Annons

Skatteverket får rätt att punktbevaka i hemlighet

En ny lag har gett utredare på Skatteverket rätt att punktbevaka personer som myndigheten misstänker ägnar sig åt omfattande kriminell verksamhet.

Foto:CHRISTINE OLSSON / TT

Skatteverket kan sedan den 1 juli själv utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter. Syftet är att komma åt kriminella gäng.

”Är det något som den organiserade brottsligheten gör så är det att tvätta pengar. Det här är ytterligare ett steg att bekämpa den organiserade brottsligheten”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Dagens Nyheter.

Flera rapporter visar att den organiserade brottsligheten under de senaste åren blivit allt bättre på att utnyttja brister i myndigheternas handläggning. Många använder falska identiteter, målvakter och bulvaner – något som Skatteverkets underrättelsetjänst nu har rätt att utreda.

”Det är ofta första steget i en brottskedja, så möjligheten att utreda misstänkta fall av falska identiteter eller id-handlingar gör förhoppningsvis att det går att stoppa redan i början så att det inte fortsätter”, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Underrättelsetjänsten kartlägger både enskilda aktörer, olika brottsupplägg och metoder. Till skillnad från Skatteverkets andra avdelningar har underrättelsetjänsten rätt att bedriva fysisk spaning mot personer och arbeta dolt på internet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?