ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Skoljätte sätter hårt mot hårt mot kommunerna

  • Foto: Oskar Omne

Lönsamheten i Internationella Engelska Skolan har sjunkit. Nu går skolföretaget till attack mot landets kommuner i förhoppning att få upp skolpengen.

”Modellen för lika villkor gäller inte”, säger den tillförordnade vd:n Fredrik Åkerman.

På torsdagen redovisade skoljätten Internationella Engelska Skolan, IES, sin halvårsrapport för perioden juli–december i det brutna räkenskapsåret 2017–2018.

Jämfört med samma period i fjol steg omsättningen med 15 procent till 1 miljard kronor. Halvårsresultatet landade samtidigt på 54 miljoner kronor, vilket var en försämring med 17 procent jämfört med förra året.

Att vinstmarginalen backade till 5 procent jämfört med 7 procent i fjol beror enligt skolgruppens vd till stor del på lärarbristen. Den pressade under halvåret upp personalkostnaden per elev med 8 procent.

”Det finns för få lärare i svenska och lärare generellt”, säger Fredrik Åkerman.

IES jagar nu extraintäkter för att få upp marginalen och riktar in sig på skolpengen.

Företaget anser att kommunerna tänjer på gränsen och gynnar kommunala skolor när de fastställer skolpengen.

”Lokalkostnaderna är exempelvis för lågt satta. De motsvarar inte alls de hyror vi betalar i en öppen marknad”, säger den tillförordnade vd:n, och pekar även på att grundskoleverksamheten i en del kommuner går med underskott.

”Vi vet att Stockholms stad har gått med underskott. Vi ska göra en ordentlig genomgång här”, säger Fredrik Åkerman.

”Det här är en problemställning som måste bli en större politisk diskussion. Lika villkorsprincipen, som säger samma villkor ska gälla för kommunala och fristående skolor gäller inte i dag”, fortsätter han.

Internationella Engelska Skolan har överklagat nivån på skolpengen i en rad förvaltningsdomstolar och hoppas att arbetet bär frukt.

IES försöker också förstå varför det statliga läxhjälpsbidraget för 2018 på drygt 20 Mkr drogs in.

IES lyfte även fram glädjeämnen i sin rapport. Antalet köande elever ökade med 5 procent till 161.000. Och skolföretaget planerar även att öppna ytterligare två grundskolor med start tidigast 2019.

Aktien backade med nästan 4 procent på torsdagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer