Annons

Skistars vd: Vi ska bygga ett helt nytt affärsben

Skidturismbolaget Skistar avslutade det coronatyngda räkenskapsåret 2019/2020 starkt, trots det föreslår styrelsen ingen utdelning för året. Bolaget lanserade nyligen ett nytt sommarkoncept som enligt vd:n Stefan Sjöstrand har stor potential. 

”Vi ser en möjlighet för oss att bygga ett helt nytt affärsben på Skistar”, säger han.

Skistars vd Stefan Sjöstrand.
Skistars vd Stefan Sjöstrand.Foto:Jack Mikrut

Det fjärde kvartalet – som omfattar perioden juni-augusti i bolagets brutna räkenskapsår – påverkades inledningsvis av Folkhälsomyndighetens avrådan från icke-nödvändiga resor inom Sverige, som hävdes den 13 juni. 

”Juni blev därför en väldigt svag månad. Däremot såg vi hög aktivitet på våra destinationer i juli då intresset för att semestra på hemmaplan i Sverige och Norge peakade”, summerar vd:n Stefan Sjöstrand kvartalet. 

Skidturismbolaget redovisar ett resultat efter skatt på minus 101 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, att jämföra med minus 206 Mkr för samma period ifjol. 

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för året. I rapporten skriver bolaget att det är mot bakgrund av coronavirusutbrottets finansiella påverkan och osäkerheten framgent. Föregående räkenskapsår lämnade Skistar SKIS B +2,46% Dagens utveckling en utdelning på 3,50 kronor per aktie. 

”Det är ett bra beslut. Vi är i en investeringstung bransch och det här möjliggör för investeringar för nästa år. Samtidigt har vi tagit emot omställningsstöd och därmed kan vi inte lämna någon utdelning”, säger Stefan Sjöstrand.

Hade det varit möjligt för Skistar att betala tillbaka det erhållna stödet och sedan lämna en utdelning?
”Nu har styrelsen föreslagit det här för stämman och vi har inte haft någon annan diskussion.”

Under året har Skistar totalt erhållit omställningsstöd på 21 Mkr i Sverige samt permitteringsstöd och lägre arbetsgivaravgifter på 9 Mkr. I Norge har bolaget i sin tur erhållit stöd på 12 Mkr.

Stefan Sjöstrand säger att bolaget ser en stark efterfrågan inför vintersäsongen 2020/2021. Antalet bokade objektsnätter har ökat med tio procent jämfört med samma period året före. 

”Vi ser en väldigt stark efterfrågan i Sverige, men samtidigt större utmaningar i Norge med tanke på de stängda gränserna som råder för tillfället”, säger vd:n.

Skistar beslutade den 5 april, efter råd från Folkhälsomyndigheten, att stänga sina skidanläggningar i Sverige till följd av coronapandemin.

Smittspridningen har ökat tydligt i bland annat Stockholm den senaste tiden, och Skistar har enligt vd:n Stefan Sjöstrand vidtagit en rad åtgärder inför vintersäsongen.

”Vi känner oss trygga med de åtgärder vi har vidtagit lokalt på alla våra destinationer i samråd tillsammans med bland andra kommunen, vården, räddningstjänsten och näringen”, fortsätter han.

Skistar lanserade nyligen sitt sommarkoncept Sports & Adventures, något som Di tidigare rapporterat om. I ett första skede lanseras konceptet 2021 på Skistars anläggningar i Sälen, Åre och Trysil 

”Vi ser en möjlighet för oss att bygga ett helt nytt affärsben på Skistar. Våra anläggningar har egentligen inte nyttjats utöver vintersäsongen tidigare. Nu vill vi verkligen öppna upp för besökare året runt”, säger Stefan Sjöstrand.

Enligt vd:n säljer Skistar 500.000 objektsnätter per år – av dem är 25.000 på sommaren. Inom en treårsperiod är målsättningen att sälja 100.000 objektsnätter under sommarmånaderna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera