Annons

Skidåkningsprofilens drömhus med egen backe

ULLÅN. Skidåkningsprofilen Henrik Windstedt fick möjlighet att köpa loss mark där han lekt som barn. Många år senare står familjens moderna lada på plats vid ängarna mot Åresjön. Och leken fortsätter, numera tillsammans med sönerna i den egna snowparken.

Foto:Jesper Frisk

Ski in/ski out har länge lockat skidsugna att boka boende i nära anslutning till liftar och backar. Men på Englandsgården har Tove Liliequist och Henrik Windstedt tagit begreppet till en helt ny nivå. Här finns en helt privat skidlift och backe med rails och hopp precis utanför dörren.

”Det har länge varit min dröm att ha en egen backe, och det är perfekt för kidsen som är för lata för att gå upp”, säger Henrik Windstedt.

Den 120 meter långa ponnyliften ägdes fram till 2017 av Saltsjöbadens slalomklubb, Tove Liliequists hemmaklubb. Den som monterade ned liften skulle få behålla den, och då slog Henrik Windstedt till.

”Vi öppnade för säsongen dagen innan Skistar öppnade sina liftar”, säger Henrik Windstedt nöjt.

Han är född och uppvuxen i Åre, bland annat drev hans föräldrar restaurangen Buustamon under några år och senare restaurang Rautjoxa i Rödkullen. Henrik Windstedt var en av de svenska föregångarna inom freeski när det slog igenom på 1990-talet, blev juniorvärldsmästare i puckelpist och 2008 vann han Freeride World Tour. 

Att han och familjen har landat just här, dessutom med egen skidlift, är ingen slump.

Englandsgården ligger mitt emellan Tegefjäll och Åre, precis där skidbussen gör en tvär sväng från E14 mot Rödkullen och Ullådalen. För knappt 100 år sedan byggdes här ett rejält hem åt den dåvarande lantbrukarfamiljen.

”Min bästa kompis växte upp på den här gården. Vi spelade fotboll, åkte snowracer nedför slänten och byggde häftiga trädkojor”, säger Henrik Windstedt.

Foto:Jesper Frisk

2010 såldes hela gården till norska längdåkaren Björn Dählie, som tillsammans med Hans Olofsson har gjort flera fastighetsprojekt i Åre. Planen var att uppföra lägenhetshus, men projektet gick i stå.

”Jag tjatade mig till att få köpa loss gården och fem hektar mark 2014. Vi hade precis köpt ett hus i Ullån då så vi hade inte råd att bygga, men jag tänkte bara med hjärtat”, säger Henrik Windstedt.

De gav 6,5 Mkr då, men menar att prisrusningen i Åre de senaste åren har gjort att enbart marken är värd nästan det dubbla i dag.

I flera år hyrde de ut två av bostadshusen, men hösten 2019 började de planera för sitt drömhus, och rev den gamla huvudbyggnaden för att göra plats. 

”Vi utgick från läget och ville hålla det lantligt med tanke på traditionen med gård här”, säger Tove Liliequist.

Tillsammans med Sweco arkitekter ritade de ett modernt ladhus placerat så att familjen har utsikt både över Åreskutan och Renfjället tvärs över sjön. Bostadshuset ansluter också till en kombinerad garage- och verkstadsbyggnad. 

”Vi var måna om att det skulle vara ett välmående hus som byggdes med hänsyn till miljön i den utsträckningen vi kunde. Till exempel valde vi cellulosaisolering, trästomme och inomhus har vi trä från Norrlands trä”, säger Tove Liliequist.

Plåttaket och köket är svenskproducerat och enbart lokal arbetskraft har använts. 

Foto:Jesper Frisk

A och O har varit att skapa en ombonad känsla på den hårt väderutsatta tomten, därför är det inga stora fönsterpartier och i tv-hörnan är fönsterna också uppflyttade för att minska insynen. På båda gavlar sticker limträstommen ut och skapar skyddade uteplatser i både öst och väst. Panelen i bränd lärk är också vald utifrån det vindpinade läget. 

”Vi älskar de här solbrända husen i Alperna och lärken är både tålig och åldras snyggt”, säger Tove Liliequist.

Energimässigt är hus och betongplatta isolerade. På grund av den lilla bäcken på tomten värms huset med luft/värme-pump i stället för bergvärme. Garagetaket har integrerade solceller och ett batteri på 10 kWh för att lagra överskottsproduktion. Vintertid ger solcellerna ingenting men från mars till oktober är det en stor besparing, och förhoppningen är att de ska täcka halva elförbrukningen. 

”Vi sparade ett moment eftersom vi ändå skulle lägga ett tak, integrerade solceller ser schysst ut och ihop med solcellsstöd blev det en bra affär”, säger Henrik Windstedt.

Inuti är huset en grön dröm, med den lugnande färgen på såväl väggar och tak som köksluckor. Och badrummen går helt i grönt både uppe och nere.

”Min farmor hade ett badrum där all inredning var turkosgrön och jag har alltid tyckt att det var så fint”, säger Tove Liliequist.

Foto:Jesper Frisk

Som kontrast till det gröna går många detaljer i mörkt trä. Här finns 1950-talsmöbler i teak som matchar den stora köksön, och plockas även upp i trappan till övervåningen och den akustikpanel i valnöt som löper från köksdelen ut i hallen och också gömmer en toalettdörr. 

Att fynda på auktion är ett av Tove Liliequists stora intressen, och i det 7,5 meter höga vardagsrumstaket hänger bland annat en 1930-talslampa som tidigare hängt på Näsby slott.

Men ögonen dras naturligt till den enorma murade öppna spisen.

”Det är inte jättevanligt med öppen spis i moderna hus eftersom det är ett undertryck i huset, så det krävs rejält med tilluft. Men mysmässigt var den jätteviktig för oss”, säger Henrik Windstedt.

Golvet är slipad betong som också går igen i spisens toppskiva och den inbyggda sittbänken. Att gunga i stolen framför brasan har blivit en favorit för hela familjen.

”Den, och köksön, är mina favoritplatser. Alla hamnar här”, säger Henrik Windstedt.

Tove Liliequist och Henrik Windstedt.
Tove Liliequist och Henrik Windstedt.Foto:Jesper Frisk

För Tove Liliequist är favoriten den lilla alkoven under trappan, som fått en ombonad dagbädd och tapetserats med blad ur en gammal bok med växtplanscher. 

Efter att ha byggt under hela pandemiperioden var det inflyttningsdags i slutet av september 2022.

Paret träffades i Åre för 20 år sedan och i dag driver de tillsammans företaget Outdoor Promotion, där Henrik Windstedt arrangerar exklusiva skidresor, gör skidfilmer för den egna Youtubekanalen och produktutvecklar kläder och skidor med samarbetspartners, medan Tove Liliequist jobbar med pr och film.

Sönerna Eddie och Loui, 10 respektive 13 år, är nyss hemkomna från puckelpistträningen i Duved men drar ändå av några åk i den egna backen. Bredvid sprakar ett eldbål på den vindskyddade uteplatsen.

Foto:Jesper Frisk

Sedan liften kom på plats 2017 - alltså långt innan husbygget startade - har det åkts en hel del här. I början hölls allt enkelt, med pannlampor på spadar som belysning. Men det går alltid att skala upp, enligt Henrik Windstedt, som gärna samlar på stora maskiner:

”Jag vill ju förlänga säsongen, så i dag har vi snökanoner och pistmaskin också.”

För att få extra fallhöjd kan den våghalsige numera åka ända uppifrån vinden på gårdens lada, via en snötäckt ramp med 38 graders lutning.

Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera