1515

Skattesänkningar för 27 miljarder i höstbudgeten

Magdalena Anderssson (S) presenterar i dag regeringens budgetproposition.

Budgeten är en storsatsning med både skattesänkningar och investeringar.

Di TV sänder direkt från presskonferensen.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Här kan du läsa Di:s stora genomgång av hur budgeten påverkar statsfinanserna, företagen, politiken och privatekonomin.

Regeringens rekordstora budget innehåller sänkta skatter för 27 miljarder kronor och 25 miljarder till vård, skola, omsorg.

”De här stora satsningarna är möjliga för att vi har sparat i ladorna under en rad år”, säger Magdalena Andersson.

Den förhöjda a-kassan förlängs med två år och nya miljarder läggs på fler utbildningsplatser.

Regeringens budgetproposition för 2021 innehåller nya satsningar för 105 miljarder kronor.

Tanken är att den ska få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen, stärka välfärden och bidra till klimatomställningen.

Minst 24 miljarder går till hushållen genom olika åtgärder, till exempel sänkt inkomstskatt och sänkt skatt för pensionärer.

På måndagen uppgav finansminister Magdalena Andersson (S) för Ekot att den höjda a-kassan förlängs i ytterligare två år.

”Det handlar om en ny arbetslinje som fungerar, som också är till för vanligt folk”, säger Andersson.

Grundersättning behålls därmed på 510 kronor om dagen jämfört med tidigare 365 kronor. Taket blir kvar på 1.200 per dag de första 100 dagarna, jämfört med de tidigare 910 kronorna.

Även lättnaden i arbetsvillkoret förlängs. Det innebär att fler som arbetat mindre har rätt till a-kassa, uppger Ekot. Däremot märks en återgång till de gamla reglerna för medlemsvillkoret den 3 januari. Även karensdagarna i a-kassan återinförs.

Nytt på måndagen var också att fem miljarder läggs på olika jobb och utbildningssatsningar, till exempel arbetsmarknadsutbildning, platser på yrkeshögskolan, platser på högskolan och extratjänster. Även Arbetsförmedlingen får tillskott.

Av de 105 extra miljarderna i budgeten går över 20 till företagen, till exempel i sänkta arbetsgivaravgifter och stöd på grund av coronakrisen.

Sammanlagt innehåller budgeten skattesänkningar för både hushåll och företag på 27 miljarder.

Vård, skola och omsorg kan räkna med 25 miljarder av de 105 extra miljarderna i budgeten. Bland annat höjs de generella statsbidragen nästa år med 10 miljarder och äldreomsorgen får ett särskilt statsbidrag på fyra miljarder.

På DN debatt skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att ”förslagen i budgetpropositionen väntas stimulera tillväxten och sysselsättningen kraftigt de närmaste åren”.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att jättesatsningen i budgeten på det hela taget är onödig när det gäller att stimulera ekonomin.

”Ekonomin är redan laddad för en kickstart. Det behövs inga ytterligare stimulanser än det som redan är lagt för i år för att få i gång ekonomin. Det finns ingen brist på pengar i stort”, säger Isaksson.

Den rödgröna regeringen har förhandlat fram budgeten tillsammans med Centern (C) och Liberalerna (L). De två partierna har fått igenom en stor del av sina krav på skattesänkningar, trots att Socialdemokraternas budskap under lång tid varit att välfärden går före sänkta skatter.

Torbjörn Isaksson talar om budgeten som ”spridda skurar” av åtgärder där varje parti i budgetsamarbetet ska få sätta sin prägel.

En stor del av satsningarna i budgeten kommer staten att behöva låna till. Flera av dem är tillfälliga och tas bort om ett eller två år. Andra är permanenta.

De extra 105 miljarderna 2021 krymper till 85 miljarder år 2022. Därefter försvinner ytterligare satsningar.

 


Innehåll från SolitaAnnons

Så kan data ge insikter som förbättrar hela verksamheten

Anssi Tikka, SVP Sales & Marketing på Solita.
Anssi Tikka, SVP Sales & Marketing på Solita.

Digitaliseringen av samhället har pågått för fullt det senaste decenniet men långt ifrån alla företag vet hur det nya digitala landskapet ska navigeras och hur den enorma mängden data bäst hanteras. IT-konsultföretaget Solita har kontor i flera europeiska länder och befinner sig mitt i en stadig tillväxtresa. Med ett helhetsperspektiv på den digitala utvecklingen hjälper de organisationer att bli datadrivna på riktigt. – Allt handlar om data, säger Anssi Tikka, SVP Sales & Marketing på Solita.

Solitas verksamhet består av över 1100 specialister inom digital transformation. Med bred kompetens och lång erfarenhet har de goda insikter i hur organisationer bäst hanterar, förvaltar och använder sin data för att skapa nya affärsmöjligheter.

– I och med de många processer och interaktioner som digitaliseringen av en organisation innebär, så skapas mer och mer data. Och ju mer data, desto viktigare är det med struktur. För 10-15 år sedan hade ett företag kanske 100 system. Idag är den siffran snarare 3 000, säger Anssi.

De olika systemen leder till att datan sprids ut över hela organisationen, något som på sikt blir allt mer ohållbart. Anssi liknar situationen vid ett bibliotek utan register.

– Att hantera en stor mängd osorterad data är en utmaning för företagen, men vi vill belysa möjligheterna det också innebär. När datan väl är konsoliderad och strukturerad kan man hitta nya insikter som förbättrar hela verksamheten, menar han.

Molntjänster en central del

I Solitas breda tjänsteportfölj är konsultation, utveckling och migration av molntjänster en central del. Digitaliseringen av organisationer har pågått under många år men att flytta data till molnet ansågs länge vara ett djärvt, nästan riskfyllt, steg. 

– Det var först för två-tre år sedan som företag började förstå de enorma affärsfördelar molnet har, som att det är smidigt, säkert och kostnadseffektivt. När sedan coronapandemin briserade och människor tog med sig kontoret hem har utvecklingen gått snabbt. Nu vill alla flytta till molnet, säger Anssi.

Viktigt med varaktig kompetens

Den digitala utvecklingens exponentiella framväxt ställer höga krav på kompetensen inom data, molninfrastruktur och andra IT-relaterade områden. 

– Det teknologiska landskapet förändras hela tiden och branschens utmaning är att hitta varaktig kompetens; jobbar man inom tech gäller det att hålla sig konstant uppdaterad. Här ligger Solita i framkant. Vi har gjort det här länge och har en bred förståelse för vad det innebär att vara datadriven – organisatoriskt, teknologiskt och inte minst ur ett mänskligt perspektiv, säger Anssi.

Ladda ner guiden ”Att leda och skapa en datadriven organisation” 

Ladda ner guiden ”En modern dataplattform - fundamentet i den datadrivna organisationen”

Om Solita

Solita är ett snabbväxande digitalt transformationsföretag som drivs av teknik, data och mänsklig insikt. Våra tjänster sträcker sig från strategi till affärsdesign, verksamhetsutveckling, digital utveckling, data, AI & analys, moln- och integrationstjänster. Solita grundades 1996 och sysselsätter nu över 1100 digitala affärsspecialister i Finland, Sverige, Estland, Tyskland, Danmark och Belgien. Vi hjälper företag och samhällen att förnya sig med effekter som varar.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Solita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?