1515
Annons

SKL: Växande utmaningar för kommunerna när skatteunderlaget dämpas

Utmaningen för Sveriges kommuner och landsting är stora. Under 2019 dämpas skatteunderlagets tillväxt i takt med att konjunkturen planar ut. 

Samtidigt ökar antalet yngre och äldre i betydligt snabbare takt än den arbetsföra delen av befolkningen, vilket gör att efterfrågan på välfärdstjänster ökar. Detta förvärrar också bristen på arbetskraft. 

Det skriver Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i Ekonomirapporten som presenterade på måndagen.

”Kompetensförsörjningen med stor arbetskraftsbrist är vår största utmaning framöver. Vi kommer behöva rekrytera fler, men framför allt behöver vi utmana traditionella arbetssätt, införa heltid som norm och förlänga arbetslivet”, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), i en kommentar i ett pressmeddelande.

SKL skriver att kostnaderna för välfärden kommer att öka i betydligt snabbare takt än kommunsektorns intäkter framöver. För att klara välfärden behövs olika åtgärder, som ökade resurser och nya arbetssätt, som motsvarar 43 miljarder kronor fram till år 2022. 

SKL:s kalkyl utgår ifrån att kostnaderna enbart skulle öka i samma takt som demografin och med oförändrad personaltäthet, medan välfärdskostnaderna historiskt sett har ökat mer än demografins utveckling. Många företrädare för politiska partier har dock uttalat en viljeinriktning om att öka statsbidragen till sektorn med drygt 20 miljarder kronor.

SKL vill se en samsyn kring hur välfärdens finansiering ska se ut, eftersom de riktade statsbidragen, som ökar, ofta är förenade med detaljkrav som kan öka kostnaden och minska effektiviteten.

”Vi vill ha en dialog med staten för att skapa en samsyn och samverkan kring kommunsektorns utmaningar. Vi behöver en gemensam bild av de långsiktigt hållbara förändringarna för att hantera välfärdsåtaganden framöver. För mycket av kortsiktiga satsningar det senaste decenniet har skapat problem för kommunsektorn”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?