1515
Annons

Skogsskador har gett bröderna fullt upp

FINSPÅNG/IGELFORS.
Granbarkborren gör mycket skada på våra granskogar – men ser också till att ett anrikt timmeråkeri i Finspång kan växa.

I fjol, mitt under brinnande pandemi, beslutade sig bröderna Lundgren för att genomföra sin i särklass största investering någonsin.

Bröderna Robert och Martin Lundgren
Bröderna Robert och Martin LundgrenFoto:Henrik Lenngren
Foto:Henrik Lenngren
Foto:Henrik Lenngren
Foto:Henrik Lenngren
Foto:Henrik Lenngren

”Lord of the woods” står det på den skogsgröna timmerbil som Martin Lundgren parkerar i ett damm av grus. Typsnittet är identiskt med det som används på Sagan om Ringens filmomslag.

”Just det är brorsans påhitt. Men nog är fordonet i sig en pärla. Jag känner mig stolt när jag åker runt på vägarna i den”, säger han.

Efter att i en dag ha lastat granmassaved och talltimmer på olika platser i regionen får timmerbilen för ovanlighetens skull stå stilla i ett par timmar.

”Annars är det ruljangs mest hela tiden. Vi hämtar virke i skogarna här i Östergötland men också i Närke och Småland. Sedan levereras det till olika industrier. Totalt har vi tio bilar som rullar i tvåskift”, berättar Robert Lundgren, den yngre brodern i ägarduon som, tillsammans med sin pappa Johan, driver Lundgrens i Igelfors.

Åkeriet grundades redan 1938 men har först på senare år gjort en tillväxtresa. Bakom lyftet står de båda bröderna som, enligt dem själva, ”i princip är tillverkade i en lastbilshytt”.

”När vi tog över företaget hade ingen av oss ens fyllt 30 år. Vi undrade om vi verkligen var redo, men vår farbror ville sluta och till slut var det inget snack om saken. Samtidigt som vi ville sätta vår prägel på företaget var det viktigt för oss att behålla känslan av ett familjeföretag”, säger Robert Lundgren.

På vilket sätt?
”Vi försöker bygga en kultur där vi kan ha roligt ihop och umgås tillsammans även utanför jobbet. Vi är noga med att vi har ett tajt gäng, att vi är kompisar och inte bara kolleger. Skulle jag visa upp vad som skrivs i vår chattgrupp skulle du förstå hur skoj vi har.”

Sommaren 2020, när coronakrisen precis lamslagit Sverige, tog bröderna Lundgren beslutet att göra den största satsningen i företagets historia. Strax intill väg 51, vid infarten till Finspång, bygger man nu en anläggning som ska inrymma kontor, verkstad, parkering och stängsel.

”Jag vill inte gå in på någon exakt summa, men det handlar om ett mångmiljonbelopp. Vi investerar så pass mycket pengar för att vi på sikt vill minska utgifterna. Det handlar om att vi vill stå starka om eller när det börjar blåsa motvind. Då ska vi stå redo”, säger Robert Lundgren.

Nybygget innehåller också en tvätthall där personalen ska kunna tvätta och reparera lastbilarna.

”På så sätt skär vi ner på kostnader eftersom chaufförerna kan fokusera på körningen”, säger Martin Lundgren.

”Att köra timmerbil är ett av de svåraste yrkena inom lastbilsbranschen. Du ska kunna vända på en vändplan dit du knappt vågar åka in med en personbil. Samtidigt ska det gå undan. Många tycker att det verkar så fränt att sitta bakom ratten i en timmerbil, men du får verkligen inte vara handlingsförlamad. I skogen är det ofta halvtaskiga vägar, du har dålig täckning och du får räkna med att klara dig själv.”

Är det svårt hitta rätt personal just på grund av detta?
”Absolut. Vissa verkar tro att bara de får en nyckel i näven så är de timmerbilschaufförer, men det krävs extremt mycket träning”, säger Robert Lundgren.

När han började jobba i familjeföretaget som 19-åring hade Lundgrens i Igelfors bara ansvar för norra delen av Finspångs kommun. Sedan dess har bolaget, via kontrakt med exempelvis Holmen och Glottraskog, tagit allt större marknadsandelar - en utveckling delvis driven av de ökade skador på skog granbarkborren fört med sig.

”De senaste två åren har angreppen av granbarkborren gjort mycket skada på granskogarna. Granbarkborren dödar träd så skogsägare vill avverka den döda skogen fort så att inte barkborren sprider sig. Det är en stor förlust för skogsägare. Men det har också resulterat i att sågverken har att göra – precis som vi. Vi växer med våra kunder”, förklarar Robert Lundgren.

Men att växa har inte varit ett mål i sig, poängterar han. Förrän nu. 

”Vi är i lagom ålder (38 respektive 40 år) och har stått inför vägskälet att antingen satsa eller bromsa. Nu kör vi – och det ska bli kul att se utväxlingen av de satsningar vi gör.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?