1515
Annons

Skapa din drömportfölj – och tävla mot börsprofilerna

Skapa din drömportfölj och vinn 100.000 kronor. Nu startar Dagens industri en börstävling där du som läsare får möjligheten att placera en miljon fiktiva kronor på bolagen du tror mest på. Efter tio veckor utses den bästa placeraren. 

Di:s reporter och redaktör Alexandra Ramnewall kommer att vara redaktionellt ansvarig för tidningens nya satsning Drömportföljen.
Di:s reporter och redaktör Alexandra Ramnewall kommer att vara redaktionellt ansvarig för tidningens nya satsning Drömportföljen.Foto:Anna Bredberg

Intresset för börsen är rekordstort. Det senaste decenniets börsuppgångar, inte minst fjolårets, i kombination med nollränta på sparkontot har fått en allt större skara svenskar att intressera sig för aktier. Allt fler bolag gör samtidigt debut på börsen, under 2021 var antalet svenska nynoteringar rekordhögt.

Efter ett starkt börsår 2021 har invasionen av Ukraina i kombination med inflations- och ränteoro fått breda index att falla. Den som klev in på aktiemarknaden vid årsskiftet har i många fall fått se sina besparingar minska i värde. Historiskt har dock börsen alltid repat sig över tid.

I en tid av stort börsfokus väljer nu Dagens industri att starta en tävling, Drömportföljen, där du som läsare kan bekanta dig med börsbolagen och vad det innebär att investera på börsen – utan att ta risk. Under tio veckor, med start måndagen den 4 april, ska läsare få möjlighet att köpa bolag till en fiktiv portfölj, sin drömportfölj. Givetvis med möjlighet att sälja och göra förändringar, precis som på vanliga börsen, men med undantaget att aktiekursen alltid sätts vid börsöppningen dagen efter affären gjorts. Den som lyckas få bäst avkastning när tävlingen avslutas fredagen den 10 juni vinner 100.000 kronor.

Dagens industris börsanalytiker Ulf Petersson är en av dem som kommer att ha en portfölj med i tävlingen och som du som läsare kan ta rygg på:

”I mitt vanliga jobb har vi ju ett betydligt längre perspektiv, men när det handlar om knappt tre månader ska jag försöka vara aktiv och skriva om mina förändringar löpande. Mitt mål är förstås att vinna”, säger Ulf Petersson.

Drömportföljen påminner honom hur han själv skaffade sig kunskap om börsen i början av 1980-talet. 

”På lördagarna gjorde jag en egen fiktiv portfölj som jag stämde av lördagen efter. Sen är det här lite för kort tid för att bygga en långsiktig portfölj men det är ändå ett bra sätt att torrsimma och försöka utvärdera perioden både för nybörjare och erfarna placerare”, säger Ulf Petersson.

Förutom Ulf Petersson och Dagens industris redaktionschef Jonas Jonsson kommer sparekonomerna Claes Hemberg, Joakim Bornold samt börsprofilen Sandra Bourbon att ha var sin drömportfölj. 

”Här har du chansen att lägga pengar i många olika aktier. Se till att lära dig av de här tio veckorna så att du kan fortsätta med portföljen ett år, två år eller tre år”, säger Claes Hemberg.

Sparprofilerna Claes Hemberg och Joakim Bornold kommer vara med i spelet med var sin portfölj som du som läsare kan tävla mot.
Sparprofilerna Claes Hemberg och Joakim Bornold kommer vara med i spelet med var sin portfölj som du som läsare kan tävla mot.Foto:Joey Abrait

Normalt råder sparekonomerna den börsintresserade att ta det lugnt – och ha tålamod. Men i det här fallet tycker Joakim Bornold att du borde ta tillfället i akt och satsa:

”Ta mycket risk och gör mycket affärer. Gör allt det där som man normalt inte gör i sin vanliga portfölj, prova det så få du se hur det går, om du kommer ut som en vinnare eller förlorare.”

Sanda Bourbon håller med:

”Tio veckor är inte någon lång tid, därför kan det vara kul att ta lite extra risk eftersom det ändå är fiktiva pengar du satsar”, säger hon.

Börsprofilen Sandra Bourbon kommer också ha en portfölj med i tävlingen.
Börsprofilen Sandra Bourbon kommer också ha en portfölj med i tävlingen.Foto:Jonas Eng

Dagens industri kommer följa experternas val och förändringar och göra dagliga uppdateringar kring hur det går i Drömportföljen. Att delta i spelet är gratis, det enda som krävs är att du registrerar dig på Di.se/dromportföljen. Du behöver inte vara Di-prenumerant för att delta men som prenumerant har du en fördel genom att få skapa ytterligare en portfölj – och därmed dubbla din vinstchans. 

”För den som är lockad och nyfiken på börsen men tycker att det är läskigt att investera på riktigt blir det här ett kul och enkelt sätt att testa och förstå hur en portfölj kan skapa avkastning, eller minska i värde. Många som upptäckt börsen på senare år har blivit lyriska hur bra det har gått. Nu när det inte är lika självklart att pengarna växer på börsen, i alla fall inte på kort sikt, kommer vi att få se vilka de verkliga vinnarna är”, säger Alexandra Ramnewall som är redaktionellt ansvarig för Drömportföljen. 

Fotnot: Di:s profiler tävlar i Drömportföljen men tar inte del av några prispengar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?