Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Skånskt miljardbolag köper tysk koncern inom medicinteknik

Atos Medical köper den familjeägda koncernen Tracoe Medical i Tyskland, inklusive dotterbolagen MC Europe i Nederländerna och Kapitex Healthcare i Storbritannien.

Foto:ANDERS WIKLUND / TT

Atos Medcial tillverkar och utvecklar proteser och andra hjälpmedel inom öron-, näsa-, halsområdet. Med köpet av den tyskägda koncernens samlade intäkter på cirka 44 miljoner euro, motsvarande cirka 450 miljoner kronor, får Atos Medical ett utökat sortiment med produkter inom halskirurgi till kunder i 90 länder. Totalt sysselsätter den förvärvade företagsgruppen cirka 300 personer.

Atos Medical, som ägs av det franska riskkapitalbolaget PAI Partners, har cirka 880 anställda och omsatte knappt 1,8 miljarder kronor i fjol. Bolaget säljer sina produkter till patienter och distributörer i 75 länder och all produktion sker vid anläggningen i Hörby som sysselsätter drygt 125 anställda. Ytterligare 60 medarbetare jobbar på bolagets huvudkontor i Malmö.

”Vi har våra rötter i Hörby och vi planerar just nu en omfattande renovering av lokalerna, vi har utrymme att öka kapaciteten här markant. Vi har även nått en överenskommelse med Hörby kommun och Hifab om att köpa anläggningen i Hörby med angränsande fastigheter och ser fram emot att vara en del av kommunen under många år framöver”, säger Britt Meelby Jensen, vd för Atos Medical, till Di.

Med köpet av Tracoe-gruppen ser hon samtidigt stora synergimöjligheter på försäljningssidan.

”Tracoe säjer produkter för trakeostomiserade (operativt ingrepp som innebär att man gör en öppning på halsens framsida för att skapa fri luftväg) till sjukvården. Vi säljer mestadels direkt till laryngektomiserade (där struphuvudet helt eller delvis opereras bort på patienter med struphuvudcancer) personer”, säger Britt Meelby Jensen till Di, och fortsätter:

”Bägge dessa grupper med halsstoma har behov av andningsrehabilitering och där har vi världsledande produkter, och vi kommer fortsatt att ha produktion i Hörby och i Tyskland.”

Köpeskillingen hålls hemlig i förvärvet som formellt skedde i slutet av augusti, med tillträde 1 oktober. 

Innehåll från MyntAnnons

Löser kvittokrånglet med helhetstjänst – ”Särskilt viktigt i besparingstider”

Spårlöst försvunna kvitton, oklara köp på företagskortet och utlägg som ligger och dammar är en administrativ mardröm på många företag. Genom en heltäckande företagslösning vill det svenska fintechbolaget röja upp i oredan.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Hos dagens företagare finns en förväntan kring hur saker ska fungera – och vad man egentligen ska lägga sin tid på. Manuell administration, pappersarbete och krångliga verktyg är några saker som borde tillhöra historien. Det som efterfrågas är istället enkla verktyg som ger kontroll och som hjälper företaget att lyckas, menar Baltsar Sahlin som är VD och grundare av fintechbolaget Mynt.

Bolagets helhetslösning innefattar ett SaaS-verktyg (​​Software-as-a-service, eller mjukvara som en tjänst) för administration och analys, en mobilapp för användaren och fysiska eller virtuella företagskort. När en medarbetare har betalat med sitt personliga kort, som även kan ha en individuell köpgräns, skickas kvittot automatiskt till bokföringssystemet.

– Det är tidskrävande att jaga kvitton och hantera utlägg. Många anställda vill heller inte ligga ute med pengar för företaget. Dels tar det ofta ett tag innan de får tillbaka den summa de har lagt ut, och dels finns det en risk att kvittona försvinner eller förstörs, säger Baltsar Sahlin.

Integrationer och ekonomisk översikt

Kortanvändaren gör ett köp och fotar kvittot direkt i mobilen. På så sätt försvinner krångliga utläggsrapporter och processen blir istället gjord på ett effektivt sätt.

Verktyget innefattar direktintegrationer med flera av marknadens ledande bokföringssystem. Integrationen med bokföringssystemet gör kvitto- och utläggshantering enkel för användaren, och ger full ekonomisk översikt i realtid.

– Man kan i realtid se hur mycket pengar som går åt till exempelvis resor och luncher. Det betyder att man får bra koll på hur mycket man spenderar varje månad – vilket är särskilt viktigt i besparingstider, säger Baltsar Sahlin.

Nyfiken på Mynt? Besök mynt.com för mer information.

Mer från Mynt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mynt och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera