1515
Annons

Skärpta restriktioner i Europa – barer tvingas stänga

Fredagsnatten blir för många fransmän den sista med öppna barer och restauranger på ett bra tag på grund av coronapandemin.

 Även Belgien stänger sina vattenhål, medan Tyskland skärper reglerna.

Foto:Vidar Ruud

Frankrikes regering återinför det nattliga utegångsförbudet i stora delar av landet sedan smittspridningen åter ökar.

Efter en sommar med minskad smittspridning tycks en andra våg av covid-19 ha rullat in och allt fler länder inför nu skärpta restriktioner som en följd. Världshälsoorganisationen WHO kallar den rådande situationen i Europa för ”mycket oroväckande”.

Från och med midnatt natten mot lördagen råder utegångsförbud mellan klockan 21 och 06 i huvudstaden Paris samt åtta andra städer. Totalt kommer över 20 miljoner, av Frankrikes drygt 67 miljoner invånare, att påverkas.

Många bar- och restaurangägare bävar nu inför det kommande förbudet.

”Jag har aldrig sett något liknande under de 50 år jag varit här”, säger Stain Roman, chef på restaurangen La Mere Buonavista i Marseille, en av de städer som påverkas.

”Vad har man för val? Vi kommer att stänga på kvällarna då alla måste vara hemma klockan nio. ”

Fransmännen är inte ensamma om att stå inför striktare restriktioner.

Belgien meddelade på fredagen att barer och restauranger stängs i fyra veckor. Den federala regeringen hänvisar till en andra våg i coronapandemin. Beslutet gäller från måndag den 19 oktober.

”Detta virus påverkar vårt land svårt. De närmaste veckorna blir tuffa, men vi måste ta dessa beslut för att undvika det värsta”, sade premiärminister Alexander De Croo efter ett fem timmar långt regeringsmöte.

Även en form av utegångsförbud från midnatt till fem på morgonen införs under en månad.

Tyskland kommer också att skärpa reglerna, bland annat kommer antalet personer som tillåts träffas i slutna sällskap att minskas, och restauranger och barer ska hållas stängda mellan klockan 11 på kvällen och 6 på morgonen.

Restriktionerna skärps som en del av ökad smittspridning i landet – över 5.000 nya fall av smittan rapporterades nyligen under loppet av ett dygn.

Även här är det med bävan många ser på de kommande skärpningarna – och i vissa fall även trots.

En domstol i Tysklands huvudstad Berlin slår nämligen fast att man bör vänta med delar av coronarestriktionerna. 

Domstolen fastslår att beslutet att begränsa barernas och restaurangernas öppettider är en oproportionerlig begränsning och att det ”inte framgått med tydlighet” att denna åtgärd kommer ha en bromsande effekt på smittspridningen.

Utlåtandet kommer efter att elva restaurang- och barägare överklagat beslutet om de nya restriktionerna.

I överklagan påpekas att smittspridning ofta istället utgår från privata sammankomster, resor och arbetsplatser som exempelvis slakterier.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera