ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skatteverket: Här är de vanligaste misstagen i deklarationen

  • Foto: Hampus Andersson

Fler än hälften har ännu inte deklarerat – och än är det gott om tid.

Men se upp för fallgroparna. Här är de vanligaste misstagen i deklarationen, enligt Skatteverket.

”Även för den som har en enkel deklaration utan ändringar ser vi misstag som vi vill tipsa om att undvika”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Den 2 maj är sista dagen att lämna in sin deklaration. Deklarerar du digitalt har du möjlighet att få skatteåterbäring senast den 1 juni. 

Skatteverket uppger att fler än hälften av dem som ska deklarera i år ännu inte har gjort det. De enklaste sätten att godkänna sin deklaration är i Skatteverkets app, e-tjänst eller via sms eller telefonsamtal. 

Men det finns några saker att se upp med. 

”De vanligaste felen som vi ser i deklarationerna handlar om försäljning av bostad eller värdepapper samt avdrag för resor till och från arbetet. På dessa tre områden har vi utvecklat tjänster till hjälp för dem som ska deklarera. Men även för den som har en enkel deklaration utan ändringar ser vi misstag som vi vill tipsa om att undvika”, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Skatteverket listar de fem vanligaste misstagen i deklarationen. 

Det första är att inte anmäla sitt bankkonto. Har du inte angett något får du inte någon automatisk utbetalning. Inför årets deklaration var det närmare en miljon svenskar som inte anmält något konto, skriver Skatteverket.

Det andra vanligaste misstaget är att inte lämna in deklarationen i tid. Deklarerar du digitalt får du en bekräftelse på att den är mottagen. Lämnar du in en pappersdeklaration på servicekontor så tänk på att kolla öppettiderna eftersom det inte längre finns någon särskild brevlåda för deklarationerna.

För den som ska göra avdrag för resor till och från arbetet rekommenderar Skatteverket att använda sig av den beräkningstjänst som finns tillgänglig på hemsidan. Sajten hittar du här. När det gäller att deklarera för försäljning av bostad finns även där en tjänst hos Skatteverket att använda sig av, här hittar du den.

Det femte vanligaste misstaget är att ha redovisat försäljning av aktier och andra värdepapper fel. Även där uppmanar Skatteverket att använda sig av beräkningshjälp. Den tjänsten hittar du här.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies