ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Skanska vinstvarnar

Byggjätten Skanska vinstvarnar inför fjärde kvartalet. En omfattande omstrukturering kommer innebära en belastning på 1,1 miljarder kronor för fjolårets sista kvartal. Samtidigt storstädar den nye vd:n Anders Danielsson i koncernledningen.

Rörelseresultatet för helåret 2017 väntas landa på 5,3 miljarder kronor. Det kan jämföras med en konsensusprognos på knappt 6,6 miljarder kronor enligt SME Direkt.

"Resultatet för byggverksamheten utanför Norden är mycket otillfredsställande under det fjärde kvartalet 2017", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Skanska lanserar nu en rad åtgärder. Det handlar bland annat om en omstrukturering av byggenheterna i Polen och en anpassning av den tjeckiska verksamheten. Vidare ska bolaget lämna energisektorn i USA och fokusera den brittiska delen till kärnverksamheten.

"Till följd av den svaga marknaden i Europa kommer Skanska minska sin verksamhet inom infrastrukturutveckling och koncentrera sig på den amerikanska marknaden", skriver bolaget.

Omstruktureringen av byggenheterna kommer resultera i en nedskrivning på 1 miljard kronor för fjolårets sista kvartal medan kostnaden för omstruktureringen väntas belasta kvartalet med ytterligare 100 miljoner kronor.

Under 2018 uppskattas kostnaderna för omstruktureringen av affärsenheterna och en översyn av koncernens styrning uppgå till 600 miljoner kronor. 

Det kommer framför allt från kostnaderna för att säga upp drygt 3.000 anställda. Skanska uppskattar att personalminskningen ska generera kostnadsbesparingar på 1 miljard kronor per år.

Samtidigt passar Anders Danielsson, som tillträdde som vd vid årsskiftet efter att ha lett byggenheterna i USA och Skanska Infrastruktur, att storstäda i koncernledningen.

Ekonomi- och finansdirektören Peter Wallin, personaldirektören Veronica Rörsgård, Nordenchefen Pierre Olofsson och Christel Åkerman får lämna koncernledningen.

Magnus Persson tar plats i koncernledningen som ny ekonomi- och finanschef medan Kirsti Mettälä blir ny personaldirektör. Richard Kennedy, tidigare vd för Skanska USA Building, tar plats i koncernledningen som vice vd med ansvar för byggverksamheterna i USA och Skanska Infrastrukturutveckling.

De nya siffrorna motsvarar ett resultat om 12 kronor per aktie. Styrelsen föreslår att utdelningen bibehålls på 8,25 kronor per aktie.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer