Skanska vinstvarnar

Byggjätten Skanska vinstvarnar inför fjärde kvartalet. En omfattande omstrukturering kommer innebära en belastning på 1,1 miljarder kronor för fjolårets sista kvartal. Samtidigt storstädar den nye vd:n Anders Danielsson i koncernledningen.

Bild:TT

Rörelseresultatet för helåret 2017 väntas landa på 5,3 miljarder kronor. Det kan jämföras med en konsensusprognos på knappt 6,6 miljarder kronor enligt SME Direkt.

"Resultatet för byggverksamheten utanför Norden är mycket otillfredsställande under det fjärde kvartalet 2017", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Skanska SKA B -1,1% Dagens utveckling lanserar nu en rad åtgärder. Det handlar bland annat om en omstrukturering av byggenheterna i Polen och en anpassning av den tjeckiska verksamheten. Vidare ska bolaget lämna energisektorn i USA och fokusera den brittiska delen till kärnverksamheten.

"Till följd av den svaga marknaden i Europa kommer Skanska minska sin verksamhet inom infrastrukturutveckling och koncentrera sig på den amerikanska marknaden", skriver bolaget.

Omstruktureringen av byggenheterna kommer resultera i en nedskrivning på 1 miljard kronor för fjolårets sista kvartal medan kostnaden för omstruktureringen väntas belasta kvartalet med ytterligare 100 miljoner kronor.

Under 2018 uppskattas kostnaderna för omstruktureringen av affärsenheterna och en översyn av koncernens styrning uppgå till 600 miljoner kronor. 

Det kommer framför allt från kostnaderna för att säga upp drygt 3.000 anställda. Skanska uppskattar att personalminskningen ska generera kostnadsbesparingar på 1 miljard kronor per år.

Samtidigt passar Anders Danielsson, som tillträdde som vd vid årsskiftet efter att ha lett byggenheterna i USA och Skanska Infrastruktur, att storstäda i koncernledningen.

Ekonomi- och finansdirektören Peter Wallin, personaldirektören Veronica Rörsgård, Nordenchefen Pierre Olofsson och Christel Åkerman får lämna koncernledningen.

Magnus Persson tar plats i koncernledningen som ny ekonomi- och finanschef medan Kirsti Mettälä blir ny personaldirektör. Richard Kennedy, tidigare vd för Skanska USA Building, tar plats i koncernledningen som vice vd med ansvar för byggverksamheterna i USA och Skanska Infrastrukturutveckling.

De nya siffrorna motsvarar ett resultat om 12 kronor per aktie. Styrelsen föreslår att utdelningen bibehålls på 8,25 kronor per aktie.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?