Skattebetalarna sågar Ygemans utspel – ”skadligt i återhämtningen efter pandemin”

Skattebetalarnas vd Christian Ekström är starkt kritisk till Socialdemokraterna i Stockholms förslag att höja kapitalskatten och införa en progressiv fastighetskatt.

”Vi skulle få se ett tillväxttapp och det skulle vara särskilt skadligt nu i återhämtningen efter pandemin”, säger han till Di.

Som Di kunde rapporter på lördagen har Socialdemokraterna i Stockholm, som leds av S-toppen Anders Ygeman, klubbat igenom vilka frågor distriktet ska driva på partiets kongress i höst. Bland annat ska distriktet ta strid för införandet av en progressiv fastighetsskatt, höjd skatt på kapital, slopat rutavdrag och stopp för vinster i välfärden.

”Man ska se det här som en vilja att tydliggöra partiets politik. Även om vi är tvungna att kompromissa med andra partier i riksdagen, får det inte råda någon tvekan om vilken politik vi skulle vilja bedriva om vi hade fått större genomslag i valet”, uppgav Anders Ygeman för Di på tisdagen.

Skattebetalarnas vd Christian Ekström är däremot kritisk till Stockholmsdistriktets förslag som han menar skulle slå hårt mot svensk ekonomi.

”Vi skulle få se ett tillväxttapp och det skulle vara särskilt skadligt nu i återhämtningen efter pandemin. Vi ser redan i dag att konkurrensen om var nya företag ska starta är benhård och då är kapitalskatter, men även marginalskatter, viktiga faktorer”, säger han.

Christian Ekström är samtidigt inte överraskad över Stockholmsdistriktets utspel som han bedömer snarare handlar om att tillfredställa Socialdemokrater på vänsterkanten, än en faktisk övertygelse inom partiet om att kunna driva igenom förslagen.

”Vi har väntat på det här sedan S tvingades avskaffa värnskatten. Det har pågått en intern kamp att hitta klassiska vänsterfrågor att ta tag i, men det här blir det definitivt strid om”, säger han.

Ytterligare en fråga är hur Centerpartiet ställer sig till Stockholmsdistriktets utspel efter att partiledaren Annie Lööf nyligen öppnat för att bilda regering med Socialdemokraterna.

”Det här är långt ifrån vad C säger sig vilja stå för. Några partier kommer att propagera för att tillväxt ska vara lösningen i återhämtningen efter pandemin, medan andra kommer agera utifrån syftet att minska klyftorna i samhället. Om konsekvensen av den sistnämnda agendan är att vi alla blir fattigare tror jag inte att C är beredd att ta det”, säger Christian Ekström.

Di har sökt Centerpartiet för en kommentar.


Innehåll från Cash ITAnnons

Coronaviruset har accelererat innovationen av framtidens betalningar

Just nu pågår en snabb utveckling inom handeln där konsumenter ställer allt högre krav på valfrihet när det kommer till betalsätt. Cash IT som levererar kassasystem för butiker satsar stort för att möta detta, inte minst genom partnerskapet med Swish.

Mobila betallösningar som Swish ökar mycket snabbt i popularitet, och coronapandemin har boostat efterfrågan på beröringsfria betalsätt ytterligare. Detta sätter press på handlare att tillgodose de nya kraven där kortbetalning inte längre räcker som komplement till kontanter.

Cash IT levererar skräddarsydda kassalösningar och betaltjänster till enskilda butiker och stora internationella butikskedjor i hela Skandinavien. För ett år sedan utökade produktportföljen med en interaktiv kundskärm som integreras i kassasystemet.

På skärmen visas en sammanställning av skannade varor som sedan kan omvandlas

till en dynamisk QR-kod för Swish-betalning, unik för den specifika transaktionen. Cash IT:s partnerskap med Swish är en viktig pusselbit som möjliggör snabba och säkra betalningar berättar Robert Karlsson, vd på Cash IT.

- För personalen räcker det med att trycka på en knapp för att konsumenten sedan ska kunna genomföra betalningen via Swish, helt kontaktlöst. Efter betalningen kan ett digitalt mejlkvitto erbjudas via skärmen. Lösningen ger en ökad tydlighet gentemot konsumenten som ser precis vad som händer. Men den innebär också en ökad trygghet för handlaren som har en skärm skild från kortterminalen, så att betalning kan ske oavsett situation, säger han.

För Swish är partnerskapet med Cash IT mycket viktigt för att kunna möta de 7,6 miljoner användarna även i butiker.

-  Att få komma ut mer i fysisk miljö är en viktig del i vår framtidsvision. Implementationen som Cash IT har gjort genom sin kundskärm är fantastiskt fin och ger konsumenterna ett mervärde. Lösningen är dessutom mycket säker tack vare vår starka autentisering via bank-id, säger Anders Edlund, Head of Business Development på Swish.

Cash IT:S kundskärm kan även användas av B2B-företag för signering av digitala följesedlar när kunder hämtar ut varor som ska faktureras. Ekonomiavdelningen kan enkelt komma åt informationen i efterhand eftersom signeringen lagras.

Skärmen kommer precis som Cash IT:s andra lösningar med nyckelfärdiga integrationer mot kundernas affärssystem.

- Tekniken som vi erbjuder är enkel att koppla ihop med alla de ledande affärssystemen och e-handelsplattformarna som finns på marknaden. Genom att automatisera flödet får våra kunder tillen omnikanal där exempelvis lagersaldot uppdateras i realtid efter ett genomfört köp. Där ligger vi väldigt långt framme, säger Robert Karlsson.

Om Cash IT

Cash IT är ett företag med över 20 år i branschen som levererar den senaste värdehöjande tekniken för att butiker och retailkedjor ska bli så effektiva, lönsamma och konkurrenskraftiga som möjligt. Med hjälp av kassasystem och betallösningar med realtidsintegrationer till affärssystem får vi e-handel och fysisk handel att lira med varandra. Cash IT:s partnerskap med Swish är en viktig pusselbit som möjliggör snabba och säkra betalningar.

Läs mer om Cash IT här 

Mer från Cash IT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cash IT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?