1515

Skärgårdsidyll för tre generationer

STYRSÖ. Familjen Malmsten levererar redan simlinor till världens största arenor. Men passionen för vatten gäller även efter arbetstid.

På Styrsö, i Karlhamns skärgård, samlas tre generationer Malmsten på åtta hektar skärgårdsidyll – där 1800-talshuset fått sällskap av en modern, egendesignad flerfamiljsvilla.

Familjen Malmstens sommarhus på Styrsö utanför Karlshamn.
Familjen Malmstens sommarhus på Styrsö utanför Karlshamn.Bild:Lars Jansson
Tommy och Margareta Malmsten.
Tommy och Margareta Malmsten.Bild:Lars Jansson
Kusinerna Alexandra, Victoria, Moa och Märta trivs med öns senaste tillskott: En pool. Som sällskap i vattnet finns Malmstens flytleksaker. I bakgrunden Tommy Malmsten med svärdöttrarna Malin och Hazel.
Kusinerna Alexandra, Victoria, Moa och Märta trivs med öns senaste tillskott: En pool. Som sällskap i vattnet finns Malmstens flytleksaker. I bakgrunden Tommy Malmsten med svärdöttrarna Malin och Hazel.Bild:Lars Jansson

 

Några mil norr om Karlshamn lastas väskorna ombord och båten gasar ut från Matviks hamn. Västra Bokö, Mulö, Fölsö och Hallö passeras. På fastlandets kustremsa syns det gamla posthuset, där flygplanen en gång i tiden sägs ha landat med brev till en semestrande Hermann Göring.

Karlshamns skärgård har blivit en välbekant miljö för Tommy Malmsten och han styr vant förbi de förrädiska grunden. Åtminstone den här gången.

”Tommy har fått ett eget grund uppkallat efter sig. Malmstenen”, säger Margareta Malmsten.

Paret Tommy och Margareta Malmsten har under 40 års företagande byggt upp mångmiljonkoncernen Malmsten, som i år omsätter närmare 200 Mkr, runt de egenutvecklade simlinorna och annat material för världens simhallar.

Familjeföretaget, där även sönerna Marcus och Christian arbetar, har sedan mitten av 70-talet levererat utrustning till nio OS samt ett otal VM och EM. Även på fritiden håller sig entreprenörsparet nära vattnet.

”Det är som en annan värld här ute. När vi åker ut med båten och sticker upp huvudet i takluckan blåser stress och negativa tankar bort”, säger Tommy Malmsten.

Det röda trähuset ute på Styrsö, med äppelträdet och skärgårdsbryggan nedanför, bjuder fortfarande på samma vy som paret förälskade sig i för 30 år sedan.

”Huset behövde rustas upp, men för mig var det ändå skärgårdens vackraste hus”, säger Margareta Malmsten.

Trähuset sägs ha anor från tidigt 1800-tal och flyttades till Styrsö i samband med ett laga skifte 1846, bit för bit, från grannön Hallö. Inne i vardagsrummet, där en kikare står redo för skärgårdens fågelliv, syns fortfarande numreringarna i golvplankorna från flytten. Länge vevades vattnet upp för hand från brunnen på tomten, men för åtta år sedan fick även de sex tomterna på Styrsö kommunalt vatten.

Taket har lagts om, alla fönster har renoverats och vinden, där fiskenäten en gång hängdes på tork, har isolerats och inretts med tre sovrum. Maten lagas fortfarande med hjälp av en gjutjärnsspis och torrdasset byttes ut mot en vattentoalett först för tre år sedan.

”Vi har velat behålla husets utseende och känsla så mycket det bara går. Som vi ser det har vi fått ett litet kulturarv här att vårda och ta hand om”, säger hon.

Sedan några år tillbaka pågår ett generationsskifte på Malmsten, med huvudkontor och lager i Åhus, och i fjol lämnade Margareta Malmsten över vd-stolen till sonen Marcus. Även ute på ön i Karlshamns skärgård har den yngre generationen, med sina växande familjer, successivt tagit mer och mer plats.

