Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Skånska bönor ska ersätta kött och soja – letar ”större pengar”

Närodlade lupinbönor ska bli framtidens basmat. De ska bli ett alternativ till både köttprodukter och sojabaserat köttsubstitut. Förankrat i den skånska myllan ska Lupinta ställa om den globala livsmedelsindustrin.

”Det handlar om att förändra ett helt ekosystem”, säger Eslam Salah, hjärnan bakom Malmötillverkade lupinbaserade livsmedel.

Eslam Salah vd och grundare till företaget Lupinta i Malmö.
Eslam Salah vd och grundare till företaget Lupinta i Malmö.Foto:Hussein El-Alawi.

”En stor del av sojaproduktionen sker i dag i länder utanför EU. Det innebär långa transporter och en produktion som på många håll är ohållbar”, säger Eslam Salah vd och grundare till företaget Lupinta i Malmö.

Eslam Salah såg en möjlighet och en lösning på problemet i lokala resurser. De lokalt odlade lupinbönorna, som inte ska förväxlas med den vilt växande blomsterlupinen, är en baljväxt som innehåller protein.

Bolagets första produkt är tempeh, en fermenterad filé som kan stekas, grillas eller användas i grytor.

”Konsumenten ska inte behöva kompromissa varken med miljön eller näringsinnehållet”, förklarar Eslam Salah och berättar att han försöker uppmuntra fler bönder att odla lupin.

Han menar att de försöker närma sig problemen med import, köttkonsumtion och koldioxidutsläpp på ett holistiskt sätt.

”Det handlar om att ändra ett helt ekosystem. Lupinbönan är inte bara ett alternativ till soja utan också till kött. Vi importerar 50 procent av allt vi äter och det är inte hållbart, men jag förespråkar ett hållbart sätt att leva utan att behöva offra eller tumma på kvalité eller bekvämlighet.”

Eslam Salah har studerat lantbruksvetenskap i både Egypten där han har sina rötter, och på SLU Alnarp i Sverige. Idén till tempeh på lupinbönor kom efter att han experimenterat med lupin som snacks i början av 2018. I dagens Egypten är lupinbönan en ingrediens som serveras i måltider under olika högtider.

”Då väcktes frågan om vi kan odla den här i Sverige.”

Lupinbönan ska inte bara vara ett alternativ till soja utan också till kött.

”Om vi kan göra en bra och smaklig proteinprodukt är det lättare för konsumenter att hoppa över köttet. Vi vill att det ska vara lättare för människor att konvertera”, säger han, men tillägger att deras tempeh inte försöker efterlikna köttet.

Responsen har varit bra. Idag finns produkten i Icas centrala sortimentskatalog och i flera butiker över hela landet. Även restauranger använder Lupintas tempeh.

”Paul Svensson [känd kock] sa till mig personligen att det här är den bästa tempeh på marknaden. Han borde veta vad han talar om.”

Företaget köper lupinbönor från flera bönder, majoriteten i Skåne. Produktionen ligger vid Nobeltorget i Malmö och nu letar de efter större lokaler. För närvarande består företaget av fyra personer men även där kommer företaget att växa inom kort.

Lupinta är ett startup-bolag under inkubatorhuset Mincs vingar som ägs av Malmö stad. Företaget bildades i mitten av 2019. Omsättningen är blygsam, pengar kommer in men utvecklingen kostar och vinsten är än så länge långt borta.

Den ekonomiska uppbackningen står tre ängelinvesterare för och en ny investeringsrunda är på gång.

”Vi letar större pengar”, säger Eslam Salah och går in i ett resonemang om matentreprenörers utmaningar i allmänhet och jakten på kapital i synnerhet.

Entreprenörskap i sig är hårt. Det är ett kämpande, mycket arbete och uppoffringar. En livsstil. Nystartade matföretag är få. Foodtech-företag ännu färre i jämförelse med exempelvis techbolag.

”Man måste jobba hårdare för att hitta investerare och hittar man dom hittar man inte lika mycket pengar som i andra branscher. Därför får man göra mycket på egen hand. Du har inte råd att anställa i samma utsträckning.”

Eslam Salah är positiv och menar att det håller på att luckras upp. Resurserna till matinnovation blir fler i takt med att medvetenheten kring matens påverkan på miljön och klimatet ökar.

”Men här spelar politikerna en stor roll och jag tror att statliga innovationsmyndigheter som till exempel Vinnova kommer att behöva agera och fokusera mer på matutveckling.”

Soja- och köttproducenter är förvisso företagets konkurrenter men Eslam Salah ser lokala matproducenter mer som samarbetspartners.

”Vi måste hjälpa och stötta varandra i att ta fram god mat. Ett företag kan inte åstadkomma hela förändringen själv.”

Lite därför, men också för att Eslam Salah anser att många inkubatorer saknar kunskapen som matentreprenörer behöver, var han med och startade Food Malmö. En inkubator för matentreprenörer.

I mitten av februari utsågs Lupinta till årets startup på Malmö näringslivsgala. En utmärkelse som Eslam Salah rankar högt.

”Det betyder att någon ser vad vi gör. Det ger ny energi att fortsätta framåt och bevisar att vi är på rätt spår.”

Nu kommer företaget att fortsätta arbetet med produktutveckling vilket innebär att ta fram fler substitut. Och nu faktiskt nåt som efterliknar kött jämfört med redan existerande tempeh.

”Vi vill också ha något för flexitarianer, som faktiskt vill ha en liknande upplevelse som kött. Produkterna ska vara för alla och hjälpa de som vill att ändra sina vanor.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?