1515

Skärpt säkerhet i Almedalen efter terrordåden

Den senaste tidens terrorattacker har påverkat säkerhetsarbetet i Almedalen. Hälften av alla med personskydd från Säpo närvarar minst en dag under veckan.

Tillsammans ska samhällets resurser se till att Almedalen är så säkert som möjligt.

Polis patrullerar på Visbys gator under politikerveckan i Almedalen.
Polis patrullerar på Visbys gator under politikerveckan i Almedalen.Bild:Janerik Henriksson/TT

2015 släpptes boken "Almedalen har fallit". En grupp tungt beväpnade högerextremister tar sig in genom ringmuren, och lyckas på mindre än en timme ta kontroll över Visby. Erik Lewin, till vardags vd på säkerhetsbolaget Vesper Group, fick idén till sin bok 2013.

"Vänner som besökte Almedalen upplevde det som en otrygg plats. Jag började undersöka hur förberedda vi var på ett terrordåd och kom fram till att det var ganska bedrövligt."

Under Almedalsveckan samlas den svenska politiska eliten för att mingla med näringslivsprofiler, lobbyister och medborgare. En utmärkt måltavla för den som vill skada Sverige i grunden.

"Vi är väldigt stolta över evenemanget, och med all rätt. Men Almedalen i sig kan inte skyddas. Ett exempel är att vi inte kontrollerar vilka som kommer in på området och vad de har i sina väskor, då går det inte att garantera säkerheten", säger Erik Lewin och fortsätter.

"Det största hotet mot Sverige och vårt sätt att leva just nu kommer från islamistiska fundamentalister, ensamma eller i värsta fall i grupp."

Han framhåller att polisen och säkerhetspolisen gjorde ett utmärkt arbete under terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april, då fem människor fick sätta livet till. Och till de som befinner sig på Almedalsveckan har han ett tydligt budskap.

"När man åker till Almedalen tar man en risk, men vi ska fortsätta leva och vara stolta över det vi har."

Ansvaret för säkerheten under Almedalsveckan ligger på flera olika aktörer. Christer Stoltz är chef för beredskapsverksamhet på Region Gotland som står som värd för veckan.

"Vi skapar en så säker och trygg miljö vi kan med tanke på bibehållen öppenhet och tillgänglighet. Däremot tar vi inget helhetsansvar, varje arrangör är ansvarig för sin säkerhet."

Som arrangör räknas alla som är ansvariga för något evenemang under veckan, det är alltså väldigt många som har ett visst ansvar. Christer Stoltz berättar att arbetet med säkerheten påbörjades redan i början av 2017.

"Vi har sedan flera år ett bra samarbete med polisen och säkerhetspolisen. I år har vi sett över trafiksituationen runt Almedalen lite extra med tanke på vad som skett i Europa och Stockholm."

Bland annat har man skapat fartreducerande barriärer samt bemannat samtliga bommar in till centrala Visby.

"Det märks att det är lite skillnad från tidigare år", säger Christer Stoltz.

Men det finns andra hot än terrordåd att ta hänsyn till i planeringen.

"Vi tittar på vilka händelser som kan påverka evenemanget som helhet, exempelvis vad som händer vid en brand i närområdet, hur ett elavbrott påverkar och, om det skulle krävas en utrymning, att få besökare att lämna området åt rätt håll", säger Christer Stoltz.

Jonas Fredriksson är polisens insatschef under Almedalsveckan. Han berättar att det kommer finnas så kallade trygghetskameror strategiskt utplacerade i Visby.

"Det ger en fördel att vi kan följa vad som händer på flera platser samtidigt, och utifrån den bilden styra resurser dit de eventuellt kan behövas. Dessutom kan vi dokumentera händelseförlopp för att kunna lagföra brottslingar."

Polisen kommenterar inte hur stora resurser man har på plats, men från Stockholm kommer många poliser att skickas för att täcka upp behoven.

"Dessutom finns det specialförmågor som saknas på Gotland och som vi för dit under veckan", säger Jonas Fredriksson.

Säpo har ansvar för skyddet av den centrala statsledningen. Under Almedalsveckan närvarar ungefär 200 av dessa åtminstone en dag. Det motsvarar ungefär hälften av det totala antalet skyddspersoner Säpo ansvarar för. Susanna Trehörning, kommenderingschef för Säpo under Almedalsveckan, menar att det finns många utmaningar.

"Samtidigt har vi varit där i många år nu och har en bra grund att stå på vad gäller erfarenheter. Den stora utmaningen är att våra skyddspersoner kommer väldigt nära andra människor, samtidigt är det en del av grundfundamentet i svensk demokrati, med öppenhet och att folkvalda ska kunna vara nära medborgarna."

Utöver arbetet med skyddet av den centrala statsledningen har Säpo också ansvar för andra delar av säkerhetsarbetet.

"Vi samarbetar med säkerhetspolisens samlade resurs och förmåga, vi gör bedömningar av alla aktörsmiljöer som inhemsk extremism, terrorism och de som är onormalt fixerade vid en skyddsperson", säger Susanna Trehörning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?