1515

Skatteverkets chef får gå

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson får lämna sitt jobb, enligt finansminister Magdalena Andersson. Men det var inte den senaste skandalen som fällde avgörandet.

Ingemar Hansson.
Ingemar Hansson.Bild:Jack Mikrut

”Han är inte den som bäst kan leda arbete med att stärka Skatteverkets förtroende”, säger Magdalena Andersson (S).

”Att ta ut skatt är också ett stort ingrepp och därför är det viktigt att det finns ett grundmurat förtroende för Skatteverket”, säger hon vidare.

Beslutet har legat på hennes bord sedan en tid tillbaka och är enligt Andersson inte utlöst av Uppdrag gransknings avslöjande på onsdagen att Ingemar Hansson ställt upp som juridiskt ombud för sin särbo och försökt förhandla ned priset på en faktura gentemot en arkitektfirma, något han själv förklarar att han gjort som privatperson.

I stället pekar hon på att anseendet inte stärkts på det sätt som hon hade hoppats efter fjolårets avslöjande av SVT. Då uppdagades att Ingemar Hansson och Skatteverkets dåvarande överdirektör Helena Dyrssén försökt varna sin gemensamma vän, den tidigare diplomaten Frank Belfrage, om att SVT begärt ut hans skatteuppgifter. I samma veva ska Ingemar Hansson även ha försökt hemligstämpla den logg som visade att kontakten togs.

”Min bedömning är att det lever kvar på ett sätt som jag inte trodde för ett år sedan”, säger Magdalena Andersson, som menar att förtroendet för myndigheten har påverkats av affären.

”Min bedömning är att det bättre kommer att kunna skötas av ett nytt team på Skatteverket”, fortsätter hon.

Under ett par år var Ingemar Hansson Magdalena Anderssons närmaste chef, när hon själv arbetade som överdirektör på Skatteverket.

Hur hanterar du ett sådant här beslut när du känner Ingemar Hansson så väl?

”Det viktigaste är att ha Skatteverkets bästa för ögonen”, säger Magdalena Andersson som fattat beslutet på egen hand.

Om bedömningen därigenom blivit hårdare eller mjukare, anser hon är en ”hypotetisk fråga”.

”Jag tror att jag hade fattat samma beslut”, säger Magdalena Andersson.

Ingemar Hansson kommer att fortsätta arbeta på Finansdepartementet och det är mycket möjligt att han får fortsätta på departementet också efter GD-förordnandet gått ut, enligt Magdalena Andersson.

”Han är en av dem som kan skattefrågor allra bäst i Sverige. Han var med och konstruerade det nya skattesystemet och jobbade mycket under budgetsaneringen, så det finns en bred kompetens här som vi kommer att kunna dra nytta av.”

Nu ska en ny generaldirektör och överdirektör för Skatteverket tillsättas. Men om tjänsterna ska utannonseras vet hon inte ännu.

”Vi har inte bestämt än hur processen ska se ut”, säger Magdalena Andersson.

Ingemar Hansson har tidigare varit Anders Borgs statssekreterare på finansdepartementet och generaldirektör för Konjunkturinstitutet. Han har även även arbetat som hög tjänsteman i olika roller på finansdepartementet. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?