1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Skånskt miljardbolag köper tysk koncern inom medicinteknik

Atos Medical köper den familjeägda koncernen Tracoe Medical i Tyskland, inklusive dotterbolagen MC Europe i Nederländerna och Kapitex Healthcare i Storbritannien.

Foto:ANDERS WIKLUND / TT

Atos Medcial tillverkar och utvecklar proteser och andra hjälpmedel inom öron-, näsa-, halsområdet. Med köpet av den tyskägda koncernens samlade intäkter på cirka 44 miljoner euro, motsvarande cirka 450 miljoner kronor, får Atos Medical ett utökat sortiment med produkter inom halskirurgi till kunder i 90 länder. Totalt sysselsätter den förvärvade företagsgruppen cirka 300 personer.

Atos Medical, som ägs av det franska riskkapitalbolaget PAI Partners, har cirka 880 anställda och omsatte knappt 1,8 miljarder kronor i fjol. Bolaget säljer sina produkter till patienter och distributörer i 75 länder och all produktion sker vid anläggningen i Hörby som sysselsätter drygt 125 anställda. Ytterligare 60 medarbetare jobbar på bolagets huvudkontor i Malmö.

”Vi har våra rötter i Hörby och vi planerar just nu en omfattande renovering av lokalerna, vi har utrymme att öka kapaciteten här markant. Vi har även nått en överenskommelse med Hörby kommun och Hifab om att köpa anläggningen i Hörby med angränsande fastigheter och ser fram emot att vara en del av kommunen under många år framöver”, säger Britt Meelby Jensen, vd för Atos Medical, till Di.

Med köpet av Tracoe-gruppen ser hon samtidigt stora synergimöjligheter på försäljningssidan.

”Tracoe säjer produkter för trakeostomiserade (operativt ingrepp som innebär att man gör en öppning på halsens framsida för att skapa fri luftväg) till sjukvården. Vi säljer mestadels direkt till laryngektomiserade (där struphuvudet helt eller delvis opereras bort på patienter med struphuvudcancer) personer”, säger Britt Meelby Jensen till Di, och fortsätter:

”Bägge dessa grupper med halsstoma har behov av andningsrehabilitering och där har vi världsledande produkter, och vi kommer fortsatt att ha produktion i Hörby och i Tyskland.”

Köpeskillingen hålls hemlig i förvärvet som formellt skedde i slutet av augusti, med tillträde 1 oktober. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?