1515

Skistars vd: Väldigt stark efterfrågan inför kommande säsongen

Skistars vd Mats Årjes andas optimism efter onsdagens rapport, med vädret i vinter som enda orosmoln.

"Att vi redan nu visar en bokningsuppgång på 5 procent vittnar om väldigt stark efterfrågan", säger han i Di TV.

Skistar SKIS B -0,67% Dagens utveckling -aktien rusar efter onsdagens bokslut. Resultatet i det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal blev -117 miljoner kronor, att jämföra med -150 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Utdelningen höjdes till 7 kronor per aktie, och bokningsutsikterna inför vintern var positiva.

"Det finns en given mängd kommersiella bäddar på våra skidorter, och med den höga beläggningsgrad som vi har haft är det jättesvårt att kunna påvisa en ökning. Men att vi redan nu visar en uppgång på 5 procent vittnar om en väldigt stark efterfrågan", säger vd:n Mats Årjes i Di TV.

Skistar är titelsponsor till vinterns alpina VM i Åre, och vd:n betonar att det är det första riktigt stora åtagandet som bolaget gör i internationell bemärkelse.

"Vi har varit involverade i några evenemang och några landslag tidigare på den svenska eller skandinaviska marknaden, men det här kommer att vara en helt annan sak."

Är det inte dyrt att vara titelsponsor?
"Det är inte gratis, men bedömningen vi gör är att det här är en investering för framtiden då vårt varumärke och skistar.com behöver exponeras på en större marknad. Vi tycker inte att det finns ett bättre tillfälle än VM på hemmaplan, och dessutom i vårt naturliga element."

Den gångna vinterns väder var mycket gynnsamt för bolaget, men Mats Årjes vill inte kännas vid någon särskild nervositet inför den kommande säsongen.

"Det är egentligen nervöst inför varje säsong, men vi har visat under ett antal säsonger att den här verksamheten ökar i popularitet. Trenden är väldigt tydlig : många vill åka till fjällen", säger han.

Han medger dock en viss oro för att vädret ska svika just den kommande säsongen.

"När vi har ett VM i Åre hoppas man ju verkligen att väder och vind ska vara med oss. Vi vet att det är svårt att påverka vädret och får leva med de förutsättningar som råder då, men det är väl den delen man tänker på en del."

Utöver kärnverksamheten arbetar Skistar även med exploatering, bland annat i form av försäljning av tomter och bostadsrätter.

Hotet från högre räntor framöver avfärdas dock av vd:n.

"Det är många som kommenterar hur räntor ska utvecklas och intresset för bostadsrätter i Stockholms innerstad, men vi vill inte riktigt se kopplingen på det sättet", säger han, och fortsätter:

"Trenden att äga sitt boende i fjällen ökar varje år. De objekt vi tar fram har en otroligt hög efterfrågan – vi har väntelistor på många av objekten vi kommer att lägga ut."

Mats Årjes tillägger att det överlag är svårt att sia om hur konjunkturen ska utvecklas eller om hur kronkursen eventuellt påverkar i framtiden.

"Vi försöker utveckla den här affären och så hoppas vi att våra gäster vill återkomma till skandinaviska fjällorter, och den lilla vi har i Österrike."

Vad gäller just Skistars skidort i Alperna, St. Johann in Tirol, ökade antalet skiddagar med 30 procent förra säsongen, enligt vd:n.

Är det dags för en ny skidort i Alperna?
"Ja, vi får se. Vi försöker göra det vi håller på med på ett bra sätt, och sedan dyker det upp möjligheter längs vägen."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?