Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Skåne drabbas extra hårt av coronakrisen

En fjärdedel av de sydsvenska företagen spår att de kan drabbas av likviditetsproblem i år. Det visar en undersökning från Sydsvenska handelskammaren.

”Men svaren från undersökningen fortsätter att rulla in och de pekar på att det blir värre och värre”, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska handelskammaren.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset har lamslagit hela branscher och de sydsvenska bolagen har redan drabbats hårt. Inte minst eftersom den krisande besöksnäringen är förhållandevis viktig för regionens ekonomi. Det visar Sydsvenska handelskammarens undersökning där man frågat företag i södra Sverige hur de drabbats av krisen. Här framgår bland annat att 43 procent av importföretagen i Skåne har fått någon vara från en utländsk leverantör försenad. Ungefär en tredjedel upplever lägre efterfrågan än vanligt. Kanske mest oroande är att en fjärdedel, 25 procent, uppger att de kan drabbas av likviditetsproblem under 2020.

”Det kommer att bli värre. Det ser vi när svaren nu fortsätter att komma in. Vi har redan sett varsel och det kommer mer. Samtidigt ser vi hur produktion i Kina börjar komma igång som sen ska fortplanta sig i världen. De närmaste veckorna blir helt avgörande för att analysera krisens djup”, säger Sydsvenska handelskammarens vd Stephan Müchler i Ekonomistudion på Di TV där situationen i Sydsverige diskuterades.

Hur orolig är du?

”Det är mycket besvärligt i dag men fundamentala faktorer är i grunden så bra att det om ett halvår kommer se bättre ut. Det är min tro”, säger Stefan Müchler.

Måndagen var den första vardagen sedan Danmark stängde gränserna. Av normalt sex tåg i timmen går nu istället ett tåg i timmen över Öresundsbron. Även om de runt 17.000 svenskar som arbetar i Danmark fortfarande har möjlighet att komma in i Danmark väljer många att arbeta hemifrån. Tågen var bara halvfulla och bilarna få på bron. Enligt Johan Wessman, vd för Öresundsinstitutet så är Skåne som gränsregion just nu särskilt drabbat av Coronakrisen.

”Det handlar om att pendlingen försvåras och att hamnar stängs. Men också av ett relativt stort beroende i Skåne av gränshandel där handeln nu riskerar att drabbas om till exempel kläder och teknikvaror från Kina inte kan komma fram till affärerna”, säger Johan Wessman i Ekonomistudion.

Danmark har beslutat att staten går in och betalar 75 procent av lönerna i krisande bolag. Med dagens regeringsprogram väljer den svenska regeringen en annan modell där företagslikviditeten ska hjälpas genom bland annat uppskov av skatter och att staten står för sjukskrivningar. Flera frågor uppstår som till exempel om personer som bor i Danmark men arbetar i Sverige kan tvingas ta ut semester eller tjänstledigt för att ta hand om sina barn eftersom när danska skolorna stängt. Det är även oklart om danska arbetsgivare måste börja betala svenska arbetsgivaravgifter när de anställda som bor i Sverige tvingas jobba hemifrån på heltid.

”Det har alltid funnits vissa hinder för pendlare över Öresund eftersom det är olika regler i på arbetsmarknaden. Det är ganska typiskt att den här typen av gränshinder blir mer tydliga och växer när det uppstår en kris som nu”, säger Johan Wessman som annars är positiv till den svenska regeringens stora paket.

”Det är ett kraftfullt paket som är generellt och inte inriktat mot specifika branscher vilket jag tror är klokt. Sedan återstår viktiga frågor för vår region. Kommer till exempel staterna gå in och rädda flygbolagen? Jag tror det eftersom de är så systemkritiska.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?