1515

Skidolyckan kan ge ekonomisk smäll

Lockar en skidsemester i Alperna under sportlovet? Se då till att inte glömma EU-kortet och att kolla att hemförsäkringen inkluderar reseskydd. En olycka i en skidpist i Österrike kan annars bli en mycket dyr historia.

Bild:TT

Att spara in på reseförsäkring under skidsemester kan kosta skjortan, konstaterar SOS International i en ny undersökning. Utan reseförsäkring kan den vanligaste skadan i en skidpist i Österrike kosta en resenär över 90.000 kronor.

En inte särskilt ovanlig summa påpekar Charlotte Bjerregaard på SOS International i Köpenhamn. Vid en riktigt allvarlig skada som kräver flera dagar på sjukhus, eller ett eget ambulansflyg hem, kan kostnaderna i stället sluta på flera hundratusen kronor.

"Man vet ju inte vad en operation egentligen kostar hemma eftersom man aldrig betalar den. Men även vid en mindre skada i ett ledband, kanske man inte kan sitta i ett flyg. Att själv försöka hitta en flygstol hem under högsäsong kan bli väldigt kostsamt", säger Charlotte Bjerregaard till TT.

En skidolycka i USA eller Kanada kan bli en ännu mer obehaglig överraskning. En hemtransport över Atlanten kostar i snitt 1,2 miljoner kronor.

600 svenskar som skadat sig på skidsemester i Europa fick förra året hjälp av SOS International. Det kan låta mycket, men är en liten siffra i jämförelse med hur många som åker på skidsemester varje år.

"Alla är nog inte så vältränade som de själva tror alla gånger. Men i jämförelse med danskarna är det ingenting", säger Charlotte Bjerregaard och skrattar.

De vanliga alpina destinationerna som Italien, Österrike och Frankrike har egentligen ett bra offentligt sjukvårdssystem där behandlingen ska kosta som för en medborgare. Men i närheten av skidorterna finns i stort sett bara privata sjukhus.

"Man kan inte lita på att man kan komma till ett offentligt sjukhus bara för att man är i Europa. Det är viktigt att se till man har något typ av reseskydd. I alla fall mot det mest akuta", säger Charlotte Bjerregaard.

Oftast finns det ett bra reseskydd inkluderad i hemförsäkringen vilket kan täcka utgifterna. I vissa försäkringar kan även ersättning för förlorad semester ingå. EU-kortet är också något som relativt många glömmer. Men kortet som kan beställas gratis från Försäkringskassan innebär att patienten endast betalar samma kostnad som en medborgare.

Många svenskar vet heller inte att de kan vända sig till SOS International för att få hjälp tror Charlotte Bjerregaard.

"Många känner nog till att det finns SOS i Köpenhamn som kan hjälpa till om det skulle gå riktigt illa. Men färre vet nog om att vi också kan hjälpa till med rådgivning, vi kan till exempel hjälpa till så att man inte hamnar vid ett privatsjukhus som överbehandlar", säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?