1515

Skistar höjer priserna på liftkort – klart mer än inflationen

Skistar höjer sina liftkortspriser klart mer än inflationen, enligt en sammanställning av bolagets färska prislista inför nästa säsong.

Foto:Pontus Lundahl/TT

Vintersportspecialisten Skistar SKIS B +0,63% Dagens utveckling är en klassisk vinnare på svag kronkurs, och årets prishöjningar vittnar om att bolaget hoppas att den svaga kronan både lockar till sig utländska resenärer och håller svenskarna hemma: samtidigt som inflationen nu ligger på 1,9 procent mätt som KPIF höjer bolaget sina liftkortspriser med 5-10 procent inför vintersäsongen 2018/19.

Det framgår av en sammanställning från analysfirman Bernet Ski Media Production (BSMP), baserat på de priser Skistar nyligen har offentliggjort.

Höjningarna är olika stora på olika destinationer, och i år sticker framför allt Norgedestinationen Hemsedal ut med 7,5-10 procent högre priser. I sin största destination Sälen, där Skistar i fjol höjde priserna med höga ensiffriga procenttal, besinnar sig bolaget däremot i år: ett högsäsongsliftkort med längre giltighetstid kostar som i fjol, medan andra kort på samma ställe höjs med nästan 6 procent.

"Bortsett från liftkorten i Sälen, där priserna för de längre giltighetstiderna under högsäsong hålls oförändrade, rör det sig huvudsakligen om prishöjningar från runt 5 till 10 procent", heter det i BSMP:s pressmeddelande om den övergripande linjen.

Det är numera enbart i Sälen Skistar säljer veckokort under högsäsong för under 2.000 kronor (1.995 kronor), och under de senaste tio åren har Skistars liftkort blivit cirka 50 procent dyrare. Det kan jämföras med en inflation, mätt som KPI, som inte ens stigit med 10 procent på samma tid.

Skistars prishöjningar har framför allt de senaste två åren dragit iväg, enligt BSMP.

"Om prishöjningarna på liftkort de kommande åren fortsätter i samma takt som under de senaste åren finns risken att liftkortspriserna i Skandinavien kommer ikapp dem i Alperna. I ett sådant läge skulle en resa till Alperna kunna bli ett alternativ till Skandinavien för skidentusiasterna", säger Magnus Bernet i BSMP:s pressmeddelande.

Enligt detta kostade ett sexdagarskort i franska alpanläggningen Espace Killy (Val d'Isere och Tignes) 285 euro i vintras. Det är knappt 400 kronor mer än ett veckokort i Trysil under högsäsong nästa vinter.

Prishöjningar i procent inför vintern 2018/19. Staplarna visar spannet på prishöjningarna, där den nedre kanten utgör den lägsta prishöjningen på respektive destination, och den övre kanten den högsta. I Hemsedal höjs exempelvis priserna med 7,5-10 procent.
Prishöjningar i procent inför vintern 2018/19. Staplarna visar spannet på prishöjningarna, där den nedre kanten utgör den lägsta prishöjningen på respektive destination, och den övre kanten den högsta. I Hemsedal höjs exempelvis priserna med 7,5-10 procent.Foto:Bernet Ski Media Production

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?