Skånsk rymdgåva misstänks vara olaglig

Region Skåne skänkte i somras 800 miljoner kronor till forskningsanläggningen ESS. Nu ska det granskas om gåvan är olaglig, skriver Sydsvenskan.

Bild:TT

Beslutet att skänka pengarna fattades av Skånes högsta politiker i slutet av juni, och tre dagar senare skickades pengarna iväg till European Spallation Source (ESS) i Lund.

Dagarna före beslutet lånade Region Skåne drygt en miljard kronor för att ha råd, ett lån som ska betalas tillbaka de närmsta 25 åren inklusive ränta. Den sammanlagda summan beräknas uppgå till drygt en miljard kronor för skattebetalarna. Gåvan motsvarar sex hundra kronor från varje person i Skåne.

Förvaltningsrätten i Malmö ska nu pröva om Region Skånes generösa gåva verkligen är laglig, efter att en man boende i Lund överklagat beslutet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?