1515

Skatteverket: Definitivt slut på skattefria sjukförmåner

Nu spelar det inte längre någon roll om din arbetsgivare erbjuder dig privat eller offentlig sjukvård som förmån. Skatteverket slår fast att förmånsbeskattningen blir densamma.

Lagändringen trädde i kraft redan i somras, men nu kommer Skatteverket med ett ställningstagande som förtydligar tillämpningen av de nya reglerna.

"Vi var tvungna att komma med det här ställningstagandet för att tydliggöra att den vanliga rehabiliteringen som de flesta arbetsgivarna erbjuder, som naprapat och psykologihjälp, fortfarande är skattefritt även om det är sjukvård", säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Tidigare beskattades privat och offentligt sjukvård som bekostats av arbetsgivaren olika. Men sedan den 1 juli i år är beskattningen densamma oavsett huvudman för vården, vilket i praktiken innebär utökad förmånsbeskattning av privat sjukvård.

Det som inte är skattefritt är vård som går utanför ren rehabilitering och förebyggande hälsovård. En del arbetsgivare erbjuder exempelvis löneväxling som går ut på att de anställda går ner i lön i utbyte mot betalda operationer i privat regi. Förr var det skattefritt – men inte längre.

"Betalar arbetsgivaren saker som är så personliga som operationer och allmänna läkarbesök så ryms inte det i rehabilitering och förebyggande hälsovård."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?