Till slut blev det ohållbart för alla att få plats i samma hus och när granntomten på ön blev till salu kom dotterns arkitektkunskaper väl till pass. Dottern Elisabeth Malmsten Laigaard, som inte arbetar aktivt i familjeföretag, ritade ett nytt, modernt hus intill det gamla med plats för de tre barnfamiljerna.

”Skärgården här skiljer sig mycket mot Stockholm och Göteborg. Här finns nästan bara gamla hus med en gammal själ. Men samtidigt man kan inte bara bygga en kopia av ett 1800-talshus. Då får man ett hus som försöker vara något det inte är. Så det blev en avvägning mellan att passa in i miljön och samtidigt skapa något äkta som gör skillnad”, säger Elisabeth Malmsten Laigaard.

De detaljerade byggreglerna från kommunen skapade ytterligare utmaningar och resultatet syns i flera snillrika detaljer. Från havet, på håll, är den svarta trävillan ett skärgårdshus i mer traditionell form.

På närmare håll är den något annat. Genom att ”dra isär” hörnvinklarna i det L-formade huset har det skapats en inramad terrass. Takuthänget är borta på flera ställen för att stärka den moderna känslan och de specialtillverkade fönsterpartierna sträcker sig från golv till tak.

”Från utsidan ser det inte ut som ett glashus, men från insidan känns det så. Jag har arbetat enormt mycket med vinklarna för att få in ljuset och närheten till naturen i varje rum”, säger hon.

De breda, vitsåpade golvplankorna i douglasgran har varierats med olika längder för att skapa liv i golvet och den stora spisen i kolbränt tegel från Danmark bildar en mörk kontrast i det vita. Men även här finns flirtar med dåtiden.

”Min pappa gillade det gamla utedasset, där det fanns ett litet fönster ut mot naturen. Så jag ritade in ett sådant fönster på toaletten här också”, säger Elisabeth Malmsten Laigaard.

När bygget påbörjades kom en inhyrd pråm ut till ön med allt byggmaterial. På pråmen stod också lastbilen som pumpade upp cement till den nya husgrunden. 2008 var huset klart och Styrsö har sedan dess blivit en ännu mer bekväm oas för tre generationer Malmsten.

”Här ute kan alla göra precis vad de själva vill och på kvällarna samlas vi och äter tillsammans”, säger Christian Malmsten, som arbetar med försäljning och produktutveckling på Malmsten.

Tomten på Styrsö sträcker sig från kust till kust på den bananformade ön och efter en promenad bland blåbär, björnbär, kantareller och ett eget potatisland syns familjens lusthus med utsikt över havsbandet.

En egen sandstrand i miniformat finns för mer barnvänliga bad och de två kajakerna används regelbundet för skärgårdsturer. Vid bryggan står också Blekingeekan Elvira, som faktiskt genererat fem guld i det som – relativt lokalt – kallas för VM i Blekingeeka.

”I år körde jag loppet med Malin, min svärdotter. Det blåste och vi var för lätta i båten. Eller, ja. Malin var lätt”, säger Tommy Malmsten om femteplatsen.

Sammanhållningen på ön är central för Tommy och Margareta, både när det kommer till rollen som föräldrar och familjeföretagare.

”Man stärker relationerna, inte minst när det kommer till barnens respektive. Att driva ett familjeföretag är en egen livsstil, med både för- och nackdelar och det är inte så lätt att förstå för någon som inte är uppväxt med det. Här ute finns alltid massor att fixa med och det stärker sammanhållningen att jobba tillsammans”, säger Margareta Malmsten.

Samtidigt har de sju barnbarnen fått en ny favoritplats på ön. I somras invigdes en pool. Några simlinor syns visserligen inte till i det varma vattnet – däremot Malmstens flytleksaker.

”Vi har jobbat med det här i 40 år, men aldrig haft en egen pool. Nu var det dags”, säger Margareta Malmsten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?