Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Skåneföretagare ger sig inte om skatt på plast: ”De har gett sig på fel person”

Förra året röstade riksdagen ja till skatt på plastbärkassar. Skatten gäller även nedbrytningsbar plast. Nu överklagar Helsingborgsentreprenören och uppfinnaren Åke Rosén skattenämndens beslut till Högsta förvaltningsdomstolen. 

”Som det är nu fasas förnybar plast ut tillsammans med fossilbaserad”, säger han.

Åke Rosén är personen bakom företaget Gaia, som också tar fram skyddsförkläden till vården.
Åke Rosén är personen bakom företaget Gaia, som också tar fram skyddsförkläden till vården.Foto:Sven-Erik Svensson.

”Jag kommer inte ge mig, de har gett sig på fel person”, säger han.

Helsingborgaren Åke Rosén har 40 års erfarenhet av att ha forskat, utvecklat och miljöanpassat  plast.

Den första biobaserade och förnyelsebara produkt han utvecklade och tillverkade var golfpeggar av potatisstärkelse och kalciumkarbonat (kalk). Peggen försvann med daggen under natten. Detta var 1974.

Han är grundare och delägare till Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials. Företaget tar fram produkter som ersätter plast. Bland annat har de tagit fram en biologisk nedbrytbar påse i det egenframtagna material Biodolomer. Materialet baseras mestadels på förnyelsebara källor för att ersätta fossilbaserad plast och minskar koldioxidutsläppen med upp till 80 procent.

När skatten på plastpåsar drevs igenom i maj 2020 blev chocken stor för företaget. Den nya lagstiftningen blev ett hårt slag för deras biomaterialpåsar när även de drogs med i skatten på 3 kronor per påse.

”Det försvann en hel marknad på en dag. Vi hade kunnat expandera genom den här påsen”, säger Åke Rosén.

Företaget grundades för tio år sedan. Under uppstarten fick företaget bland annat stöd av EU:s miljöprogram LIFE, i form av ett samarbetsprojekt på 30 miljoner kronor för miljövänlig utveckling. Den första produkten inom EU-projektet var en miljöanpassade påse.

”Utvecklingen har kostat miljoner och nu straffas vi med skatt”, säger Åke Rosén och menar att företaget hade kunnat anställa 30-40 personer om de sluppit skatten och fått tillverkningen att flyga.

Trots att Gaias bärpåse är gjord av mestadels förnyelsebara råvaror, komposterbar och godkänd av det statliga forskningsinstitutet RISE för fleranvändning drogs den över samma kam som fossila plastpåsar.

Skatterättsnämnden, den myndighet som ansvarar för bedömningen, anser bland annat påsens utseende innebär att den inte är avsedd för varaktigt bruk.

Beskedet blev ett nederlag för företagets framtidsplaner på tillverkning av miljöanpassade påsar i Sverige.

Skatterättsnämndens beslut, som Åke Rosén menar inte tagit hänsyn till material eller flergångs­användning, är överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen.

Han tycker att regeringens plastskattepolitik fokuserar på fel sak när den riktar in sig på nedskräpning istället för att ersätta fossilbaserade plaster. Blir det avslag i högsta instans finns det en risk att Gaia tar sin tillverkning av bärkassar utomlands istället.

”Till länder som stödjer omställningen till biomaterial och där plastproblemen är stora.”

Alla typer av plaster har påverkan på miljön vid nedskräpning och blir mikroplaster i naturen, det gäller även så kallad nedbrytningsbar plast, står det på regeringens hemsida.

Men Åke Rosén menar att han kan bevisa motsatsen med sin påse och kommer att skicka in ett certifikat han har som bevis och som han tycker bör innebära att hans påse ska skattebefrias.

”Gaias material Biodolomer blir till jord efter 24 timmar i en bakteriemiljö. Biodolomer lämnar heller inga mikroplaster efter sig”, enligt Åke Rosén.

”Som det är nu fasas förnybar plast ut tillsammans med fossilbaserad”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från OracleAnnons

Tre viktiga områden – som gett stora vinster

När Oracle tog sin egen medicin och gjorde om hel sina affärsmodell med hjälp av Oracle Cloud var en del extra viktig: ekonomihantering och finansiella operationer. Tack vare det revolutionerades tre viktiga områden, något som har gett stora tidsvinster.

Vill du veta mer om Business Transformation in Finance? 

När Oracle digitaliserade sin ekonomihantering hade man tre viktiga mål.

– För det första ville vi möjliggöra obegränsad skalbarhet genom att eliminera den mänskliga faktorn i våra affärsprocesser, säger Enzo Tolino, VP Finance EMEA på Oracle.

Det krävde i sin tur transaktionshantering som inte har några stegvisa kostnadsökningar, ingen mänsklig inblandning och inte heller någon kostnadsökning på grund av ökande volymer.

Bästa beslutsunderlaget

Det andra målet var att skapa det bästa beslutsunderlaget genom att kontinuerligt förbättra rapportering och analysförmåga, framförallt genom AI och maskininlärning.

– Att använda de teknikerna gör det möjligt för oss att förbättra våra sökinsatser och därmed våra analyser och insikter över tid.

Det tredje målet handlade om människorna.

– Vi ville skapa ett system som kunde glädja både våra kunder och anställda genom en bättre användarupplevelse.

De här målen valde Oracle att försöka nå genom att automatisera tre nyckelområden inom ekonomihanteringen, områden där man skulle kunna få stora effekter direkt efter införande: rapportering via Oracle ERP Cloud, planering via Oracle EPM Cloud samt utgiftshantering Oracle ERP Cloud. Och visst gav det resultat.

- Inom rapporteringen kunde vi till exempel se stora tidsvinster och  bättre rapportering och beslutsunderlag, något som gör att våra anställda kan lägga mer tid på att utveckla affären istället för att ägna sig åt administration.

Prediktiva analyser

Samma resultat ser man inom planeringen. 

– Nu får vi kontinuerligt rekommendationer och prediktiva analyser som är en stor hjälp i vår utveckling och i vårt strategiarbete.

Och inom utgiftshanteringen har automatiseringen verkligen skapat stor glädje hos de anställda, som nu slipper sitta och manuellt gå igenom kreditkortsräkningar och hotellkvitton.

– Att använda det automatiska systemet för första gången var himmelskt, säger Samuel Witt, vice president, product managment på Oracle.

– Det känns som att jag tidigare har ägnat flera år av mitt liv åt att gå igenom utgiftsredovisningar, så det här var en fantastisk upplevelse. Stort tack till teamet som har gjort det här möjligt.

 

Mer från Oracle

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oracle och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?