SKF går in som huvudpartner i pandemidrabbade Universeum

GÖTEBORG. Förra året minskade antalet besökare till vetenskapscentrumet Universeum med mer än 60 procent. Samtidigt pågår stora utvecklingsprojekt, varav flera ska vara i hamn under året. Nu går industribolaget SKF in som huvudpartner. 

Carina Halvord är vd för Universeum i Göteborg. Till höger: Universeum står inför stora förändringar. Så här är det tänkt att se ut i framtiden.
Carina Halvord är vd för Universeum i Göteborg. Till höger: Universeum står inför stora förändringar. Så här är det tänkt att se ut i framtiden.Foto:Universeum/Wingårdhs

Precis som andra bolag inom besöksnäringen har Universeum drabbats hårt när gästerna uteblivit under 2020. Sedan den 30 oktober håller anläggningen helt stängt. Totalt var det cirka 222.000 personer som besökte anläggningen vid Korsvägen i Göteborg förra året, vilket kan jämföras med drygt 600.000 året innan. 

”Vi har det tufft och utmanande i nuläget. Samtidigt är jag övertygad om att vi rider ut det och det känns bra”, säger vd:n Carina Halvord. 

Samtidigt tycker hon att det är väldigt roligt och energigivande att vara mitt i ett utvecklingssprång. I år färdigställs till exempel både en ny lärmiljö och visualiseringslabb, som Di tidigare skrivit om, sponsrat av Stenastiftelsen.

Förutom att själva anläggningen växer vid Korsvägen ska Universeum växa digitalt och även mobilt. 

”Den digitala plattformen gör att man kan ta del av vårt innehåll oavsett var man bor.”

Under pandemin har mobila enheter, som till exempel åker till skolor på besök, varit populära. Även AI blir ett vikigt område framöver. 

Vad innebär det att SKF SKF B -0,68% Dagens utveckling går in som huvudpartner?
”De går dels in med ett generöst finansiellt bidrag, men lika viktigt är det engagemang de går in med i form av kompetens. En gemensam målbild är att lyfta fram vikten av innovation, hållbar utveckling och kompetens och kunskap som driver detta. ”

Gösta Andersson, presschef på SKF Sverige, säger att det var just de nya arenorna som byggs upp som gjorde att bolaget ville utöka samarbetet med Universeum. Enligt honom ligger det i bolagets intresse att barn och ungdomar får upp ögonen för sambanden mellan naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. 

”Inte minst satsningen på AI ser vi som intressant. Det passar väldigt väl in i det vi sysslar med. De barn och ungdomar som nu är på Universeum kommer bara inom några år vara kunder och underleverantörer och medarbetare till oss”, säger han. 

 

 


Innehåll från Tutus DataAnnons

Sveriges första moln för säkerhetskänslig samverkan

Tutus lanserar nu ett säkert moln för samverkan som vänder sig till myndigheter, kommuner och andra organisationer med säkerhetskänslig verksamhet som behöver hantera säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.

Sverige är världsledande inom digitalisering. Digitaliseringen har många fördelar men innebär också stora utmaningar. Nyttjande av molntjänster varit ett attraktivt sätt för många organisationer att kunna hantera de alltmer ökade kraven på IT-system och infrastruktur med bibehållen effektivitet. Samtidigt finns det också flera frågetecken kring molntjänster om de håller rätt säkerhetsnivå och om det går att nyttja de tjänster som ligger utanför landets eller EU:s gränser.

Det Tutus lanserar i dag är ett svenskt säkert moln som vänder sig till alla myndigheter och organisationer som i någon form behöver hantera uppgifter som klassas som begränsat hemliga. Tjänsten innebär också en möjlighet till samverkan mellan ingående organisationer. Initialt erbjuds videomöten, tal, meddelanden och skyddad lagring. 

– Vi jobbar med att skydda Sveriges säkerhet och där är det säkerhetsskyddslagen som anger ramarna. Vår huvuduppgift är att öka förmågan inom digital säkerhet för alla verksamheter som berörs av den nya lagen, säger Mikael Andersson.

Ökade krav med ny säkerhetsskyddslag

Den nya säkerhetsskyddslagen är tydligare i sin utformning och berör därför betydligt fler än tidigare.  Det här blir till en stor utmaning för många verksamheter, inte minst för mindre organisationer som har det tufft att hantera och lösa alla krav på egen hand. – Vi ser att våra kunder har behov en helhetslösning med både stöd, utbildning, dokumentation förutom de tekniska lösningarna. Med vår molntjänst kan verksamheten komma igång snabbt och nå omedelbar verksamhetsnytta på ett säkert och kostnadseffektivt sätt, säger Mikael Andersson. 

Tutus har den erfarenhet som krävs

För att kunna hantera de nya digitala utmaningarna så behövs en plattform som från grunden är byggd och anpassad för de strikta krav som lagen, förordningarna och tillsynsmyndigheterna ställer. – På Tutus har vi nästan 30 års erfarenhet av att konstruera krypto- och IT-säkerhetslösningar som klarar myndigheternas högt ställda på säkerhet och assurans, fortsätter Mikael Andersson.

Om oss

Tutus är ett privatägt svenskt företag, grundat 1992. Vi har sedan dess utvecklat högkvalitativa nätverkskrypteringslösningar åt militär, myndigheter och företag för användning i verksamheter som kräver högsta nivå på säker kommunikation.

Som ett oberoende företag samarbetar vi med näringsliv och myndigheter för att kunna tillhandahålla pålitliga, säkra och kostnadseffektiva krypteringslösningar som kan möta deras säkerhetsbehov.

Alla våra produkter är godkända på nivån Restricted / Begränsat hemlig för såväl EU som på nationell nivå.

Tutus är huvudleverantören av myndighetsgodkända och -certifierade IT-säkerhetsprodukter i Sverige och vi gör stadiga framsteg mot målet att bli en ledande leverantör av godkända IT-säkerhetsprodukter också inom EU.

www.tutus.se 

Mer från Tutus Data

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tutus Data och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?