Annons

Skanskas vd efter rapporten: ”Vi har en bra marknad”

Bra marknader globalt, mer lönsamma byggprojekt och i stort sett ingen coronapåverkan. Det är några förklaringar som vd Anders Danielsson håller fram i en intervju i Di TV efter den starka rapporten. 

Anders Danielsson, vd i Skanska.
Anders Danielsson, vd i Skanska.Foto:Evelina Carborn

Byggjätten Skanska SKA B +0,63% Dagens utveckling redovisade ett rörelseresultat som var mer än dubbelt så bra som analytikerna förväntat sig och aktien stiger kraftigt på Stockholmsbörsen på tisdagsmorgonen. 

Även orderingången, drygt 41 miljarder, var klart över analytikernas snittprognos om 37 miljarder. 

”Vi har haft en bra marknad på alla geografier och gradvis förbättrat lönsamheten inom bygg. Vi har blivit mer noggranna och selektiva när det gäller projekt och det har gett effekt”, säger Anders Danielsson, i intervjun med Börsmorgons Emelie Lundgren. 

Marginalen var 1,6 procent, att jämföra med 1,1 procent motsvarande kvartal i fjol. Första kvartalet är säsongsmässigt svagare för Skanska bland annat på grund av vintervädret. 

”Jämfört med första kvartalet året innan har vi ökat lönsamheten och vi fortsätter kvartalet för kvartal att gradvis förbättra lönsamheten inom bygg”, säger Anders Danielsson 

Skanska har kunnat hålla i princip alla svenska projekt i gång under kvartalet. 

”Det har varit prio nummer ett, att hålla i gång projekten. I USA och Storbritannien är en del stängda, på grund av myndighetsbeslut - inte på grund av vi inte har material eller personal”, säger han. 

Vissa störningar har man märkt av i leveranskedjorna, men det har varit av mindre omfattning säger han. 

Hur länge de amerikanska och brittiska projekten tvingas vara stängda är olika. 

”Det varierar mycket från dag till dag. En del projekt startar upp igen. Byggverksamhet har klassats som samhällskritisk så myndigheter har hög prioritet på att få igång våra projekt. Det underlättar ju förstås”, säger Skanskas vd. 

Han räknar med en svagare konjunktur framöver. 

”Det beror på marknaden, det är väldigt osäkert. Men vi tror svagare ekonomi framåt, åtminstone de närmaste tolv månaderna, det påverkar oss också.”

När det gäller marginalen i den amerikanska byggverksamheten är det skiftet från gamla, sämre projekt och allt fler ”friska” projekt som sätter sina spår, säger han. Men Skanska måste likväl dras med en del mindre lönsamma projekt även framöver. 

”Vi räknar med att de projekt som inte bidrar till lönsamheten till största del är avslutade 2021, även o en del avslutas 2022”, säger han, utan att vilja specificera vad det då innebär för USA-marginal för Skanska. 

Han nöjer sig med att säga att lönsamhetsmålet för byggverksamheten är 3,5 procent, men att det kommer att variera i olika geografier. 

Även bostadsmarknaden har varit stark – hittills.  

”Vi tror på svagare marknad för bostadsbygg närmaste tolv månaderna åtminstone. Vi säljer fortfarande bostäder men vi tror på en något svagare marknad. Under första kvartalet har vi dock haft en stark utveckling, både när det gäller sålda och startade bostäder. Och även lönsamhetesmässigt ligger vi över våra mål” säger han. 

Att Storbritannien kommit ur brexitosäkerheten är bra, säger han, särskilt som det inneburit att regeringen dragit igång infrastrukturprojekt som höghastighetsjärnvägen mellan London och Birmingham. Det är ett bra sätt att ta sig ur en lågkonjunktur, säger han. 

På frågan om varför utdelningen ställts in - när nu coronaeffekten varit så begränsad - säger han att det är för att säkra företaget och kassan. 

”Men ambitionen är att, om omständigheterna tillåter det, i höst kalla till extra bolagsstämma”, säger Anders Davidsson. 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?