1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Skånska planen för att bli världsledande på digital hälsa

Med arv från en världs­ledande mobilindustri och en forskningsintensiv läkemedelsbransch hävdar förespråkare att Skåne har goda förutsättningar att bli bäst i världen på digital hälsa.
Andra tycker att det är att sikta väl högt och att satsningarna som görs inte är tillräckliga.

I ett av Sigma Connectivitys topphemliga labb arbetar Kar-Yu Poon. Med hjälp av mikroskop monterar han komponenter på ett kretskort.
I ett av Sigma Connectivitys topphemliga labb arbetar Kar-Yu Poon. Med hjälp av mikroskop monterar han komponenter på ett kretskort.Bild:Joey Abrait
Ebba Fåhraeus, vd för inkubatorn Smile.
Ebba Fåhraeus, vd för inkubatorn Smile.Bild:Jenny Leyman
Anders Eidergard, vd för Attain Health.Bild:Joey Abrait
Per-Anders Hedin, affärsområdeschef på Sigma Connectivity.
Per-Anders Hedin, affärsområdeschef på Sigma Connectivity.Bild:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Innehåll från Nord SecurityAnnons

Därför ska du aldrig använda jobbdatorn privat

Ett företag behöver ha kontroll över sina enheter och användare. När allt fler arbetar på distans behöver ett företagsVPN implementeras – och de anställda förstå riskerna med att surfa privat på sina jobbenheter.

– Med två olika VPN kan både företagssäkerhet och personlig integritet hos de anställda bevaras, säger Adrianus Warmenhoven, Defensive Strategist på NordVPN.

Antalet cyberattacker ökar i genomsnitt med 30 procent varje år. Det visar studier som också konstaterar att var tredje internetanvändare, 142 miljoner människor, använder VPN-tjänster för att få större frihet och samtidigt öka sin integritet och säkerhet på nätet. Ett VPN skickar datatrafiken via en krypterad tunnel och bidrar bland annat till anonymitet och skydd från hackare. Det möjliggör även för personer på olika ställen i världen att säkert arbeta i samma nätverk och ger användaren potential att få åtkomst till onlinetjänster som annars hade blockerats. I dag har ledande VPN-leverantörer som exempelvis NordVPN tänjt på gränserna för vad ett VPN egentligen är, genom att addera funktioner för skydd mot skadlig kod.

Då hackers använder andra metoder för att komma åt företag än privatpersoner behövs dock olika typer av VPN för att säkerställa användarens säkerhet – och gör du privata ärenden på din företagsenhet kan både du och företaget påverkas negativt.

Använder alltid skyddade uppkopplingar

Adrianus Warmenhoven arbetar som Defensive Strategist på NordVPN, en av världens mest avancerade VPN-tjänster. Den används av miljontals internetanvändare över hela världen och garanterar integritet utan spårning. Adrianus är specialiserad på konsumenternas cybersäkerhet och cybersäkerhet i vardagen och berättar att han själv aldrig skulle använda oskyddade uppkopplingar, varken privat eller i jobbet.

– För mig är den personliga integriteten alldeles för viktig – jag är fullt medveten om hur enkelt information och uppgifter om mig annars kan spridas till andra.

Sedan pandemin har Adrianus, så som många andra, arbetat mer på distans. I dag använder han två VPN – ett till företagsenheterna och ett till sin privata mobil och telefon – något han konstaterar att alla som värnar om säkerhet och sitt privatliv borde ha.

– När allt fler anställer arbetskraft remote eller arbetar från hybridkontor suddas gränsen mellan arbete och privatliv lätt ut. Att använda samma enhet både under och efter arbetstid kan dock vara mer riskabelt än man tror, både för användaren och företaget. Företag loggar det som sker på sina enheter, vilket innebär att ditt surfande inte är så privat som du tror.

”Hackers har olika intressen”

Carlos Salas arbetar som Engineering Manager på NordLayer, en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Han håller med om att företagen arbetar hårt för att skydda sin information och ha kontroll över sina enheter och användare.

– Till skillnad från ett privat VPN är företagens nätverkslösningar främst avsedda för att skydda företagets integritet, inte individens. När de anställda tar med sina enheter hem försvinner en del av den kontrollen; program som inte hör hemma i arbetet kanske laddas ner och gör företaget mer sårbart för intrångsförsök.

Carlos berättar att hackers har olika intresse för företag och privatpersoner. De som vill komma åt dig som privatperson försöker få tillgång till bankdetaljer eller andra uppgifter om dig som person – och Adrianus konstaterar att hackers som är ute efter företagsinformation ofta struntar i det som har med privatpersonen att göra. 

– Om du använder din jobbdator när du surfar hemifrån blandas världarna ihop och du öppnar upp säkerhetsdörrar som hackers annars inte hade brytt sig om att titta på. Genom att ha ett VPN på din privata dator även när du arbetar hemifrån säkerställer du att du får behålla din integritet och att företaget kan fortsätta växa.

Om Nord Security:

NordVPN är världens mest avancerade VPN-tjänsteleverantör och används av miljontals internetanvändare världen över. NordVPN erbjuder dubbel VPN-kryptering och Onion Over VPN och garanterar integritet med noll spårning. En av de viktigaste funktionerna i produkten är Threat Protection, som blockerar skadliga webbplatser, skadlig kod, spårare och annonser.

NordLayer skapades av NordVPN:s ingenjörer för specifika företagsbehov. NordLayer är en adaptiv säkerhetslösning för nätverksåtkomst för företag. Den hjälper organisationer av alla storlekar att uppfylla skalnings- och integrationsutmaningar. NordLayer rör sig mot ett ständigt utvecklande SASE-ekosystem och är snabbt och enkelt att implementera med befintlig infrastruktur, är hårdvarufri och utformad för skalning.

Både NordVPN och NordLayer är en del av Nord Security, hemvist för avancerade cybersäkerhetslösningar. 

Läs mer på nordvpn.com/sv 

Läs mer på nordlayer.com 

 

Mer från Nord Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nord Security och ej en artikel av Dagens industri

12 startupbolag som vill digitalisera vården

Närmare en halv miljard investerades i techbolag med inriktning på vård 2016. Och trenden att investera i healthtechbolag fortsätter. Här är 12 hälsobolag som förändrar hur vi ser på vård.

Från vänster topp: Kry, Competencer, Doctrin och Visiba.
Från vänster topp: Kry, Competencer, Doctrin och Visiba.

Ministern ansvarig för idrott sjukvård och folkhälsa, Gabriel Wikström (S), tror på en digitaliserad vård och att Sverige ska vara världsledande inom e-hälsa om åtta år. 

Läs mer: Därför är hälsa det hetaste området inom tech

Här följer 12 bolag som är en del av den digitaliserade vården i Sverige:

Foto:

Teamet bakom Kry: Fredrik Jung Abbou, Josefin Landgård, Johannes Schildt och Joachim Hedenius. Pressbild.

Kry (NTL) är en digital vårdcentral som erbjuder sina patienter digitala möten med läkare över videolänk. Bolaget, som är baserat i Stockholm, har ingen fysisk vårdcentral, men samarbetar med lokala aktörer i Jönköpings län.

Bolaget grundades 2014 av Joachim Hedenius, Johannes Schildt, Josefin Landgård och Fredrik Jung Abbou.

Hittills har Kry tagit in 60 Mkr i riskkapital från Creandum, Index Ventures och Project A Ventures. Bolaget omsatte 1,6 Mkr 2015 med en förlust på 5 Mkr.

Läs även: Hon ska hjälpa till att ta Kry ut i Europa

Min Doktor (NTL) är en digital vårdcentral där kontakt med läkare främst sker genom skriftlig kommunikation mellan patient och läkare. 

Bolaget grundades 2014 av Magnus Nyhlén och har sin bas i Malmö. Efter att ha riktat in sig på privat sjukvård, med avtal med de största försäkringsbolagen, har bolaget nu tagit ett bredare fokus och erbjuder digital vård till allmänheten genom samarbeten med fysiska vårdcentraler.

Min Doktor har tagit in närmare 350 Mkr från EQT Ventures, Inbox Ventures, Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. Den senaste rundan var tidigare i maj då bolaget tog in 218 Mkr. Bolaget omsatte 2015 6,9 Mkr med en förlust på 18 Mkr.

Läs även: Så högt värderas Min Doktor

Foto:

Johan Gustafsson, vd och medgrundare av Visiba. Pressbild.

Visiba är en teknisk underleverantör, främst inom den offentliga vården. Bolaget har en e-hälsoplattform som kombinerar videomöten och textkommunikation med säker identifiering, betalning och tidsbokning.

Visiba har kunder i fem länder och avtal med sex landsting.

Bolaget grundades 2014 av Andreas Larsson, Samuel Sporrenstrand, Mike Blixt och Johan Gustafsson, och har sedan dess tagit in 14 Mkr i externt kapital.

2016 omsatte det 600 000 kronor (brutet räkenskapsår) och gjorde en förlust på 5,8 Mkr.

Läs mer: Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm

Foto:

Doctrins grundare Ashkan Labaf och Magnus Liungman. Pressbild.

Doctrin (NTL) vänder sig till vårdgivare med en digital tjänst som samlar in patienters vårdhistoria, symtom och förväntningar och skickar dem till sjukvårdspersonalen inför ett vårdbesök. Syftet är att förenkla, förbättra resursutnyttjandet, samt öka patientens delaktighet.

Bolaget, med fem grundare, varav Ashkan Labaf och Magnus Liungman har varit med från starten, har sedan 2016 tagit in 33 Mkr från bland annat Capio och Klarnagrundaren Niklas Adalberths Norrsken Foundation.

Doctrin har ännu ingen redovisad omsättning.

Läs mer: Klarna-grundarens stiftelse investerar i Doctrin

Frisq (NTL) utvecklar digitala tjänster som ska underlätta privatpersoners kontakter med apotek och vårdgivare. Frisq har avtal med bland andra e-hälsomyndigheten och köpte nyligen en teknikplattform utvecklad inom Karolinska Institutet.

Bolaget grundades 2009 och i oktober i fjol noterades bolaget på Stockholmsbörsens First North-lista. 

Läs mer: Frisq köper plattform och tar in 50 miljoner kronor

Foto:

Tove Toll och Janna Jarlman driver bolaget Competencer. Pressbild.

Competencer (NTL) grundades 2014 av Janna Jarlman, Tove Toll och Solen Oliviéro-Naturel. Competencer är en plattform som kopplar samman terapeuter, psykologer och coacher med privatpersoner som söker hjälp. Integrerade videomöten är en del av lösningen, men det går också att boka vanliga möten. 

Bolaget grundades 2014 och har hittills tagit in cirka 4 Mkr i riskkapital från bland andra Klarnagrundaren Niklas Adalberth, affärsängelnätverket Stockholm Business Angels samt riskkapitalbolaget Recapex. 

Omsättning 2015: 70 000 kronor. 
Förlust: 768 000 kronor. 

Läs även: Klarna-grundare investerar i terapi-sajt

Remente (NTL) är ett digitalt hjälpmedel som i dag används i ett pilotprojekt med epsykiatrienheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att kunna hjälpa patienter inför, under och potentiellt efter sin behandling. Bolaget lanserade sin betaversion av appen 2015.

Läs även: Remente i samarbete med Sahlgrenska

Remente har tagit in 4 Mkr av där affärsänglarna Mikael Pawlo och Sam Bonnier finns med som investerare.

 

Foto: Jesper Frisk

Raoul Scherwitzl och Elina Berglund Scherwitzl är grundare av Natural Cycles.

Natural Cycles (NTL) har som första app i världen godkänts som preventivmedel, och är certifierad i hela Europa. Appen bygger på att kvinnor mäter sin kroppstemperatur varje morgon och för in datan i mobilen.

Bolaget, som är grundat av Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl, har tagit in 65 Mkr i riskkapital från bland annat Sunstone Capital, Bonnier Growth Media, affärsänglarna Mattias Miksche och Isabella Löwengrip.

2016 omsatte bolaget på 18 Mkr och gick med förlust.

Läs även: Natural Cycles påbörjar samarbete med fertilitetsklinik

Aifloo (NTL) vill med hjälp av ett armband göra livet säkrare för äldre med behov av omsorg. Aifloos system förstår rörelser och beteendemönster och larmar vid avvikelser, till exempel vid fall, frånvaro från sängen eller ändrade matvanor. Systemet sparar även tid och resurser för vårdgivare samt ökar tryggheten hos äldre och anhöriga.

Aifloo grundades 2015 av Felix Etzler, Anders Widgren och Michael Collaros. 

Hittills har bolaget tagit in 22 Mkr och har bland annat Länsförsäkringar som delägare.

Läs även: King-grundarna investerar i Arthro Therapeutics

Arthro (NTL), tidigare Arthro Therapeutics, har utvecklat en digital behandlingsmetod för artros som man hävdar är flera gånger mer effektiv än traditionella behandlingar. 

Bolaget startades av Jakob Dahlberg och Leif Dahlberg 2015. 

Arthro har ännu ingen redovisad omsättning men har tagit in 28,5 Mkr av bland annat Kinggrundarnas riskkapitalbolag Sweet Capital och affärsänglarna Sophia Bendz och Hampus Jakobsson, samt från Lunds universitet.

Förlust: 5 Mkr. 

 

Foto: Press

Will Stoddart är vd för Werlabs

Werlabs (NTL) är ett blodtestbolag som använder vårdens existerande infrastruktur för blodanalys. Användaren tar ett blodprov på vårdcentralen och får inom ett dygn närmare 30 hälsovärden och en läkarkommentar på nätet.

Sedan starten 2015 har bolaget har tagit in 37 Mkr från bland andra Avitogrundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert samt Sunstone Capital. Werlabs, med grundarna Rickard Lagerqvist, Will Stoddart, Simon Reinius och Thomas Fly, har nyligen expanderat till Norge. 

Bolaget omsatte drygt 18 Mkr 2016, och gjorde en okänd förlust. 

Läs även: Werlabs sålde blodanalyser för 18 miljoner

Lifesum (NTL) hjälper användarna att leva mer hälsosamt genom att hålla koll på matintag och träning. Sedan starten 2009 har tjänsten vuxit internationellt och har nu över 20 miljoner användare.

Lifesum är grundat av Martin Wählby, Tove Westlund, Henrik Torstensson och Marcus Gners. Bolaget har tagit in 130 Mkr i riskkapital av bland andra Bauer Media, Draper Esprit och Nokia Growth Partners.

Det senaste resultatet, från april 2016, visar en omsättning på 65 Mkr och en förlust på 25 Mkr.  

Den här listan publicerades första gången 10 april.

Läs mer: Ministern: Ersättningen till digitala vårdcentraler ska sänkas
 Foto: Erik Nylander/ TT
Idrotts-, social- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) vill att Sverige ska bli världsbäst på e-hälsa till 2025. Foto: Erik Nylander/ TT

Foto:

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera