1515
Annons

Skattelyft ger rekordresultat för kommunerna

Kommunernas och regionernas ekonomi är bättre än förväntat. 

Resultatet för 2021 blir starkare än rekordåret 2020, då överskottet var 55 miljarder kronor, skriver Dagens Samhälle.  

Sveriges kommuner och regioner väntar rekordöverskott för 2021.
Sveriges kommuner och regioner väntar rekordöverskott för 2021.Foto:Most Photos, Rickard L Eriksson

En ny prognos från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, visar att ekonomin både för 2021 och 2022 kommer att bli bättre än tidigare beräkningar visat.

Skatteunderlaget ökar under 2021 med 5 procent, vilket är betydligt mer än de 2,5 procent SKR räknade med för ett år sedan. Det innebär att skatteintäkterna ökar med 19 miljarder kronor. Kommuner och regioner hade budgeterat med klart mindre belopp. 

”Det är en ganska extrem upprevidering vi gör”, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR till Dagens Samhälle. 

Under 2020 gjorde kommunerna och regionerna ett överskott på 55 miljarder kronor. Det kommer av allt att döma bli högre under 2021. 

”Regionerna når sammantaget över 20 miljarder i överskott. Och när jag pratar med kommuner så säger ungefär tre av fyra att de kommer att redovisa ett ännu högre resultat än 2020”, säger Annika Wallenskog.

I Göteborg har kommunen ett överskott på 2,6 miljarder kronor för 2021. Inför året hade man budgeterat med ett nollresultat. 

En rad faktorer, utöver skatteintäkterna, samverkar till de goda resultaten i kommunsektorn. Börsutvecklingen har varit exceptionellt stark och låga räntenivåer gynnar kommuner med skulder. Dessutom gör pandemin att kostnadsökningarna på flera områden varit mindre än normalt. När det handlar om testning, smittspårning och vaccin har staten stått för kostnaderna. 

Den nya prognosen höjer intäkterna för 2022 med cirka 10 miljarder kronor, skriver Dagens Samhälle. Eftersom budgetarna redan är klubbade blir de extra pengarna i stor utsträckning överskott. 

Det finns dock risker med stora överskott i kommunernas och regionernas kassakistor. 

”Dels kan ju stora överskott bli ifrågasatta av invånarna. Dessutom finns ju en risk att kostnadsnivån kommer att skjuta iväg kommande år när många kommuner och regioner har så mycket pengar”, säger Annika Wallenskog till Dagens Samhälle.


Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?