Annons

Skatteverket får rätt att punktbevaka i hemlighet

En ny lag har gett utredare på Skatteverket rätt att punktbevaka personer som myndigheten misstänker ägnar sig åt omfattande kriminell verksamhet.

Foto:CHRISTINE OLSSON / TT

Skatteverket kan sedan den 1 juli själv utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter. Syftet är att komma åt kriminella gäng.

”Är det något som den organiserade brottsligheten gör så är det att tvätta pengar. Det här är ytterligare ett steg att bekämpa den organiserade brottsligheten”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Dagens Nyheter.

Flera rapporter visar att den organiserade brottsligheten under de senaste åren blivit allt bättre på att utnyttja brister i myndigheternas handläggning. Många använder falska identiteter, målvakter och bulvaner – något som Skatteverkets underrättelsetjänst nu har rätt att utreda.

”Det är ofta första steget i en brottskedja, så möjligheten att utreda misstänkta fall av falska identiteter eller id-handlingar gör förhoppningsvis att det går att stoppa redan i början så att det inte fortsätter”, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Underrättelsetjänsten kartlägger både enskilda aktörer, olika brottsupplägg och metoder. Till skillnad från Skatteverkets andra avdelningar har underrättelsetjänsten rätt att bedriva fysisk spaning mot personer och arbeta dolt på internet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera