1515
Annons

Skåne hårdare virusdrabbat än Stockholm

Skåne har drabbats hårt under den andra coronavågen. Nu ska regionen analysera om det beror på att virusstammen har förändrats.

Foto:Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT, Johan Nilsson/TT

Under den andra coronavågen har Skåne drabbats hårdare än Stockholm, om man jämför exempelvis antalet patienter som får sjukhusvård för covid-19.

”En stor skillnad är ju att Skåne drabbades väsentligt lindrigare i våras och att vi därmed har färre immuna personer än i Stockholm. Det är säkerligen en del av förklaringen”, säger Skånes smittskyddsläkare Eva Melander under en digital presskonferens där bland annat även länsstyrelsen och polisen deltog.

En annan orsak kan vara att viruset möjligtvis har förändrat sig och att dessa nya stammar sprider sig mer i Skåne just nu än i andra delar av landet, säger Melander.

”Det har vi inga vetenskapliga belägg för ännu, men där gör vi en insats nu. Därför har vi intensifierat typningen av våra virusstammar nu. Vi kan bara spekulera, vi kan inte förklara”, säger smittskyddsläkaren.

Under våren hade Skåne som mest runt 100 inlagda patienter – varav runt 20–25 fick intensivvård – en enskild dag. Under måndagen den 11 januari fick 571 personer vård för covid-19, varav 62 patienter intensivvårdades. I torsdags vårdades 630 patienter på skånska sjukhus, men även då var antalet iva-vårdade 62 personer.

I Stockholm vårdades som mest runt 1.100 personer för covid-19 i april. Nu vårdas totalt 685 patienter på sjukhus i regionen, varav drygt 80 får iva-vård, enligt siffror från Region Stockholm i fredags.

Landets regioner kom nyligen överens om att viss vårdpersonal ska prioriteras upp och få coronavaccinet tidigare än planerat. I Skåne drar man redan på måndagen i gång och först ut att få vaccinet är personal på akutmottagningar och akutvårdsavdelningar, som exempelvis intensivvården, infektionsavdelningar och ambulansverksamhet.

Under tisdagen planerar Stockholm påbörja sin vaccination av viss vårdpersonal, enligt ett tidigare pressmeddelande från regionen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?