Som ung spelade han i ett rockband som turnerade i Australien. Han har jobbat som rörläggare, ägt ett skivbolag, drivit nattklubb, kafé och en framgångsrik tv-spelsbutik. Men när 40-årsstrecket började närma sig tänkte Peter DeMaltén, som så många andra, att det var dags att ”bli vuxen”. Han sålde sin butik och såg framför sig en karriär som säljare.
”Men utan gymnasieutbildning och med usla betyg insåg jag att det inte var så enkelt att komma in någonstans. Då återstod att bli entreprenör igen.”
Året var 2007 och trehjuliga cyklar med en låda framtill hade blivit ett allt vanligare inslag på Malmös gator. De hade länge varit populära i Danmark, inte minst bland familjer med småbarn.
”Jag ville köpa en sådan till min familj men studsade till när jag såg priset på 30.000 svenska kronor. Just där och då föddes idén till Cargobike, jag tänkte att det måste gå att sälja en lådcykel billigare.”
Tillsammans med sin granne, Peter Johnsson, började de beställa lådcyklar från en fabrik i Asien. Cyklarna monterades ihop i hans garage och såldes på nätet för lägre priser än de danska konkurrenterna. För att visa upp sina cyklar åkte de runt på mässor, på festivaler och ställde sig utanför Ikea-butiker.
”Det var en slags gerillamarknadsföring där vi tänkte att om vi bara kan sälja en enda cykel i en stad så skulle andra se den och vilja ha en likadan. Vi trodde verkligen på lådcyklarna som då var okända utanför Malmö.”
Strategin visade sig vara lyckad. I dag, femton år efter starten, är lådcyklar ett vanligt inslag på svenska gator i många städer och Cargobike är klar marknadsledare i segmentet. Bolaget har vuxit varje år sedan starten och omsatte 87 miljoner kronor i fjol. Prognosen i år är att sälja 5.500 cyklar och att öka omsättningen till 130 miljoner kronor.
”En nyckel för vår tillväxt var att vi tidigt gick ‘all in’ för bolaget. Det finns många garageföretag i den här nischen som vill slåss med låga priser. Men de brukar försvinna medan vi har varit uthålliga och har återinvesterat alla vinster i bolaget med drömmen om att bygga något stort”, berättar Peter DeMaltén som inte hymlar med att Cargobike också gynnats av ett par tydliga trender i samhället.
Det handlar om en generell cykeltrend där en ny generation i ökad utsträckning väljer bort bilen.
”Men framför allt har elcykelboomen gynnat oss. En traditionell lådcykel är ganska tung att cykla på, särskilt i kuperade städer. Men med en elmotor funkar det bra överallt och 2015 gick vi helt över till att bara sälja lådcyklar som drivs med el”, förklarar Peter DeMaltén samtidigt som han visar runt i bolagets visningshall i en industrilokal i Malmös hamnområde.

Här står bolagets 15 olika modeller uppställda, alla med en låda framför styret. Flera har bänkar i lådan och är utrustade med barnbälten.
”Vi vill ligga i mittensegmentet. Det är ganska enkelt att göra en dyr cykel och faktiskt också en billig. Men utmaningen är att hitta rätt balans mellan pris och kvalitet för att nå den stora massan. Vi tror att vi har lyckats hyfsat bra”, säger Peter DeMaltén och får medhåll från sin partner.
”Det har nog varit en styrka att vi inte själva har en cykelbakgrund. Därmed riskerar vi inte att snöa in oss på coola komponenter och komplicerade lösningar utan kan krasst analysera vad den stora massan av kunder verkligen vill ha.”
I en angränsande industrilokal står ett tiotal medarbetare och monterar ihop cyklarna som kommer i delar från fabriker i Polen och Taiwan. De färdiga cyklarna körs sedan ut till bolagets drygt 300 återförsäljare. Peter DeMaltén berättar att runt 80 procent av försäljningen numer går via de här cykelbutikerna, övriga 20 procent säljs fortfarande via nätbutiken.
”Butikerna var länge skeptiska till lådcyklar men sedan några år finns det ett enormt tryck härifrån. Vi känner inte av någon lågkonjunktur och det enda som styr vår tillväxt är i vilken takt som vi klarar av att producera. Det finns en begränsning eftersom vi inte vill riskera vår likviditet och balansräkning.”
Den givna följdfrågan är om ägarduon kan tänka sig att ta in nytt kapital från externa ägare, för att snabba på tillväxten.
”Vi får en ganska många förfrågningar och det här är en fråga som vi diskuterar just nu”, svarar Peter DeMaltén kryptiskt.
En annan anledning till att ta in externt kapital skulle vara för att driva på bolagets internationella expansion, som just tagit fart. Cargobike har i dag återförsäljare av sina lådcyklar i de flesta europeiska länder.
”Många butiker har kontaktat oss för att de vill sälja våra produkter och då får de det. Den första dedikerade satsningen utanför Sverige gjorde vi i Danmark härom året där vi har en egen organisation och över 100 återförsäljare. Det har gått bra och nästa år ska vi etablera oss i Tyskland.”
Efter det då?
”Vi har planer för det också. Så mycket kan jag säga.”