Annons

Skingsley: Ingen anledning att skjuta upp åtstramning vid årsskiftet

Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley ser inga skäl att ändra på Riksbankens besked om en första åtstramning i penningpolitiken i december eller februari. Det sa hon i samband med ett seminarium hos LO på tisdagen.

I stort sett står sig bilden från det penningpolitiska mötet i september. Det sade vice riksbankschef Cecilia Skingsley till journalister på tisdagen.

"Min bild står sig, att ekonomin utvecklas på ett sådant sätt att det ska vara möjligt att göra en första minskning av den penningpolitiska expansionen i december eller februari", sade hon.

Vad gäller avvikelser från Riksbankens inflationsprognos sade hon att "jag har personligen tålamod för marginella avvikelser" och att det är viktigt att analysera om avvikelser är tillfälliga eller en början på något mer varaktigt.

Cecilia Skingsley sade också att den underliggande inflationen blir "inte oviktig, men mindre viktig" när KPIF-inflationen nu varit vid målet i ett års tid.

Hon sade att en svag underliggande inflation för ett par år sedan, när det var fortfarande var oklart om Riksbanken skulle nå sitt mål, spelat en större roll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera