1515
Annons

Skanskas vd efter rapporten: ”Vi har en bra marknad”

Bra marknader globalt, mer lönsamma byggprojekt och i stort sett ingen coronapåverkan. Det är några förklaringar som vd Anders Danielsson håller fram i en intervju i Di TV efter den starka rapporten. 

Anders Danielsson, vd i Skanska.
Anders Danielsson, vd i Skanska.Foto:Evelina Carborn

Byggjätten Skanska SKA B -3,38% Dagens utveckling redovisade ett rörelseresultat som var mer än dubbelt så bra som analytikerna förväntat sig och aktien stiger kraftigt på Stockholmsbörsen på tisdagsmorgonen. 

Även orderingången, drygt 41 miljarder, var klart över analytikernas snittprognos om 37 miljarder. 

”Vi har haft en bra marknad på alla geografier och gradvis förbättrat lönsamheten inom bygg. Vi har blivit mer noggranna och selektiva när det gäller projekt och det har gett effekt”, säger Anders Danielsson, i intervjun med Börsmorgons Emelie Lundgren. 

Marginalen var 1,6 procent, att jämföra med 1,1 procent motsvarande kvartal i fjol. Första kvartalet är säsongsmässigt svagare för Skanska bland annat på grund av vintervädret. 

”Jämfört med första kvartalet året innan har vi ökat lönsamheten och vi fortsätter kvartalet för kvartal att gradvis förbättra lönsamheten inom bygg”, säger Anders Danielsson 

Skanska har kunnat hålla i princip alla svenska projekt i gång under kvartalet. 

”Det har varit prio nummer ett, att hålla i gång projekten. I USA och Storbritannien är en del stängda, på grund av myndighetsbeslut - inte på grund av vi inte har material eller personal”, säger han. 

Vissa störningar har man märkt av i leveranskedjorna, men det har varit av mindre omfattning säger han. 

Hur länge de amerikanska och brittiska projekten tvingas vara stängda är olika. 

”Det varierar mycket från dag till dag. En del projekt startar upp igen. Byggverksamhet har klassats som samhällskritisk så myndigheter har hög prioritet på att få igång våra projekt. Det underlättar ju förstås”, säger Skanskas vd. 

Han räknar med en svagare konjunktur framöver. 

”Det beror på marknaden, det är väldigt osäkert. Men vi tror svagare ekonomi framåt, åtminstone de närmaste tolv månaderna, det påverkar oss också.”

När det gäller marginalen i den amerikanska byggverksamheten är det skiftet från gamla, sämre projekt och allt fler ”friska” projekt som sätter sina spår, säger han. Men Skanska måste likväl dras med en del mindre lönsamma projekt även framöver. 

”Vi räknar med att de projekt som inte bidrar till lönsamheten till största del är avslutade 2021, även o en del avslutas 2022”, säger han, utan att vilja specificera vad det då innebär för USA-marginal för Skanska. 

Han nöjer sig med att säga att lönsamhetsmålet för byggverksamheten är 3,5 procent, men att det kommer att variera i olika geografier. 

Även bostadsmarknaden har varit stark – hittills.  

”Vi tror på svagare marknad för bostadsbygg närmaste tolv månaderna åtminstone. Vi säljer fortfarande bostäder men vi tror på en något svagare marknad. Under första kvartalet har vi dock haft en stark utveckling, både när det gäller sålda och startade bostäder. Och även lönsamhetesmässigt ligger vi över våra mål” säger han. 

Att Storbritannien kommit ur brexitosäkerheten är bra, säger han, särskilt som det inneburit att regeringen dragit igång infrastrukturprojekt som höghastighetsjärnvägen mellan London och Birmingham. Det är ett bra sätt att ta sig ur en lågkonjunktur, säger han. 

På frågan om varför utdelningen ställts in - när nu coronaeffekten varit så begränsad - säger han att det är för att säkra företaget och kassan. 

”Men ambitionen är att, om omständigheterna tillåter det, i höst kalla till extra bolagsstämma”, säger Anders Davidsson. 

