Annons

SKL varnar för miljardunderskott i kommunerna

Kommunernas resultat för 2016 var det starkaste någonsin.
Men situationen försämras de närmaste åren.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) varnar i sin rapport för ett underskott på 40 miljarder kronor fram till 2020.

Lena Micko, SKL.
Lena Micko, SKL.Bild:TT

I SKL:s kalkyl skriver man att de beräknade kostnaderna ökar med 67 miljarder mer än de beräknade intäkterna. Detta med oförändrat skatteuttag fram till år 2020. Även om ökade statsbidrag och resultatförsämring skalar bort 27 miljarder innebär det att kostnaderna skulle behöva öka med cirka tio miljarder konor mer per år för att alla ska kunna erbjudas samma välfärd som i dag, skriver arbetsgivar- och intresseorganisationen.

Bakgrunden till detta är en kraftig befolkningsökning i form av nettomigration liksom födelseöverskott. Detta i sin tur leder till brist på arbetskraft bland lärare, socialsekreterare och sjuksköterskor vilket gör att kommunerna tvingas ta in hyrpersonal.

"Skatteunderlaget kommer att mattas av liksom högkonjunkturen. Det gör att det inte kommer att gå ihop. Utmaningarna är stora totalt sett", säger SKL:s ordförande Lena Micko på en presskonferens.

Bland förslag på åtgärder lanseras nu skattehöjningar, höjda generella statsbidrag liksom avgiftshöjningar.

"Produktivitetsökningar är att föredra, förutsatt de är möjliga att genomföra på ett hållbart sätt. Rent matematiskt skulle det räcka med cirka en procents årlig produktivitetsförbättring 2017—2020 jämfört med vår kalkyl", skriver SKL i sin rapport.

För 2016 blev kommunernas resultat preliminärt 22 miljarder kronor. Nio kommuner redovisade underskott.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?