Hoppa till innehållet

Annons

Skapa din drömportfölj – och tävla mot börsprofilerna

Skapa din drömportfölj och vinn 100.000 kronor. Nu startar Dagens industri en börstävling där du som läsare får möjligheten att placera en miljon fiktiva kronor på bolagen du tror mest på. Efter tio veckor utses den bästa placeraren. 

Di:s reporter och redaktör Alexandra Ramnewall kommer att vara redaktionellt ansvarig för tidningens nya satsning Drömportföljen.
Di:s reporter och redaktör Alexandra Ramnewall kommer att vara redaktionellt ansvarig för tidningens nya satsning Drömportföljen.Foto: Anna Bredberg

Intresset för börsen är rekordstort. Det senaste decenniets börsuppgångar, inte minst fjolårets, i kombination med nollränta på sparkontot har fått en allt större skara svenskar att intressera sig för aktier. Allt fler bolag gör samtidigt debut på börsen, under 2021 var antalet svenska nynoteringar rekordhögt.

Efter ett starkt börsår 2021 har invasionen av Ukraina i kombination med inflations- och ränteoro fått breda index att falla. Den som klev in på aktiemarknaden vid årsskiftet har i många fall fått se sina besparingar minska i värde. Historiskt har dock börsen alltid repat sig över tid.

I en tid av stort börsfokus väljer nu Dagens industri att starta en tävling, Drömportföljen, där du som läsare kan bekanta dig med börsbolagen och vad det innebär att investera på börsen – utan att ta risk. Under tio veckor, med start måndagen den 4 april, ska läsare få möjlighet att köpa bolag till en fiktiv portfölj, sin drömportfölj. Givetvis med möjlighet att sälja och göra förändringar, precis som på vanliga börsen, men med undantaget att aktiekursen alltid sätts vid börsöppningen dagen efter affären gjorts. Den som lyckas få bäst avkastning när tävlingen avslutas fredagen den 10 juni vinner 100.000 kronor.

Dagens industris börsanalytiker Ulf Petersson är en av dem som kommer att ha en portfölj med i tävlingen och som du som läsare kan ta rygg på:

”I mitt vanliga jobb har vi ju ett betydligt längre perspektiv, men när det handlar om knappt tre månader ska jag försöka vara aktiv och skriva om mina förändringar löpande. Mitt mål är förstås att vinna”, säger Ulf Petersson.

Drömportföljen påminner honom hur han själv skaffade sig kunskap om börsen i början av 1980-talet. 

”På lördagarna gjorde jag en egen fiktiv portfölj som jag stämde av lördagen efter. Sen är det här lite för kort tid för att bygga en långsiktig portfölj men det är ändå ett bra sätt att torrsimma och försöka utvärdera perioden både för nybörjare och erfarna placerare”, säger Ulf Petersson.

Förutom Ulf Petersson och Dagens industris redaktionschef Jonas Jonsson kommer sparekonomerna Claes Hemberg, Joakim Bornold samt börsprofilen Sandra Bourbon att ha var sin drömportfölj. 

”Här har du chansen att lägga pengar i många olika aktier. Se till att lära dig av de här tio veckorna så att du kan fortsätta med portföljen ett år, två år eller tre år”, säger Claes Hemberg.

Sparprofilerna Claes Hemberg och Joakim Bornold kommer vara med i spelet med var sin portfölj som du som läsare kan tävla mot.
Sparprofilerna Claes Hemberg och Joakim Bornold kommer vara med i spelet med var sin portfölj som du som läsare kan tävla mot.Foto: Joey Abrait

Normalt råder sparekonomerna den börsintresserade att ta det lugnt – och ha tålamod. Men i det här fallet tycker Joakim Bornold att du borde ta tillfället i akt och satsa:

”Ta mycket risk och gör mycket affärer. Gör allt det där som man normalt inte gör i sin vanliga portfölj, prova det så få du se hur det går, om du kommer ut som en vinnare eller förlorare.”

Sanda Bourbon håller med:

”Tio veckor är inte någon lång tid, därför kan det vara kul att ta lite extra risk eftersom det ändå är fiktiva pengar du satsar”, säger hon.

Börsprofilen Sandra Bourbon kommer också ha en portfölj med i tävlingen.
Börsprofilen Sandra Bourbon kommer också ha en portfölj med i tävlingen.Foto: Jonas Eng

Dagens industri kommer följa experternas val och förändringar och göra dagliga uppdateringar kring hur det går i Drömportföljen. Att delta i spelet är gratis, det enda som krävs är att du registrerar dig på Di.se/dromportföljen. Du behöver inte vara Di-prenumerant för att delta men som prenumerant har du en fördel genom att få skapa ytterligare en portfölj – och därmed dubbla din vinstchans. 

