Hoppa till innehållet

Annons

Skattesänkningar för 27 miljarder i höstbudgeten

Magdalena Anderssson (S) presenterar i dag regeringens budgetproposition.

Budgeten är en storsatsning med både skattesänkningar och investeringar.

Di TV sänder direkt från presskonferensen.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Här kan du läsa Di:s stora genomgång av hur budgeten påverkar statsfinanserna, företagen, politiken och privatekonomin.

Regeringens rekordstora budget innehåller sänkta skatter för 27 miljarder kronor och 25 miljarder till vård, skola, omsorg.

”De här stora satsningarna är möjliga för att vi har sparat i ladorna under en rad år”, säger Magdalena Andersson.

Den förhöjda a-kassan förlängs med två år och nya miljarder läggs på fler utbildningsplatser.

Regeringens budgetproposition för 2021 innehåller nya satsningar för 105 miljarder kronor.

Tanken är att den ska få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen, stärka välfärden och bidra till klimatomställningen.

Minst 24 miljarder går till hushållen genom olika åtgärder, till exempel sänkt inkomstskatt och sänkt skatt för pensionärer.

På måndagen uppgav finansminister Magdalena Andersson (S) för Ekot att den höjda a-kassan förlängs i ytterligare två år.

”Det handlar om en ny arbetslinje som fungerar, som också är till för vanligt folk”, säger Andersson.

Grundersättning behålls därmed på 510 kronor om dagen jämfört med tidigare 365 kronor. Taket blir kvar på 1.200 per dag de första 100 dagarna, jämfört med de tidigare 910 kronorna.

Även lättnaden i arbetsvillkoret förlängs. Det innebär att fler som arbetat mindre har rätt till a-kassa, uppger Ekot. Däremot märks en återgång till de gamla reglerna för medlemsvillkoret den 3 januari. Även karensdagarna i a-kassan återinförs.

Nytt på måndagen var också att fem miljarder läggs på olika jobb och utbildningssatsningar, till exempel arbetsmarknadsutbildning, platser på yrkeshögskolan, platser på högskolan och extratjänster. Även Arbetsförmedlingen får tillskott.

Av de 105 extra miljarderna i budgeten går över 20 till företagen, till exempel i sänkta arbetsgivaravgifter och stöd på grund av coronakrisen.

Sammanlagt innehåller budgeten skattesänkningar för både hushåll och företag på 27 miljarder.

Vård, skola och omsorg kan räkna med 25 miljarder av de 105 extra miljarderna i budgeten. Bland annat höjs de generella statsbidragen nästa år med 10 miljarder och äldreomsorgen får ett särskilt statsbidrag på fyra miljarder.

På DN debatt skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att ”förslagen i budgetpropositionen väntas stimulera tillväxten och sysselsättningen kraftigt de närmaste åren”.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att jättesatsningen i budgeten på det hela taget är onödig när det gäller att stimulera ekonomin.

”Ekonomin är redan laddad för en kickstart. Det behövs inga ytterligare stimulanser än det som redan är lagt för i år för att få i gång ekonomin. Det finns ingen brist på pengar i stort”, säger Isaksson.

Den rödgröna regeringen har förhandlat fram budgeten tillsammans med Centern (C) och Liberalerna (L). De två partierna har fått igenom en stor del av sina krav på skattesänkningar, trots att Socialdemokraternas budskap under lång tid varit att välfärden går före sänkta skatter.

Torbjörn Isaksson talar om budgeten som ”spridda skurar” av åtgärder där varje parti i budgetsamarbetet ska få sätta sin prägel.

En stor del av satsningarna i budgeten kommer staten att behöva låna till. Flera av dem är tillfälliga och tas bort om ett eller två år. Andra är permanenta.

De extra 105 miljarderna 2021 krymper till 85 miljarder år 2022. Därefter försvinner ytterligare satsningar.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera