Annons

Skidturister finansierar nya flygplatsen i Sälen

I december öppnar en ny flygplats mitt emellan skidmetropolerna Sälen och Trysil.

Foto:Ola Matsson

Nu uppdagar Expressen att den nya flygplatsen, med namnet Scandinavian Mountain Airport, finansieras av turism i form av en ”tillväxtpeng”. På samtliga av Skistars boenden i området ökar kostnaden med tre procent – vilket utgör ”tillväxtpengen”.

Därmed måste områdets alla framtida skidturister, vare sig de vill eller ej, hjälpa till att finansiera flygplatsen.

Varje år har Sälen och Trysil tillsammans drygt 5,6 miljoner gästnätter. Genom att öppna upp flygplatsen hoppas man på en ökning.

”Tillväxtpengen går till flygplatsen för att den bidrar till regionens totala utveckling”, säger Anders Bjernulf, kommunikationsansvarig vid Scandinavian Mountains Airport, till DT.

Däremot utgör tillväxtpengen endast en liten del av den privata flygplatsens totala budget. Vilken del det rör sig om är inte offentligt. Bygget är även finansierat av ett investeringsstöd på 250 miljoner kronor som EU-kommisionen godkände i maj 2017.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?