Annons

Skolverket kräver komvux på flera miljoner

Brister i yrkesförarutbildningar inom komvux gör att Skolverket kräver tillbaka 15 miljoner kronor. Elever har inte fått det arbetsplatsförlagda lärandet som är ett villkor för att få statsbidraget, enligt myndigheten.

Skolverket har granskat kommunernas yrkesförarutbildningar som fick pengar från staten under 2018. Sammanlagt kontrollerades 255 kommuner indelade i 32 gru­pper. Av dessa måste 28 grupper, där totalt 240 kommuner ingår, betala tillbaka pengar till Skolverket.

”Det är nu viktigt att kommunerna tar till sig av det här beslutet och åtgärdar de brister som finns i yrkesförarutbildningarna inom komvux”, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket i ett pressmeddelande.

Syftet med statsbidraget är att ge vuxna elever möjlighet att utbilda sig till yrkesförare på gymnasial nivå och få kompetenser som efterfrågas på arbetsmarknaden. Ett villkor för bidraget är att 15 procent av utbildningen genomförs på en arbetsplats.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?