ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Därför köper svenskarna mindre svart

  • Foto: TT

Hushållens medvetna köp av svarta tjänster har minskat med över 70 procent på 15 år, enligt Skatteverket.

Rot- och rutavdrag och minskad användning av kontanter tros vara några anledningar.

En ny undersökning från Skatteverket visar att hushållens medvetna köp av svarta tjänster minskat från cirka 11 miljarder kronor 2005 till cirka 3 miljarder kronor. 

Siffrorna ska ses med viss försiktighet, enligt Henrik Franzon, analytiker på myndigheten. Mönstret är däremot tydligt.

”Förmodligen är svartköpen större, men jämförbarheten mellan åren är relevant. I stort sett alla de osäkerheter som vi har identifierat leder till underskattningar, så vi säger att vi gör en minimiuppskattning”, säger han.

Undersökningen ger inte svar på varför svartköpen minskat, men Skatteverket listar några faktorer som kan förklara utvecklingen. En av dem är rot- och rutavdragen, som har minskat skillnaden i pris mellan svarta och vita tjänster.

Att det kommit krav på personalliggare och kassaregister kan också ha bidragit, liksom det minskade användandet av kontanter i samhället generellt.

Skattesänkningar, som jobbskatteavdrag, kan också ha påverkat relativpriserna, spekulerar Skatteverket. En tjänst känns helt enkelt inte lika dyr om man har mer i plånboken.

Andelen som uppgett att de köpt svarta tjänster har minskat från ungefär var tredje person till en av tio under samma tidsperiod. Det är ingen större skillnad mellan män och kvinnor. Återigen finns viss osäkerhet, eftersom man kan ha köpt svarta tjänster utan att vara medveten om det.

Det är också betydligt färre i dag som svarar ja på frågan om de kan tänka sig att betala svart för ett arbete, jämfört med för 15 år sedan.

Personer med inkomster över 400.000 kronor per år köper svarta tjänster i högre grad än andra, enligt undersökningen. Det kan enligt Skatteverket bero på att de köper fler tjänster generellt än personer med lägre inkomster. De har också i högre grad ekonomisk möjlighet att köpa tjänster som överstiger gränsen för rotavdrag, och på marginalen då tjäna mer på att inte betala vitt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer