Annons

Skanskas vd: ”Norden går väldigt bra”

Fem frågor till Johan Karlström, vd för Skanska.

Johan Karlström, Skanskas vd.
Johan Karlström, Skanskas vd.Bild:Tor Johnsson

Vad är det som framför allt skiljer den amerikanska och den svenska byggmarknaden?
”Den amerikanska marknaden är oerhört stor, men samtidigt väldigt lokal. Trots att vi är ett av de absolut största byggbolagen i USA är vår marknadsandel runt 1 procent. Så det är en väldigt fragmenterad och hårt konkurrensutsatt marknad. Projekten i USA är också väldigt stora och det är en marknad som är öppen för offentlig-privat samverkan, OPS, på ett annat sätt än i Sverige.”

USA-verksamheten upplevs som väldigt självständig. Vad är fördelarna med att ha den kvar i Skanska?
”Vår USA-verksamhet är inte mer självständig än någon annan. Alla våra geografiska enheter agerar lokalt på en lokal marknad. Jag ser tydliga synergier kring teknisk kompetens, ledningsresurser samt mellan vår byggverksamhet och vår projektutveckling. Det är också en konkurrensfördel för vår USA-verksamhet att ha Skanskas starka balansräkning i ryggen när de ska ta sig an stora projekt.”

Det går knappt att hitta en politiker i världen som inte ska satsa rejält på infrastruktur. Vad sätter gränsen för marknadstillväxten i dag på de olika regionerna?
”En grundförutsättning är tillgång till kvalificerad arbetskraft. När det gäller finanseringen av byggprojekt kan vi hjälpa till att finansiera infrastruktur med OPS och därigenom bidra till att projekt blir av. Vi ser en kontrollerad tillväxt i våra byggverksamheter medan vi ska växa vår projektutveckling, framför allt den kommersiella utveckling.”

Vilken av era delmarknader är mest intressant för närvarande och varför?
”Norden och framför allt Sverige går väldigt bra med hög aktivitet inom såväl infrastruktur, bostäder och kontor. I USA händer det mycket i New York-området där guvernör Cuomo är väldigt aktiv och tar fram nya stora projekt till marknaden.”

Har ni märkt någon effekt av valet av Donald Trump? Vad säger man i branschen om valet?
”Delstater och storstäder har tagit fram egna lösningar och det finns ett tryck från allmänheten att något måste hända. Hur väl Trump infriar sina vallöften återstår att se och det kommer att ta tid innan nya projekt är klara att ta till marknaden. Men det är tydligt att det kommer att hända mycket i USA framöver.”


Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?