1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Skåne drabbas extra hårt av coronakrisen

En fjärdedel av de sydsvenska företagen spår att de kan drabbas av likviditetsproblem i år. Det visar en undersökning från Sydsvenska handelskammaren.

”Men svaren från undersökningen fortsätter att rulla in och de pekar på att det blir värre och värre”, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska handelskammaren.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset har lamslagit hela branscher och de sydsvenska bolagen har redan drabbats hårt. Inte minst eftersom den krisande besöksnäringen är förhållandevis viktig för regionens ekonomi. Det visar Sydsvenska handelskammarens undersökning där man frågat företag i södra Sverige hur de drabbats av krisen. Här framgår bland annat att 43 procent av importföretagen i Skåne har fått någon vara från en utländsk leverantör försenad. Ungefär en tredjedel upplever lägre efterfrågan än vanligt. Kanske mest oroande är att en fjärdedel, 25 procent, uppger att de kan drabbas av likviditetsproblem under 2020.

”Det kommer att bli värre. Det ser vi när svaren nu fortsätter att komma in. Vi har redan sett varsel och det kommer mer. Samtidigt ser vi hur produktion i Kina börjar komma igång som sen ska fortplanta sig i världen. De närmaste veckorna blir helt avgörande för att analysera krisens djup”, säger Sydsvenska handelskammarens vd Stephan Müchler i Ekonomistudion på Di TV där situationen i Sydsverige diskuterades.

Hur orolig är du?

”Det är mycket besvärligt i dag men fundamentala faktorer är i grunden så bra att det om ett halvår kommer se bättre ut. Det är min tro”, säger Stefan Müchler.

Måndagen var den första vardagen sedan Danmark stängde gränserna. Av normalt sex tåg i timmen går nu istället ett tåg i timmen över Öresundsbron. Även om de runt 17.000 svenskar som arbetar i Danmark fortfarande har möjlighet att komma in i Danmark väljer många att arbeta hemifrån. Tågen var bara halvfulla och bilarna få på bron. Enligt Johan Wessman, vd för Öresundsinstitutet så är Skåne som gränsregion just nu särskilt drabbat av Coronakrisen.

”Det handlar om att pendlingen försvåras och att hamnar stängs. Men också av ett relativt stort beroende i Skåne av gränshandel där handeln nu riskerar att drabbas om till exempel kläder och teknikvaror från Kina inte kan komma fram till affärerna”, säger Johan Wessman i Ekonomistudion.

Danmark har beslutat att staten går in och betalar 75 procent av lönerna i krisande bolag. Med dagens regeringsprogram väljer den svenska regeringen en annan modell där företagslikviditeten ska hjälpas genom bland annat uppskov av skatter och att staten står för sjukskrivningar. Flera frågor uppstår som till exempel om personer som bor i Danmark men arbetar i Sverige kan tvingas ta ut semester eller tjänstledigt för att ta hand om sina barn eftersom när danska skolorna stängt. Det är även oklart om danska arbetsgivare måste börja betala svenska arbetsgivaravgifter när de anställda som bor i Sverige tvingas jobba hemifrån på heltid.

”Det har alltid funnits vissa hinder för pendlare över Öresund eftersom det är olika regler i på arbetsmarknaden. Det är ganska typiskt att den här typen av gränshinder blir mer tydliga och växer när det uppstår en kris som nu”, säger Johan Wessman som annars är positiv till den svenska regeringens stora paket.

”Det är ett kraftfullt paket som är generellt och inte inriktat mot specifika branscher vilket jag tror är klokt. Sedan återstår viktiga frågor för vår region. Kommer till exempel staterna gå in och rädda flygbolagen? Jag tror det eftersom de är så systemkritiska.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?