1515

Skandiabanken minskade vinsten

Skandiabanken presenterade ett rörelseresultat på 49 miljoner kronor för andra kvartalet 2017, en minskning från 67 Mkr under samma period föregående år. Samtidigt ökade likviditeten och utlåningen till allmänheten.

Bild:TT

Skandiabankens totala intäkter sjönk med 3 procent och uppgick till 246 Mkr. Räntenetto landade på 202 Mkr, och provisionsnetto på 37 Mkr, ökningar från 168 respektive 22 Mkr under andra kvartalet 2016.

”Rörelseresultatet för det andra kvartalet uppgick till 49 miljoner kronor vilket är något lägre än föregående kvartal till följd av högre kostnader, främst för regelverksprojekt. Ackumulerat för det första halvåret uppgår rörelseresultatet till 119 miljoner kronor. Räntenettot har utvecklats positivt till följd av en förbättrad räntemarginal”, skriver Skandiabankens vd Johanna Cerwall i en kommentar.

Skandiabanken har under året ökat sin likviditet från 8.243 Mkr till 11.685 Mkr. Utlåningen till allmänheten har ökat med 1,6 miljarder kronor och uppgår nu till 58.332 Mkr.

”Sammanfattningsvis är jag nöjd med halvårsresultatet som är högre än motsvarande period föregående år”, skriver Johanna Cerwall och fortsätter:

”Utifrån ett omvärldsperspektiv kan jag konstatera att vår bransch står inför stora omvälvningar med nya aktörer och nya regelverk som stöper om marknaden. Effekterna skapar nya kundbeteenden och interaktioner som vi inte tidigare har sett. Transparens är och kommer bli en ännu viktigare parameter när kundernas krav på flexibla och användarvänliga tjänster ökar. Vi ser med tillförsikt på denna utveckling men samtidigt finns det utmaningar med att ingen vet hur banklandskapet kommer att se ut om bara ett par år. Vi är väl rustade att möta marknadens och kundernas framtida krav.”


Innehåll från CenovaAnnons

Lång erfarenhet av medicinteknik – satsar nu på läkemedel

I snart 50 år har Cenova i rollen som kontraktstillverkare tillverkat och förpackat framförallt medicintekniska produkter. Tillverkningen har fokuserats på medicinteknik men omfattar även angränsade produktkategorier med liknande krav på spårbarhet, renhet och sterilitet. Produkter som till exempel används inom läkemedels- eller livsmedelsindustrin där krav på renhet är betydande.

På senare år har dock efterfrågan och intresset från marknaden visat en tydlig trend. Medicintekniska produkter som inkluderar läkemedel efterfrågas oftare. Med anledning av detta är det nu dags att skriva ett nytt kapitel i Cenovas långa historia.

* Det är en tydlig trend på marknaden. Kombinationsprodukter verkar bli allt vanligare och efterfrågan på att lägga all tillverkning och packning på ett och samma ställe ökar. Vi är ju redan vana av att ta helhetsansvar inom medicinteknisk tillverkning, där vi hanterar hela flödet från inköp till sterilisering. Det ska bli fantastiskt kul att ta steget in mot läkemedel och applicera det vi är bra på även där, säger Johannes Kask, marknadschef på Cenova.

Arbetet med att komplettera verksamheten med det nya affärsområdet har pågått en tid och startade med en GAP-analys mot befintlig verksamhet. Skillnaderna kan anses både små och stora och balansen att göra vad som krävs men att inte påverka befintliga processer och rutiner i för stor utsträckning är extremt viktig.

* Steget kan bedömas som stort, men med flera stora kunder inom läkemedelstillverkning har vi i decennier påvisat vår förmåga att leva upp till de förväntningar som krävs i den typen av tillverkning. Det ger en stor trygghet i att vi kommer att klara av resan på bästa tänkbara sätt, fortsätter Johannes.

Fakta om Cenova
Grundades:
1972
Personalstyrka: 120
Omsättning: 130 miljoner 2020
Kärnprocesser: Renrumstillverkning i form av Formsprutning, Vakuumformning, Montering, Svetsning, Limning, Förpackning samt de efterföljande processerna Packning och Sterilisering.
Cenova arbetar med allt från små innovationsbolag och startups till multinationella läkemedelskoncerner. Ingen kund är för liten eller för stor för Cenova.

Besök oss för mer information 

Mer från Cenova

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?