1515

Skolinspektionen går efter kriminella

Vid årsskiftet börjar Skolinspektionen pröva skolägares lämplighet att bedriva skola. ”Vi kommer analysera de fysiska personerna bakom skolorna”, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo. 

Foto:JESSICA GOW / TT, JESSICA GOW

När Reepalus vinsttak röstades ned i början juni, antog samtidigt riksdagen ökade tillståndskrav för välfärdsföretag, bland annat i skol- och omsorgssektorn. Enligt de nya reglerna ska bolagen ha ekonomiska förutsättningar och dess företrädare vara lämpliga och ha tillräckligt med kunskap för att bedriva sina välfärdsverksamheter.

Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo berättar att myndigheten nu arbetar intensivt med att tolka direktiven, som implementeras skarpt vid årsskiftet. 

”Vi ska pröva företagen, ägarna och skolornas ledningar tydligare. Det handlar både om ekonomin håller för att bedriva skola samt om de är lämpliga ägare”, säger generaldirektören.

Kan du konkretisera vilka nya krav ni ställer vid årsskiftet?

”Skolföretag måste bland annat kunna visa på ekonomisk stabilitet. Vi kommer att titta på elevprognoser, årsredovisningarna, om ägarna bedrivit verksamhet tidigare. Hela koncernens ekonomi samt personerna bakom de sökande ska vi analysera”, säger Helén Ängmo. 

Hur ska ni avgöra om de sökande har kunskap och insikt för att bedriva skolverksamhet?

”Vi tittar på personkretsen kring ett skolföretag, det vill säga styrelseledamöter, ägare och vd. En fråga handlar om det finns tillräcklig kunskap om skolans styrdokument, till exempel skollag och läroplaner”, säger Helén Ängmo.

Hur många måste ha kunskapen?

”Det beror på hur stor huvudmannen är.”

Och vilka krav måste skolägare leva upp till för att anses lämpliga?

"Vi kommer att titta på att personer i ägar- och ledningskretsen till exempel inte har tidigare brott i sin bakgrund eller ekonomisk misskötsamhet", säger Helén Ängmo. 

Skolinspektionen kommer bland annat göra kontroller hos polisen, Kronofogden och andra myndigheter. 

Myndigheten kommer inte retroaktivt syna redan beviljade skolgrupper, utan endast de som börja lysa rött i myndighetens varningssystem blir granskade enligt de nya reglerna. 

Ytterligare en viktig förändring med de nya direktiven är att Skolinspektionen löpande kommer kunna utvärdera ekonomin.

”Därmed kan vi ingripa tidigare”, säger hon. 

Generaldirektören berättar att hon tar råd av såväl Ivo (Inspektionen för vård och omsorg), som implementerar samma typ av regelverk, och Finansinspektionen i arbetet med att konkretisera de nya villkoren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?