 

 

Innehåll från Advokatfirman MORE EvenderAnnons

Bristande finansiell regelefterlevnad kan bli mycket kostsam

Det blir allt svårare för företag att säkra sin finansiella regelefterlevnad med de snabba förändringar som sker i en alltmer komplex regulatorisk miljö. Det gör att det har blivit allt viktigare att välja en juridisk partner som har spetskompetens inom området när du exempelvis ska säkra din löpande verksamhet, lansera nya produkter eller är intresserad av företagsförvärv inom finanssektorn.

– Den snabba utvecklingen har gjort att det är betydligt mer riskfyllt att driva företag inom den finansiella sektorn idag och mycket svårare för företag att ensamt säkra sin regelefterlevnad, menar Martin Orehag, advokat och delägare på MORE Evander. 

Det har under de senaste åren varit en otroligt snabb utveckling av det finansiella regelverk som företag inom den finansiella sektorn måste följa, där de nya reglerna tas fram på EU-nivå. Att inte följa regelverket kan leda till bland annat varning och mycket kännbara böter, och i sista hand att de tillstånd som företag har hos Finansinspektionen dras tillbaka.

– Ofta leder tillsynsprocesser av Finansinspektionen även till en stor negativ medial påverkan. Därför är det viktigt att få juridisk experthjälp i de här frågorna så att man gör rätt från början och undviker dyra misstag, berättar Martin Orehag. 

Stor fokus på den finansiella sektorn

Advokatbyrån MORE Evander hjälper idag bland annat värdepappersbolag, fondbolag, betalinstitut och finansiella institut med både enstaka projekt eller löpande compliance- och riskuppdrag. Byrån bistår också med juridisk expertis och projektledning vid ansökningsprocesser och företagsförvärv. MORE Evander har under de senaste åren haft ett stort fokus på IT och den finansiella sektorn och byggt upp en spetskompetens inom dessa sektorer. 

– Vi har lång erfarenhet av att arbeta med både IT och regelefterlevnadsfrågor inom finanssektorn. Därför ligger vi idag i framkant inom området och förstår den snabba digitala utveckling och den verklighet som många av våra kunder verkar i. Det är en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa våra klienter med kvalitativ expertis kring de alltmer komplexa frågeställningar som dyker upp.  

Som en relativt liten advokatbyrå, med 11 anställda, har MORE Evander alla fördelar en liten byrå kan ha när det gäller att bygga upp ett nära, personligt kundsamarbete. Samtidigt har byrån, tack vare sitt medlemskap i ADVOC, tillgång till global expertis från mer än 5 500 jurister och de advokatbyråer de arbetar för och kan stötta sina kunder både i Sverige och internationellt. Med ett nära kundfokus blir också digitaliseringsutvecklingen på den egna byrån en allt viktigare fråga.  

– Vi behöver verkligen inom advokatbranschen göra det enklare för våra klienter och komplettera våra traditionella konsulterbjudanden med digitala. Vi håller just nu på att ta fram olika digitala lösningar och först ut så sjösätter vi en digital avtalsplattform som bygger på det juridiska hantverket och de frågor vi stöter på. En lösning som vi tycker har saknats på marknaden och som många av våra klienter har efterfrågat, avslutar Martin Orehag.

Om MORE Evander 

MORE Evander är mer än bara en advokatbyrå. Kombinationen av den branschkunskap – särskilt inom IT och finansmarknaden - och vår juridiska kunskap gör oss till en juridisk och affärsmässig partner. Med syftet att bygga långsiktiga relationer kan vi förstå klienters verksamhet och visioner, vilket tillsammans med vår erfarenhet och internationella anknytning ger våra klienter den bästa rådgivningen. 

Läs mer här!   

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman MORE Evender och ej en artikel av Dagens industri

SEB: Finansieringskostnader oroar i Intrum

Med betydande obligationsförfall kommande år ser SEB:s analytiker en stor refinansieringsrisk i inkassobolaget Intrum, med svällande räntekostnader i korten.

”Stigande finansieringskostnad är absolut en av huvudriskerna”, säger en analytiker på en annan bank.

Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera