1515

Skolorna rustar för undervisning på plats i höst

Planera för att ta emot eleverna på plats när sommarlovet är över.

Det är regeringens tydliga besked till skolorna.

”Närundervisning som huvudregel ska bedrivas i alla skolor från höstterminens start”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Foto:Claudio Bresciani/TT

Med andra ord blir undervisning på plats det nya normala i grund- och gymnasieskolan. Men Anna Ekström slänger också in en brasklapp:

”Behovet att använda distansundervisning bedöms vara litet under hösten, men det måste finnas beredskap i skolan att kunna gå över till distansundervisning om det blir nödvändigt.”

Enligt Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, går smittspridningen ned. Myndighetens bedömning är att den i slutet av sommaren och början av hösten kommer att vara mycket låg.

”Det blir inte aktuellt med distansundervisning i förebyggande syfte”, säger hon.

Beskedet ges nu eftersom att skolorna ska kunna planera för verksamheten i höst. Skolorna uppmanas att planera aktiviteter i början av hösten klokt och att undvika stora folksamlingar.

Den förordning som möjliggör fjärr- eller distansundervisning om smittskyddsläget kräver det, som gäller till och med den 31 juli 2022, ska även ses över.

”Vi kommer att presentera nya förordningsregler i god tid före terminsstart”, säger Anna Ekström. 

Varierande undervisning, på plats och på distans, och därtill mycket sjukfrånvaro, befaras ha skapat ett kunskapstapp av okänt format.

Hur stort det tappet är och hur det ska tas igen ska utredas, säger Ekström.

”Det är naturligtvis, beroende på hur stort kunskapstappet är, en väldigt stor uppgift för många. Jag vill betona att regeringen har sett till att den förordning som nu gäller, och som kommer att gälla för nästa läsår, möjliggör att lägga undervisning på annan tid än vanligt.”

Hon säger att det även kan behövas fortsatt stöd och att regeringen har tillsatt resurser för lovskola och läxhjälp.

”Jag tycker att vi alla har ett ansvar att se till att skolan får de resurser den behöver för att täppa igen de kunskapsluckor som har uppstått.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?