1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Skånskt bolag i miljardprojekt i Afrika

Skånska Bambwa Groups nybildade dotterbolag, Global River Center, planerar att bygga 200 centrumanläggningar i mindre afrikanska orter. Satsningen uppgår till flera miljarder kronor där Bambwa samt lokala och internationella intressenter ska dela på investeringskostnaden. Tanken med projektet är bland annat att få fler unga människor att stanna i sina hemstäder och undvika kriminalitet.

Foto:Jerome Delay

Lundabaserade Bambwa Group har tidigare satsat på radiosändningar och annan relaterad medieproduktion i Västafrika, inledningsvis i Ghana.

I samma land, i den lilla staden Bompata, sätts nu också snart spaden i jorden till det första av sammanlagt 200 centrum som bolaget planerar att bygga i mindre orter runt om hela Afrika. Förväntad byggstart är slutet av sommaren.

Centrumkonceptet kombinerar affärslokaler, utbildning, sjukvård, offentlig service och inte minst underhållning under ett och samma tak.

”Den afrikanska glesbygden är som den svenska, där två vägar korsas bygger människor hem. Men i Afrika kan det bo 40.000 människor där i stället för fem i Norrland”, säger Michael Mathiesen, vd för Bambwa Group, som räknar med att samtliga cirka 200 planerade centrumbyggnader ska stå färdiga om 5-10 år.

En tanke med projektet är att minska urbaniseringen i Afrika, där många unga människor flyttar till storstäderna. Resonemanget är att om ungdomarna inte får jobb i storstäderna så riskerar de att fastna i kriminalitet, och de nya samlingspunkterna få fler att stanna i sina hemstäder.

”Vi ska vara ett ansvarstagande bolag som tjänar pengar på driften, om det tar tre eller fem år spelar mindre roll. Därför tackar vi nej till spelverksamhet och annat som inte kan öka livskvaliteten lokalt”, säger Michael Mathiesen.

Planen är att centrumbyggnaderna ska finansieras till 75 procent av lokala och internationella organisationer, och till 25 procent av Bambwa Group som räknar med att tjäna pengar på hyresintäkter.

Enligt Michael Mathiesen är byggnadskostnaden för ett centrum cirka fyra miljoner dollar, motsvarande närmare 40 miljoner kronor. Om projektet realiseras fullt ut ger det således en total investering på uppåt åtta miljarder kronor för 200 centrumbyggnader, varav Lundabolagets finansiella insats då på sikt blir cirka två miljarder kronor.

”Baserat på den utveckling vi ser på kontinenten och medföljande behov, så är vår målsättning högst realistisk. Vi har också diskuterat konceptet med affärskontakter i Kina och där är man väldigt intresserade”, säger Michael Mathiesen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?