1515

Skandalomsusad blod-vd upp i rätten

Den skandalomsusade entreprenören Elizabeth Holmes, hjärnan bakom blodprovsföretaget Theranos, ska till slut upp i rätten. Rättegången, som inleds på onsdagen, väntas pågå i flera månader och inkluderar en både lång och stjärnspäckad vittneslista.

Elisabeth Holmes.
Elisabeth Holmes.Foto:Jeff Chiu

Flera år efter att den första officiella stämningsansökan lämnades in inleds till slut rättegången mot Theranosgrundaren Elizabeth Holmes i Kalifornien. Hon står till svars för ett dussin bedrägerianklagelser, bland annat för att ha fört investerare bakom ljuset.

Elizabeth Holmes var bara 19 år gammal då hon hoppade av sin universitetsutbildning för att grunda Theranos. Ett drygt decennium senare började hon synas flitigt i amerikanska medier. Hon odlade en bild av sig själv som en rebell i Silicon Valley-kostym, komplett med svarta polotröjor i samma stil som förknippas med Apple-grundaren Steve Jobs.

Theranos gjorde anspråk på att revolutionera blodprover. Istället för nya blodprover för varje test hävdade bolaget att de kunde genomföra hundratals tester på en enda droppe blod tack vare en patenterad analysmaskin.

Totalt tog Theranos in över 700 miljarder dollar, 6.000 miljarder kronor, från investerare och värderades som högst till 10 miljarder dollar, ungefär i nivå med butiksjätten Icas nuvarande värdering. Flera av de tunga profiler som knöts till bolaget finns nu med på den över 200 namn starka vittneslistan.

Det inkluderar bland annat mediemogulen Robert Murdoch, som investerade i bolaget samt USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger och den förre försvarsministern James Mattis som båda satt med i Theranos styrelse.

Men problemen började hopa sig 2015, då tidningen Wall Street Journal publicerade en serie artiklar där effektiviteten och tillförlitligheten i testresultaten ifrågasattes. Efter att flera visselblåsare trätt fram och anklagat bolagets ledning för att förleda allmänheten gick det snabbt utför för både bolaget och Elizabeth Holmes själv.

Theranos tidigare operative chef, tillika Elizabeth Holmes tidigare pojkvän, Ramesh Balwari är också anklagad för bedrägeri. Hans rättegång börjar först efter årsskiftet. Dokument som lämnats in till domstolen visar att Elizabeth Holmes anklagar honom för att ha varit hjärnan bakom bluffen, något Ramesh Balwari dementerat via sina advokater.


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?