Annons

SKF gör sämre vinst än väntat

Kullagerjätten SKF redovisar en vinst före skatt på 1.376 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016. Det kan jämföras med en vinst på 653 miljoner kronor motsvarande period 2015. Det är sämre än väntat och aktien faller på börsen.

Tillverkning vid SKF i Göteborg.
Tillverkning vid SKF i Göteborg.Bild:Björn Larsson Rosvall/TT

SKF redovisar ett rörelseresultat på 1.586 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016. Här var 1.652 miljoner kronor väntat.

Justerat för engångsposter blev rörelseresultatet 1.741 miljoner kronor, mot väntade 1.755 miljoner kronor.

Resultat före skatt blev 1.376 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2016. Analytikerna hade i snitt räknat med ett resultat före skatt på 1.426 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning.

SKF:s försäljning låg på 18.785 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med en försäljning på 18.664 miljoner kronor.

Utdelningen föreslås bli 5,50 kronor per aktie (5,50), vilket kan jämföras med SME Direkts konsensus på 5,54 kronor.

SKF spår att efterfrågan på bolagets produkter och tjänster under det första kvartalet 2017 kommer att vara relativt oförändrad för koncernen jämfört med föregående kvartal.

Det framgår av bokslutskommunikén.

Enligt SME Direkts sammanställning väntade analytikerna sig att utsikterna skulle tala om en oförändrad efterfrågan första kvartalet (av 22 bidragsgivande analytiker lämnade dock bara fem ett estimat för detta).

Jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan väntas efterfrågan bli något högre.

På sekventiell basis, det vill säga jämfört med det fjärde kvartalet, spår SKF att efterfrågan för segmentet Industri kommer att bli relativt oförändrad, och att den förväntas bli högre för segmentet Fordon.

"Efterfrågan förväntas bli högre i Europa och Nordamerika, något lägre i Latinamerika och betydligt lägre i Asien", skriver SKF vidare om utsikterna för det första kvartalet i förhållande till fjärde kvartalet.

SKF vände till positiv organisk tillväxt under det fjärde kvartalet, tvärtemot analytikernas genomsnittsförväntningar om en fortsatt negativ tillväxt.

Alrik Danielson, vd, tillskriver tillväxten framför allt Asien i sitt vd-ord:

"Marknadsförhållandena har förbättrats gradvis under 2016 och nu växer SKF igen. Under fjärde kvartalet ökade den organiska försäljningen med 1,2 procent jämfört med föregående år. Sekventiellt sett var försäljningen något högre, framför allt i Asien", skriver han, apropå en organisk försäljningstillväxt i regionen på 8,1 procent under det fjärde kvartalet, mot minus 0,9 procent under helåret 2016.

Längre in i rapporten framgår att utvecklingen var stark i den asiatiska industrin - vilket är en vändning från det tredje kvartalet - och mycket stark i fordonssektorn (en upprepning), samt mycket stark inom fyra av elva kundindustrier: industriell distribution, allmän industri, bilar och lätta lastbilar, samt lastbilar.

Inför det fjärde kvartalet var SKF:s förväntan på Asien att efterfrågan där skulle bli ungefär som i det tredje kvartalet, då försäljningen steg organiskt med 3,8 procent på årsbasis.

Inför det första kvartalet väntas efterfrågan nu dock bli betydligt lägre i Asien.

Både Nord- och Latinamerika hade tvärtemot Asien en negativ organisk försäljningstillväxt, med 4,4 respektive 4,5 procent, under kvartalet. I Europa syntes en ökning på 0,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?