1515

Skanska vinstvarnar för det andra kvartalet

Byggjätten Skanska meddelade på fredagsmorgonen att de gör nedskrivningar på totalt 780 miljoner kronor i Storbritannien och USA. Bakom nedskrivningen lurar enligt bolaget en lägre produktionstakt och förseningar i olika projekt.

Bild:TT

Efter nedskrivningarna väntas Skanskas rörelseresultat för det andra kvartalet uppgå till 1,5 miljarder kronor jämfört med 1,7 miljarder kronor under samma kvartal i fjol.

Nedskrivningen i USA rör främst lägre produktionstakt än väntat samt förseningar i projekt. Skanska poängterar dock att de tidigare kommunicerade förhandlingarna med kunder angående kostnader i samband med designförändringar inte har någon finansiell påverkan i det andra kvartalet.

Sälj fakturan till bäst pris. Starta ansökan här (extern tjänst)

I Storbritannien rör projektnedskrivningarna främst en lägre produktionstakt än beräknat, förseningar i projekt som väntas resultera i tillhörande straffavgifter samt överskridna kostnader som en konsekvens av stora designförändringar från kunder.

”Under det senaste kvartalet identifierade vi kostnadsöverskridanden inom ett begränsat antal projekt i Storbritannien och USA. Enligt vår genomgång beror de framförallt på att vi inte har nått den förväntande produktionstakten. Vi kan även se förseningar i ett begränsat antal av dessa projekt”, säger Johan, Karlström, vd för Skanska, på fredagens telefonkonferens.

”Det är förstås viktigt för oss att uppfylla kundernas förväntningar. Det måste vara en prioritering och när vi drabbas av förseningar och en lägre produktionstakt leder det till högre kostnader för att uppfylla våra åtaganden”, fortsätter han.

Skanska förväntar sig att rörelseresultatet inom byggverksamheten kommer uppgå till 0,1 miljarder kronor under det andra kvartalet 2017. Enligt den senaste sammanställningen från SME Direkt, från i maj, hade analytikerna i snitt väntat sig att rörelseresultat från byggverksamheten skulle landa på 1 miljard kronor.

”Vi är så klart inte alls nöjda och vidtar ytterligare åtgärder för att återställa lönsamheten i verksamheten”, säger Johan, Karlström.

Enligt SME Direkt hade analytikerna i snitt väntat sig ett rörelseresultat på 1,85 miljarder kronor för det andra kvartalet.

”Det preliminära resultatet är ungefär i linje med var konsensus har legat. Däremot ser mixen lite annorlunda ut och man gjorde ju ett väldigt bra resultat i bostadsdivisionen medan den kommersiella fastighetsutvecklingen ser lite svagare ut”, säger en analytiker som vill vara anonym till Di.

När det gäller fredagens vinstvarning anser analytikern att det var nedskrivningen i Storbritannien som var mest överraskande.

”I USA Civil har man haft problem tidigare så den kanske inte kommer som en lika stor överraskning, men jag tror Storbritannien var en lite större överraskning”, säger analytikern.

”Det man har sett tidigare i Skanska är att det kommer sådana här saker man inte räknat med lite då och då i byggverksamheten. I fjol var det Polen som small”, fortsätter analytikern.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?