”För den som är lockad och nyfiken på börsen men tycker att det är läskigt att investera på riktigt blir det här ett kul och enkelt sätt att testa och förstå hur en portfölj kan skapa avkastning, eller minska i värde. Många som upptäckt börsen på senare år har blivit lyriska hur bra det har gått. Nu när det inte är lika självklart att pengarna växer på börsen, i alla fall inte på kort sikt, kommer vi att få se vilka de verkliga vinnarna är”, säger Alexandra Ramnewall som är redaktionellt ansvarig för Drömportföljen. 

Fotnot: Di:s profiler tävlar i Drömportföljen men tar inte del av några prispengar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Klimatneutrala om sju år: ”Alla letar efter lösningar”

De vill bli klimatneutrala – om sju år.

Nu är byggbranschens arbete att lyckas med med det ”omöjliga” igång.

– Vi är ödmjuka inför uppgiften, inget företag sitter ensamt med alla svar och alla letar efter lösningar, säger Mikael Hallengren, produktionschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Pilotprojekt med klimatneutralt kvarter

Bygg- och fastighetsbranschen står för 20 procent av Sveriges klimatavtryck, enligt en rapport från Boverket. Till år 2045 har bygg- och anläggningsbranschens färdplan satt målet att siffran ska bli noll – Ikano Bostad vill lyckas ännu snabbare:

– Produktionen av material till nya bostäder har en hög klimatpåverkan, därför vill vi spänna bågen ännu mer och sikta på 2030. Vi vill verkligen ställa om produktionen och tror det är möjligt att nå dit. Men då behöver vi också jobba betydligt mer med andra material än vad vi byggt med historiskt, säger Mikael Hallengren.

Därför har man sjösatt flera utvecklingsprojekt, däribland att bygga mer i trä men också att hitta effektivare metoder att bygga hus i betong.

– Vi tror fortfarande att betong är en bra metod för flerbostadshus, det har viktiga egenskaper andra material saknar. Därför jobbar vi med två spår: Ett är förflytta standarden för hur vi bygger med betong. Både betong som produkt, men även med planering och genomförande för att få minskad klimatpåverkan genom hela byggprocessen. Ett annat spår är att öka inslagen av träproduktion. Att jobba med flera material ökar stabiliteten i själva byggandet i en osäker omvärld.

För att nå målet redan 2030 har Ikano Bostad tagit fram en strategi där konkreta målsättningar, som frågan kring betong och trä, ska uppnås. (se faktaruta). Kvarteret Fröa i nya Malmöstadsdelen Elinegård är Ikano Bostads första klimatneutrala projekt.

– Vi har många initiativ och utvecklingsprojekt som leder till minskat klimatavtryck i våra projekt. Vi har även ökat takten i samarbetet med våra strategiska leverantörer. En viktig del är engagemanget i verksamheten för att arbeta fram klimateffektivare lösningar i våra projekt, säger Hallengren och fortsätter:

– Bland annat arbetar vi med återvunnen isolering och isoleringsmaterial som ger lägre klimatavtryck, som förutom att ge välisolerade och täta hus också ger lägre energiförbrukning. Vi jobbar även med återvunnet stål. En sak jag tror många boende uppskattar är att vi planterar mycket gräs, buskar och träd. Det är inte bara fint utan binder också koldioxid effektivt och ger jorden ett tillskott av biogent kol för att kompensera en del av utsläppen. Solceller på taken för egenproducerad el har också blivit allt vanligare.

Samtidigt efterlyser Hallengren mer samarbete mellan branschens olika aktörer, detta gäller såväl leverantörer som byggföretag, för att öka takten i omställningen.

– Det finns flera framgångsrika branschöverskridande lokala initiativ som vi är verksamma inom, där vi både bidrar och lär oss. Vi hoppas de initiativen kan bli en katalysator för att komma igång nationellt och få en samordning, säger han och pekar på en konkret åtgärd som skulle behövas:

– Vi behöver enas nationellt kring vad som ska gälla när man beräknar klimatpåverkan, så att man inte har lokala avvikelser utan har en enhetlig standard. Redan idag finns det krav på klimatdeklarationer på allt som byggs, men vi saknar gemensamma riktlinjer för gränsvärden. Det här behöver vi samordna oss kring, säger Hallengren och lägger till:

– De företag som inte kan lösa de här frågeställningarna kommer inte vara konkurrenskraftiga eftersom kunderna efterfrågar svaren. Ta hållbara beslut i ditt företagen, annars blir det svårt att överleva på sikt.

EXTERN LÄNK: Så ska deras tuffa klimatmål nås

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera