1515

Skop: Pessimism dominerar i svenska hushåll

Hushållens förväntningar på svensk ekonomi ökar från låga nivåer, men fortsatt dominerar pessimismen.

Det visar en undersökning från Skop om hushållens ekonomiska förväntningar.

 

Skops makroindex, för hushållens förväntningar om den svenska ekonomin, steg till -11,9 i juni/juli från -13,7 i december.

Makroindex är skillnaden mellan dem som tror att den ekonomiska situationen i Sverige ska förbättras respektive försämras.

Mikroindex, hushållens förväntningar om den egna ekonomin, steg samtidigt till 11,3 från 7,3.

"Trots en stark ekonomisk utveckling dominerar pessimismen bland svenskarna när det gäller landets ekonomi, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker i en kommentar.

Han säger att det hela perioden sedan valet 2014 har varit fler svenskar som befarar att ekonomin skall försämras än som tror att den skall förbättras.

"Pessimismen har dock successivt minskat sedan början av år 2016, men fortfarande är finns det en övervikt för pessimisterna. Vid årsskiftet 2015/2016 var det nästan varannan svensk (47 procent) som räknade med att den ekonomiska situationen i Sverige skulle försämras. Vid halvårsskiftet

juni/juli i år är det 36 procent som räknar med försämrad svensk ekonomi", säger Örjan Hultåker.

Han konstaterar att det finns ett starkt samband mellan politiska sympatier och ekonomiska förväntningar. Mest pessimistiska är de som sympatiserar med Sverigedemokraterna, där 63 procent befarar att den ekonomiska situationen ska bli sämre under det kommande året.

Bland dem som sympatiserar med något av de rödgröna partierna är optimisterna fler än pessimisterna, medan det är övervikt för pessimisterna bland de borgerliga sympatisörerna.

Undersökningen omfattade drygt 1.000 personer och genomfördes mellan den 7 juni och 6 juli.

 


Innehåll från Eskilstuna LogistikAnnons

Framtidens e-handel finns i Eskilstuna

E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. På Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder man möjligheter till företagande i en tillväxtregion med tillgång till såväl välutbyggd infrastruktur som hållbara logistiklösningar.

Eskilstuna Logistik och Etablering, som är en del av Eskilstuna kommun, samarbetar med regionens näringsliv och skolvärld i syfte att utbilda och skapa arbetstillfällen inom bland annat informationsteknik, logistik, produktion och handel. Sportamore, AWS, H&M och Amazon är bara några av jättarna som har hela eller delar av sin verksamhet i Eskilstuna. E-handelns framgång i Eskilstuna förklaras delvis av läget.

– Från Eskilstuna tar det 46 minuter med tåget till Stockholm, så det är inga avstånd att tala om. Från oss når man 3,8 miljoner människor inom en timme, samt att det är mycket mer kostnadseffektivt än i storstaden, säger Manuel Brändeborn, marknadschef.

Hållbara etableringar

De senaste åren har det varit fullt fokus på hållbara logistikösningar och en viktig del i denna ansats är Eskilstuna Kombiterminal, vilken möjliggör optimala export- och importflöden via hamnarna i Göteborg, Trelleborg och Malmö.

– Det är ett väldigt bra och hållbart transportsupplägg. För oss var inte frågan om vi skulle utveckla vår hållbarhet utan hur, säger Mikael Jonsson, etableringschef.

Eskilstuna Competence Services

För den som vill etablera sitt företag i Eskilstuna finns Eskilstuna Competence  Services (ESC) – ett samarbete mellan kommunen, bemannings-företagen, Arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och olika utbildningar via Yrkeshögskolan och vuxenutbildningar. Istället för att vända sig till aktörerna direkt får man via ESC tillgång till ett stort kompetensnätverk. Det är en del av den hållbara och långsiktiga plan Eskilstuna jobbar med.

– Vi vill att man kommer hit och växer och frodas över tid. Här finns människorna, kompetens, skolor, bostäder - ja hela paketet, avslutar Manuel.

Fakta

Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder hållbara och kostnadseffektiva lösningar för e-handel, logistik och transport, industri och datacenter. Vi ger möjligheten att verka i en tillväxtregion med 3,8 miljoner människor och tillgång till en välutbyggd infrastruktur samt god tillgång på kompetens.

Läs mer på www.eskilstunalogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?