1515

Skärpt Swefilmer-dom överklagas

Hovrätten skärper straffet för den 27-årige man som utpekats som huvudman för piratsajten Swefilmer. Han döms till fyra års fängelse, ett år mer än i tingsrätten. 27-åringen tänker dock överklaga domen.

Hovrätten för västra Sverige ändrar domslutet från Varbergs tingsrätt på flera sätt.

De två åtalade männen döms för att utan tillstånd ha gjort mer än 1 400 filmer tillgängliga på nätet, precis som åklagaren hävdat. I tingsrättens dom begränsades antalet till cirka 1 000 filmer.

27-åringen som utpekats som huvudman döms till fyra års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och grov penningtvätt.

För den 23-årige medåtalade mannen ändras straffet till villkorlig dom och 180 dagsböter. I tingsrätten fick 23-åringen samhällstjänst i stället för böter.

Huvudmannen ska enligt hovrättens dom betala 4 miljoner kronor i förverkande till staten för att han haft inkomster från brottslig verksamhet. Tingsrätten dömde honom att betala betydligt mer, 14 miljoner, i förverkande.

De två dömda ska tillsammans betala 2,2 miljoner kronor plus ränta i skadestånd till Nordisk Film för intrång i upphovsrätten. Tingsrätten utdömde inget skadestånd.

Männen nekar till brotten. 27-åringen planerar att överklaga till Högsta domstolen.

"Hyperlänkning till andra internetsidor är inte upphovsrättsbrott", säger advokat Ansgar Firsching, som försvarar den 27-årige mannen.

Rättighetsalliansen, som arbetar mot brott på nätet, välkomnar dock hovrättens dom.

"Den är stark och tydlig", säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen.

"Den här typen av kriminalitet söker sig till Sverige. Den är välorganiserad, och det finns stora pengar i den", påpekar Pontén.

Den 27-årige mannen är varken bosatt i Sverige eller svensk medborgare. Hovrätten anser, liksom tingsrätten, att det är uppenbart att verksamheten inom Swefilmer bedrivits i syfte att göra ekonomisk vinning.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?