1515
Annons

Skingsley lyfter kronan – under 8 mot dollarn

Riksbanken har gått i mål med inflationen och kan gå före ECB med räntehöjningar. Det inskärpte vice riksbankschefen Cecilia Skingsley i Davos på onsdagen. Kronan växelkurs tog ett skutt i samband med beskedet.

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.
Cecilia Skingsley, vice riksbankschef.Bild:TT

Under onsdagens morgon stärktes kronan till under 8 kronor mot dollarn. Strax före lunchtid handlades kronan till 7,95 kr mot dollarn.

På ett år summeras kronans förstärkning mot dollarn nu till omkring 10 procent.

Kronan stärktes även mot euron med ett par öre under morgonen, till omkring 9,83 kr strax före lunch.

I en intervju under det ekonomiska toppmötet i Davos uppgav Cecilia Skingsley att Riksbanken nu blickar mot normalisering av sin penningpolitik, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Riksbanken har uppnått det de avsett att göra vad gäller inflationen, och det är rimligt att de kan agera före ECB med att höja räntan, sa vice riksbankschefen enligt Bloomberg.

Onsdagens morgon bjöd dessutom på Prosperas månatliga mätning av inflationsförväntningarna, som steg ett snäpp i januari jämfört med december, på både ett och två års sikt. Utfallet stärker bilden av att Riksbanken är på rätt väg med att stabilt hålla inflationen i nivå med målet 2 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera